Reizen

Meer dan een polder

©iStock

Als je in de buurt van Almere komt, vallen deze 'graanschuren' al meteen op. Het 'nieuwe' Almere is een walhalla voor architectuurliefhebbers, met gebouwen als The Wave, de Kattenrugwoningen en veel meer. Er zijn allerlei wandelingen en fietstochten uitgezet, met en zonder gids, en er is zelfs een speciale architectuurgids uitgegeven.


www.vvvalmere.nl
©iStock

De Oostvaardersplassen zijn misschien wel het wildste stukje natuur van Nederland. In elk geval worden de dieren er vooral met rust gelaten, wat tegelijkertijd nogal wat kritiek oplevert. Toch erg leuk om van een afstand te bekijken of op 'safari' te gaan met een gids van Staatsbosbeheer.


www.staatsbosbeheer.nl
©WikiCommons

Bij het gezellige outlet-center Batavia Stad – waar je erg goed op koopjes kunt jagen – ligt ook de replica van het VOC-schip de Batavia. Je kunt rondstruinen over de werf en tijdens weekdagen timmerlieden aan het werk zien en natuurlijk het schip bezoeken. Hier dus voor ieder wat wils ...


www.vvvlelystad.nl
©WikiCommons

De Flevopolder staat bol van de kunst! Iedereen kent wel de olifanten langs de snelweg, maar bezoek ook eens de Groene Kathedraal – een bos in de vorm van een kerk – of het fantastische staalkunstwerk van Gormley. Er zijn speciale tours georganiseerd die je langs al deze enorme sculpturen leiden, maar leuker misschien om er zelf langs te rijden.


Voor de routebeschrijving: www.landartflevoland.nl
©iStock

De Flevopolder is in het bezit van Werelderfgoed. Het voormalige eiland Schokland steekt nog steeds duidelijk boven de weilanden uit. Ooit omringd door zee, is Schokland nu een museum over de geschiedenis van de Zuiderzee en de Flevopolder. Mooi om te zien hoe het er vroeger uitzag.


www.museumschokland.nl
©iStock

De Flevopolder is volledig omringd door water en daar maken de bewoners dankbaar gebruik van. Van Biddinghuizen, Zeewolde en Dronten tot Lelystad en Almere kun je genieten van strandjes, haventjes en natuurlijk beachclubs. Een keer geen zin in het drukke Zandvoort? Ga dan eens naar het Almeerderstrand. Onze favoriet is SunRunners met een fantastische zonsondergang.


www.sail-today.nl

De Flevopolder is veel meer dan een polder: er liggen natuurgebieden, moderne steden, uitgestrekte landerijen en zelfs UNESCO Werelderfgoed. Tijd om eens te gaan ontdekken.