Weekendagenda

Fruit, forten en fighter jets

05 september 2019 14:28 Aangepast: 05 september 2019 15:28
Beeld © iStock

Komend weekend kunnen we naar de Defensiedagen in Haaksbergen, in het hele land fruit plukken tijdens de landelijke plukdagen, forten bezoeken tijdens het Fortenfestival en in Nemo kijken wat we in de toekomst eten.

Fortenfestival

Tot de Tweede Wereldoorlog voelde Nederland zich veilig door het water van de Hollandse Waterlinie: een gordel van kanalen, sloten, forten en bunkers rondom de Randstad. Het fortenfestival viert deze linie, en de vele andere water- en verdedigingslinies, vestingen en forten die Nederland kent. Er is een week lang muziek, eten, lezingen, rondleidingen en forten die gewoonlijk zijn afgesloten, zijn nu geopend. forten.nl.

Landelijke fruitplukdag

Appels, peren, pruimen, frambozen, kersen en bramen: alles hangt weer in grote hoeveelheden aan de bomen en struiken en vanaf komende zaterdag kun je de hele maand iedere zaterdag de teler komen 'helpen' met de oogst. Vijfendertig telers openen hun deuren en gaarden en leggen je dingen uit, laten je meehelpen en hebben allerlei leuke dingen verzonnen voor de kinderen. defruitigste.nl.

 

Defensiedag

Alle vier de krijgsmachtonderdelen – leger, marine, luchtmacht en marechaussee – laten zich in Haaksbergen van hun beste kant zien. En ze willen niet alleen tonen wat ze allemaal kunnen, maar zijn ook op zoek naar nieuwe mensen. Daarom voert het Korps Mariniers grote charges uit en zijn er allerlei stoere voertuigen. Daarnaast komt er in het kader van 75 jaar bevrijding een grote verzameling 'oud' legermaterieel voorbij. www.vvvhaaksbergen.nl

Voedsel van de toekomst

Met de groeiende wereldbevolking wordt er steeds vaker nagedacht over andere soorten eten, want wat eten we in 2050? Zijn dat insecten? Kweekvlees of poedertjes? Het Nemo neemt je op ontdekkingstocht door deze boeiende, en soms wel wat enge, wereld. www.nemosciencemuseum.nl.

Bloemencorso

Bij bloemencorso's denk je al snel aan het bollengebied, maar wist je dat het grootste bloemencorso van Europa in de Achterhoek in Lichtenvoorde plaatsvindt? Al 90 jaar worden wagens en karren versierd met miljoenen dalia's. Natuurlijk is er ook muziek en staan er kraampjes met eten en drinken. Voor de kinderen is er schmink en springkussens. bloemencorso.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore