Ga naar de inhoud
Weekendagenda

Monumenten, movies & multiculti

Beeld © iStock

Het wordt een prachtig weekend en dat gaan we vieren - er is voor ieder wat wils. Lekker dansen in het Vondelpark bijvoorbeeld of films kijken aan de kust, en door het hele land kun je weer bij de meest prachtige monumenten binnenwandelen.

Open Monumentendag

Komend weekend gaan de monumenten weer open voor het publiek: van paleis en grachtenpand tot steenfabriek en een bijzonder openbaar zwembad. Het thema voor dit jaar is 'plekken van plezier': plaatsen waar mensen heengaan en -gingen om lol te maken. Vandaar ook de foto van het monumentale interieur van Groote Industriële Club in Amsterdam, waar op andere dagen alleen leden mogen komen. Kijk op www.openmonumentendag.nl voor de aanraders van 2019. 

Appelpop

Appelpop wordt vaak gezien als de afsluiter van het festivalseizoen en het gratis festival aan de Waalkade in Tiel doet zijn naam eer aan want wederom is er een indrukwekkende line-up (De Staat, Racoon, Within Temptation, Ilse de Lange), veel nieuwe namen, silent disco, een gezellige vrijdagmiddagborrel en hopelijk echte zomerse sferen. www.appelpop.nl.

Film by the Sea

Al 20 jaar komen duizenden mensen naar Vlissingen voor de mooiste films op het Film by the Sea filmfestival. Van bijzondere films en indrukwekkende documentaires tot lezingen, voordrachten en natuurlijk hele veel leuke feestjes. Kijk voor het programma op: www.filmbythesea.nl.

Souk&Co

Multiculti aan de Sloterplas: dat is Souk&Co met 20 foodtrucks en -stands met hapjes uit de hele wereld, een grote markt (souk) en drie podia met allerlei optredens. Dus ga komende zaterdag naar de westside want dit is the place to be; in de woorden van Souk&Co: show your tribe and let's unite. Mooie gedachten en vooral heel veel gezelligheid! soukenco.nl.

The Raindance Project

Heb je het naast multiculti ook graag internationaal? Ga dan naar het Amsterdamse Vondelpark voor The Raindance Project. Op het gratis festival van Justdiggit, waar onder meer Donnie en de Jeugd van Tegenwoordig hun opwachting maken, kan je via een live verbinding dansen met mensen in Kenia en Tanzania, waar ze tegelijkertijd aan het feesten zijn. Er is ook ruimte voor comedy en om wat te leren - zo staat ook André Kuipers op de gastenlijst. Theraindanceproject.org

Amersfoortse Pracht

Omdat Into the Woods 10 jaar bestaat, wordt aanstaande zondag bij het bosbad in Amersfoort een bijzonder gratis festival georganiseerd. Hier spelen lokale bandjes, staan regionale producten te pronken op de markt en laten lokale restaurateurs hun heerlijkheden proeven. Een vrolijk festival in de bossen, vooral leuk voor de mensen die achter het net hebben gevist voor kaartjes voor Into the Woods en gezinnen met kinderen want het kidsprogramma is heel uitgebreid met speurtochten door het bos, een open podium en een kindercocktailbar. amersfoortsepracht.nl.