Weekendagenda

Vikingen, vintage & kinderfeestjes

07 november 2019 10:10 Aangepast: 07 november 2019 11:47

Deze week maken we een beetje een winterse weekendagenda: we gaan lichtjes kijken in Eindhoven, spannende avonturen beleven met Vikingen, Sint-Maarten vieren in Utrecht en mode zien in Arnhem.

GLOW 

Het grootste en oudste lichtkunstfestival van Nederland is GLOW, natuurlijk in de lichtstad Eindhoven. Hoewel er geen gloeilamp meer wordt geproduceerd, pakt de stad ieder jaar weer iets meer uit. Er zijn heel veel prachtige lichtkunstwerken en een goede wandelroute die erlangs voert. Heel mooi zijn het eerbetoon aan Vincent van Gogh door kunstenaar Hugo Vrijdag en de dansende lichtbundels Lumière Tango van Wouter Brave. www.gloweindhoven.nl.

De Vikingen komen!!

In Leeuwarden zijn de Vikingen neergestreken. Al heel ons leven hebben we Vikingen leren kennen door tekenfilms als Wickie de Viking en Hoe tem je een draak als een stoer, dapper en vechtlustig volk maar ook als woeste, niemand ontziende piraten en zeerovers die ook Frisia – het huidige Friesland – hebben geteisterd. De tentoonstelling is vooral voor kinderen heel spannend: zij gaan als een echte Viking (met helm en zwaard) op zoek naar hun ontvoerde broertje. www.friesmuseum.nl.

Winterfair

Van vintage spulletjes, glimmende kerstversiering en geurende kaarsen tot glühwein en heerlijke winterse hapjes: de Winterfair in Hardenberg brengt je in echte winterse sferen. De dames kunnen lekker slenteren langs de 200 kraampjes, terwijl de mannen in de Men Cave - waar een bruin café is nagebouwd - genieten van speciale biertjes en sport op het scherm. Op het Kidsplein kunnen de kinderen zich vermaken op springkussens, met voorleesshows, een draaimolen en een ballenfontein. booking.evenementenhal.nl.

Sint-Maarten

Sint-Maarten is oorspronkelijk een lichtjesfeest én een bedelfeest. In de 4e eeuw na Christus deelde Martinus van Tours zijn mantel met een bedelaar en sindsdien gingen op zijn geboortedag (11/11) arme kindertjes langs de huizen om te bedelen. Nu gaan kinderen nog steeds langs de huizen, met een lampionnetje en een ingestudeerd liedje om te 'bedelen' om snoepgoed (en mandarijnen).

Op de meeste plaatsen in Nederland kun je er op maandag 11 november al niet onderuit, maar in Utrecht wordt het wel heel uitgebreid gevierd. Tenslotte was Martinus de patroonheilige van de stad. Hier is het de hele week feest met als hoogtepunten op zaterdag een grote lichtjesparade door de stad en live muziek in de verschillende kerken. Voor meer informatie en het gehele programma: sintmaartenutrecht.nl.

Mode, mode, mode

Iedereen weet dat Arnhem de modestad van Nederland is. De Arnhemse Stockdagen zijn hét mode-event van de stad, en daarom misschien wel van Nederland. Meer dan 115 ontwerpers en winkeliers verkopen hun stock en daardoor kun je voor goede prijzen prachtige kleding, sieraden en accessoires op de kop tikken. Naast alle winkeltjes is de Eusebiuskerk een grote designmarkt geworden met tientallen standjes. Voor alle deelnemers en openingstijden: www.arnhemsestockdagen.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore