Ga naar de inhoud
Liefde & relaties

En dan opeens die statusupdate: je ex heeft een nieuwe liefde...

Beeld © GettyImages

Met frisse moed open je Instagram of Facebook om te zien wat je vrienden allemaal aan het doen zijn. Opeens komt ‘ie voorbij: de foto of de statusupdate waarin je oude lief doodleuk zijn of haar nieuwe geliefde presenteert. Pats boem. Laila, Esther, Danielle en Denise maakten het mee.

In juni lieten Enzo Knol en Dee – Demira van der Zeeuw - in een emotionele video op Youtube weten dat hun relatie voorbij is. Onlangs postte Dee een foto van zichzelf met haar nieuwe geliefde op Instagram. Is dat niet een beetje snel, vroegen veel mensen zich af? En is het wel zo netjes om je ex hiermee te confronteren op social media? We vragen het vier ervaringsdeskundigen en psycholoog Bram Bakker.

 

Laila (35, leerkracht in het basisonderwijs) zegt dat haar leven instortte op het moment dat ze op Facebook zag dat haar ex een nieuwe liefde had:

“Mijn ex en ik hadden tien jaar een relatie toen het vorig jaar uit ging. Daar had ik aan de ene kant wel vrede mee, maar aan de andere kant merkte ik dat het toch aan me begon te vreten. Ik had last van stress, slapeloze nachten en at zo weinig dat ik kilo’s afviel. Ik heb hem niet meer gesproken in de weken nadat het uit was gegaan en keek toch af en toe wel even op zijn Facebook. Tot mijn grote verbazing zag ik drie weken later dat hij zijn status had veranderd in ‘heeft een nieuwe relatie’. Ik schrok enorm, het was alsof mijn wereld even helemaal instortte. Ik zag ook foto’s van zijn familie met haar. Kennelijk hadden zij haar al verwelkomd in hun leven. Het voelde alsof hij een mes in mijn rug stak.”

Psycholoog Bram Bakker begrijpt deze reactie goed. Hij krijgt in zijn praktijk regelmatig te maken met mensen die hetzelfde is overkomen. “Je bent al verdrietig omdat de relatie voorbij is en dan krijg je ook nog eens dit voor je kiezen,” zegt hij. “Dit de basis leggen voor een vechtscheiding omdat je hiermee zoveel kwaad bloed bij iemand zet. Dat wil je toch niet?”

Laila is verbolgen, maar heeft een moedige beslissing genomen: “Ik kan er niet over uit dat hij dit zo aanpakt. Toen het uitging, huilde hij misschien nog wel meer dan ik. Ergens had ik misschien gehoopt dat het misschien ooit nog wel goed zou komen tussen ons, maar die kans bleek nu totaal verkeken. Ik heb hem nog een keer in het voorbij gaan gezien, maar nooit meer gesproken. En op zijn Facebookpagina blijf ik maar weg. Het doet teveel pijn.” Bram Bakker: “Dat is het meest verstandige wat je kunt doen: blijf maar zoveel mogelijk weg op de social media van je ex, zo loop je het minste kans dat je nog heviger gekwetst wordt.”

'Op Facebook stond een foto van hem en een vrouw. Met de tekst 'Hoera, we zijn verloofd!''

Ook voor Esther (30, reisadviseuse bij een reisbureau) voelde het als donderslag bij heldere hemel toen ze zag dat haar ex een nieuwe relatie had. Haar ex bleek opeens zelfs verloofd met een andere vrouw:

“Mijn ex en ik deden in de twee jaar dat we samen ware veel leuke dingen samen, zaten echt op een roze wolk. Maar hij veranderde, werd steeds bezitteriger. Hij kon bijvoorbeeld al boos worden als iemand anders een foto van me had geliked op Instagram. Op het laatst werd hij ook agressief. Het weekend dat het uit ging hadden we een lullige ruzie over wat we zouden gaan doen. Het was klaar.

Op Facebook zag ik na drie weken opeens een foto. Er stond een taart op. Hij en een andere vrouw. En de tekst ‘Hoera, we zijn verloofd.’

Ik voelde van alles tegelijk. Haat, nijd, maar vooral boosheid en verdriet. Ik was een zielig klein muisje na onze breuk en hij ging kennelijk vrolijk door met zijn leven. Het kon ook niet anders dan dat dit allemaal allang gepland was, je bent niet opeens verloofd met iemand anders toch?

Het heeft me maanden gekost om me beter te voelen. Ik kreeg last van paniekaanvallen en merkte ook dat ik het vertrouwen in de liefde kwijt was. Ik kom wel eens andere leuke mannen tegen, maar ik heb toch heel erg reserves. Ik hoop dat ik in de toekomst toch nog een keer echt iemand tegen te komen die ik wel kan vertrouwen. Maar nu kan ik alleen maar denken: wat dom dat ik verliefd ben geworden op deze kerel! Hem ermee confronteren heb ik nooit gedaan, dat heeft ook geen zin. Ik moet zorgen dat het met mij goed gaat, dat is veel belangrijker.”

Bram Bakker vindt het echt niet kunnen dat exen op social media verkondigen dat ze een nieuwe relatie hebben. “Ik ben daar pertinent tegen. Het getuigt gewoon van zo ongelooflijk weinig respect tegenover je ex-partner. Ik vind het niet eerlijk dat je iemand dat dan nog een keertje aan wil doen. Het is zo kwetsend. Doe het gewoon niet!” Moet je je ex ermee confronteren als hij zoiets doet? Bram: “Nee, dat zou ik niet doen. Het heeft geen zin. Het is verspilde energie als je dat doet op een moment dat je zo boos bent. En als iemand dat zou begrijpen, had ‘ie het ook niet zo aangepakt.”

En is er dan een termijn waarop het wel oké is om via social media je nieuwe geluk te delen? “Dat is moeilijk,” zegt Bram Bakker. “Een maand is in ieder geval veel te kort. Maar als je bijvoorbeeld na een jaar weer wat deelt, als je elkaar maanden niet hebt gesproken, dan ligt dat toch anders. Voor elke relatie is dat verschillend. Het wil niet zeggen dat als een relatie over is, het gevoel ook meteen voorbij is. Je kunt iemand nog steeds veel pijn doen.”

'Hij bleek een relatie te hebben met een vriendin van mij. Maar ernaar vragen kon niet, want hij had mij overal geblokkeerd'

Danielle (30, logistiek medewerker) werd zelfs depressief na de breuk met haar ex. Na een maand zag ze op Facebook dat hij een relatie had gekregen met een vriendin van haar.

“Oke, onze relatie ging niet over rozen. Het was inmiddels al vier keer uit gegaan. Maar dit keer was het echt over. Ik was er depressief door geworden, we waren al tien maanden samen. Hij kon het volwassen leven dat ik al had niet zo goed aan. Ik woonde al op mezelf, werkte al een tijd. Hij woonde nog steeds bij zijn ouders.

Toen ik op Facebook zag dat hij een relatie had gekregen met mijn vriendin, werd ik heel erg boos. Het was zo snel, ik vroeg me af hoe lang dit al aan de gang was. Het hem vragen kon ik niet, hij had mij overal geblokkeerd, alsof ik uit zijn leven was verdwenen. Hij had gewoon eerlijk tegen me moeten zijn en al eerder tegen me moeten zeggen dat hij gevoelens voor haar had. Dat had veel oprechter gevoeld.”

“Het voelt gewoon alsof alles dat je met je ex hebt gehad opeens waardeloos is, als hij je achteraf zo behandelt,” zegt Bram Bakker. “Waarom heeft iemand niet gewoon het fatsoen om persoonlijk tegen de ander te vertellen dat er nieuwe liefde in het spel is? Die etiquette moet er gewoon komen. Wat denk je van kinderen die op social media opeens zien dat pappa een nieuwe vriendin heeft? Als je dat moeilijk vindt, kun je zelfs nog beter een mail sturen, bellen of appen, want via social media is het echt not done!”

'Het is alsof iemand het tegen iedereen uitschreeuwt, maar jou niet belangrijk genoeg vindt om het aan te vertellen'

Denise (29, werkt in de kinderopvang) en kwam er op social media achter dat haar vriend een nieuwe relatie had terwijl ze nog samen waren.

“Mijn ex blokkeerde mij opeens op Facebook, toen we voor mijn gevoel nog een relatie hadden. Via een vriendin kon ik zijn profiel toch nog bekijken en zag ik er opeens staan dat hij iets had met een ander meisje. Ik heb hem met een onbekend nummer gebeld en gezegd dat ik met hem wilde afspreken. Ik heb hem toen geconfronteerd met wat ik had gezien. Hij ontkende alles, maar ik wist genoeg: deze man wilde ik niet langer in mijn leven. Ook niet toen hij even later met hangende pootjes terugkwam en zei dat hij mij zo miste.”

Bram Bakker vertelt: “Er via social media achter komen dat je (ex) geliefde een nieuwe relatie heeft, is nog pijnlijker dan in het echt. Het is net als in de krant lezen dat iemand een nieuwe baan heeft. Het is alsof iemand het uitschreeuwt, tegen iedereen, maar jou niet belangrijk genoeg meer vindt om het persoonlijk te vertellen. Aan de andere kant denk ik altijd: wie moet zo iemand nou overtuigen eigenlijk? Zichzelf? Dat is iets om over na te denken als het je overkomt.”

Insta-official

Veel sterren gebruiken sociale media om de wereld op de hoogte te houden van al hun liefdesperikelen:

*Ariana Grande en Mac Miller waren nog maar net uit elkaar, of daar was het nieuws dat Ariana en Pete Davidson een koppel waren.

*Heidi Klum deelde een kiekje van zichzelf met haar nieuwe liefde, de musicus Tom Kaulitz op Insta.

*Wat zal Selena Gomez het moeilijk gehad hebben. Ze gaf al aan dat ze nog helemaal niet over de breuk met Justin Bieber heen was, maar toen kondigde hij ook nog eens zijn verloving met Hailey Baldwin aan via Instagram.

*Rick Vol is de vader van de zangeressen van OG3NE. Hij kreeg behoorlijk wat commentaar toen hij aankondigde dat hij na het overlijden van zijn partner een relatie had met de vijfendertig jaar jongere Janine.

*Maan en Tony Jr. postten hun eerste kiekje samen op Instagram

*Ook Waylon en Bibi Breijman deden dat.