Liefde & vriendschap

Van bankstel tot bruiloft: een éxtra goede deal online

11 oktober 2018 21:38 Aangepast: 12 oktober 2018 12:14
Beeld © Annet van den Ende

Bijna iedereen doet het wel eens: oude spullen kopen of verkopen via internet. Vaak blijft het bij een zakelijke transactie, maar zo nu en dan leidt de deal tot een bijzondere ontmoeting, met grote gevolgen. Zo hielden Lilli en Anouk een dierbare vriendschap over aan een verkoop via Marktplaats. En Pamela vond in de man die haar bank kwam ophalen, zelfs de liefde van haar leven.

Anouk en Jacques Anouk en Jacques

De zoektocht van Anouk (“veertiger”) naar een tweedehands caravan, bracht haar naar het zuidelijkste puntje van Limburg. Daar trof ze een wel heel bijzondere verkoper.

Anouk: “Voor een prikkie had ik een deal gesloten voor een prachtige jaren 70-caravan. Omdat het tweeënhalf uur rijden was, besloten mijn moeder, dochter van toen 8 en ik er een weekendje Limburg van te maken.

De verkoper heette Jacques en was een Limburgse André Hazes: klein, gedrongen, met zwaar Limburgs accent en keiharde stem. Jacques stond erop dat we eerst uitgebreid vlaai aten, voordat we bij het plaatselijke postloket de caravan gingen overschrijven. Binnen no time kreeg Jacques daar ruzie en terwijl hij stond te schreeuwen, vroeg ik me af waar ik in hemelsnaam in was beland. Maar gek genoeg voelde ik me helemaal op mijn gemak bij Jacques. Hij had zo’n charisma, en was zo grappig en warm: het voelde gewoon goed.”

Verwantschap op zielsniveau
Toen Anouk Jacques daarna vroeg naar een restauranttip, nam hij het hele gezelschap spontaan mee uit eten. “Het was geen optie om te weigeren: wat Jacques zei, gebeurde. We hadden een geweldige avond, wat er weer toe leidde dat we de volgende ochtend wéér bij hem thuis vlaai zaten te eten. Zo’n idiote situatie eigenlijk, we kenden die man amper. Maar op de een of andere manier klíkte het. Ik kan het niet goed uitleggen, het was een verwantschap op zielsniveau. En bovendien wilde ik die caravan echt graag hebben, dus ik wilde hem ook niet voor het hoofd stoten.”

Een paar weken later kwamen Jacques en zijn vrouw naar ons toe, met een complete inrichting voor de caravan en een buitenvloer, die hij ter plekke heeft gelegd. En later kwam hij nog een voortent brengen. Ongelooflijk dat hij dat allemaal voor me deed, terwijl we elkaar maar zo kort kenden. Zo’n vader zou ik wel gehad willen hebben, zo’n handige man die alles voor je regelt. Misschien was dat het wel, waardoor ik zo gecharmeerd van hem was.”

Keiharde klap
Daarna hadden Anouk en Jacques wekelijks contact. “Als ik het even niet wist, vroeg ik het Jacques. Hij was me in korte tijd heel dierbaar geworden. Daarom kwam de klap keihard aan, toen hij na maagklachten volkomen plotseling overleed. Ik was kapot van zijn dood. Jacques had me echt in mijn hart geraakt, en nu was ik hem alweer kwijt. In het begin had ik nog veel contact met zijn vrouw, maar inmiddels is dat wat verwaterd.”

Vorig jaar heeft Anouk met pijn in haar hart de caravan verkocht. Om Jacques te eren, hebben de nieuwe eigenaren de foto waarop hij de vloer aan het leggen is, in de caravan laten hangen. “Zo is hij er toch nog een beetje bij.”

Lilli (42) verkoopt regelmatig iets op Marktplaats of via een Facebook-groep. Vier jaar geleden bood ze een Nijntje-rugzak aan: zo goed als nieuw, omdat haar zoontje van toen 2,5 er niet naar omkeek. Brigitte (46) kwam de rugzak bij haar thuis ophalen.

Lilli: “We hadden een kort gesprekje over de rugzak en onze kinderen, daarna ging ze weer. Twee dagen later stapte ik de deur uit om de hond uit te laten, en botste bijna tegen Brigitte aan. Ze bleek om de hoek te wonen. We raakten weer aan de praat en zijn toen met de hond en onze zoontjes naar een speelpleintje in de buurt gegaan. Het klikte meteen tussen ons en ook de kinderen konden leuk met elkaar spelen. In de weken daarna kwam ik haar regelmatig tegen in de buurt. We waren elkaar daarvoor waarschijnlijk - zonder dat we het wisten - al duizend keer gepasseerd op straat, grappig om te bedenken!”

Verschillend
Omdat Brigittes zoontje anderhalf jaar ouder is dan dat van Lilly, nam Brigitte daarna geregeld kleding en speelgoed van haar over. “Daarom wisselden we telefoonnummers uit, zodat ik haar kon appen als ik weer iets had. Maar al snel appten we over vanalles en nog wat: onze mannen, kinderen, of gewoon om even lekker te zeuren.

Het rugzakje waar de vriendschap tussen Lilli en Brigitte mee begon. Het rugzakje waar de vriendschap tussen Lilli en Brigitte mee begon.

We zijn totaal verschillend, zowel in uiterlijk als in afkomst. Zij is vier jaar ouder en heeft drie kinderen waarvan er twee al bijna volwassen zijn, ik heb één zoontje. En daar waar zij als moeder heel relaxed is, ben ik veel gestresster en bezorgder. Maar we kunnen het heel goed met elkaar vinden en soms ook van elkaar leren. Zij leert mij een beetje te ontspannen, ik haar wat consequenter te zijn.”

Een wonder
Hun zoontjes zitten inmiddels allebei op een andere basisschool, maar ze zijn nog steeds bevriend. “Brigitte en ik spreken regelmatig af, dan gaan we bijvoorbeeld koffie drinken, met de jongens naar de speeltuin of met z’n allen een dagje weg. En we komen elkaar ook nog vaak spontaan tegen op straat of in de supermarkt, dan kletsen we even bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Het ligt op de bank en het scrolt

Eigenlijk is het een wonder dat Lilli en Brigitte bevriend zijn geraakt. “Ik ben hartstikke kritisch met vriendschappen, ik vind bijna nooit iemand leuk. Maar met Brigitte was het meteen goed. En dat allemaal dankzij een rugzak!”

Pamela (27) stond bij haar moeder thuis te koken, toen Peter (29) samen met zijn vader de bank kwam ophalen die Pamela’s moeder gratis aanbood op Marktplaats. Op dat moment sloeg de vonk over.

Pamela: “Toen Peter binnenkwam, liep hij meteen door naar de bank. Hij ging op kamers en zocht een witte bank die bij zijn witte stoel paste. We hadden heel even oogcontact, toen vielen zijn groen-blauwe ogen me meteen op. We zeiden niks, lachten alleen even naar elkaar. Achteraf zei Peter dat hij toen ook al een vonk voelde.”

Lekker ding
Een paar minuten later liepen Peter en zijn vader mét de bank alweer de deur uit. “Ik grapte tegen mijn moeder: “Best een lekker ding!”. Nog diezelfde avond kreeg mijn moeder een mail van Peter, of ze écht niets wilde hebben voor de bank, waarop mijn moeder reageerde dat dat niet nodig was. En daarna: ‘P.S. Mijn dochter vond je een heel leuke jongen ;-)’

Peter mailde meteen terug en zo zijn we gaan chatten. Al snel praatten we over van alles: over school, wat we hadden gegeten of die dag hadden gedaan. Maar ook over onze dromen, doelen en reizen die we nog wilden maken. Na drie weken trok ik de stoute schoenen aan en ben ik met een bordspel naar hem toegegaan. Onze eerste date bestond dus uit bordspelletjes doen op die bewuste witte bank, haha!”

Tinder
Niet lang daarna kregen Pamela en Peter officieel een relatie en een jaar later woonden ze samen. Maar helaas ging het na twee jaar mis tussen hen, mede door de veeleisende baan van Peter. “Daar was ik helemaal kapot van. Een paar jaar later liep ik Peter weer tegen het lijf en toen kregen we opnieuw een relatie, die anderhalf jaar duurde. Het liep helaas weer stuk, omdat ik niet goed in mijn vel zat. Maar drie keer is scheepsrecht: twee maanden geleden kwam ik Peter tegen op Tinder en toen bleken we toch allebei naar rechts te hebben geswipet. We doen het nu heel rustig aan, maar ik voel zó’n diepe liefde voor hem. We gaan er gewoon weer voor, ik hoop én denk dat we samen heel oud gaan worden.

Die bank hebben we helaas doormidden moeten zagen toen we gingen samenwonen, hij paste niet door de smalle gang. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog!”

De verhalen van Lilli, Anouk en Pamela staan niet op zichzelf. Het hoofdkantoor van Marktplaats krijgt regelmatig persoonlijke berichten van mensen die dankzij het platform een bijzondere ontmoeting hebben gehad. Woordvoerder van Marktplaats Jan Willem te Gussinklo vertelt:

“Dagelijks worden zo’n 350.000 nieuwe advertenties geplaatst op Marktplaats. Met al die verkopen is het eigenlijk niet meer dan logisch dat daar regelmatig heel mooie ontmoetingen tussen zitten. Eigenlijk is dat ook de bedoeling van ons platform: mensen verbinden.

Elk jaar in mei, als het trouwseizoen weer begint, krijgen we talloze mailtjes van aanstaande bruidsparen die vertellen hoe ze elkaar via Marktplaats hebben ontmoet. Soms vragen ze of we hen op een ludieke manier willen feliciteren, dan sturen we natuurlijk altijd een leuke kaart of een fles champagne.

Relikwie
Laatst sprak ik een stel dat elkaar had ontmoet toen zij een tv-meubel bij hem kocht. Daarna hadden ze geen contact meer, maar toen hij een jaar later een nieuwe telefoon kreeg, vroeg hij zich af van wie dat onbekende nummer in zijn lijst was. Ze begonnen heen en weer te appen en kwamen er uiteindelijk achter dat zij het tv-meubel-meisje was. Ze spraken af, werden verliefd, zijn inmiddels getrouwd en durven het meubel nooit meer weg te gooien. Het staat nu als een relikwie bij hen op zolder. In hun speech op de bruiloft hebben ze het Marktplaat-verhaal uitgebreid verteld.

Emotionele momenten
Ook verzamelingen en dieren blijken mensen bij elkaar te brengen. Als koper en verkoper een gezamenlijke passie delen, hebben ze snel een klik en houden ze vaak contact om tips en adressen met elkaar uit te wisselen bijvoorbeeld. En soms levert dat emotionele momenten op, zoals het verhaal van de oudere man, die na vijftig jaar zoeken éindelijk het laatste, missende modelvliegtuigje voor zijn verzameling vond. Uit dankbaarheid nam hij een mand vol Brabantse lekkernijen mee voor de verkoper.

Helaas gebeuren er soms ook vervelende dingen, bijvoorbeeld als mensen ongepaste berichten sturen of als de (ver)koper een oplichter blijkt. Dat proberen we tegen te gaan door samen te werken met de politie en bijvoorbeeld door afrekenen via de app te faciliteren, zodat je geen cash meer mee hoeft te nemen naar de afspraak. Zo heb je in de meeste gevallen een goede deal, en soms - zoals bij de bruidsparen - een wel héél goede deal!”

Ronne Theunis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`