Ga naar de inhoud
Reizen

Paarse pracht

Beeld © iStock

De hei bloeit en het lijkt onstuimiger dan ooit. Dus op naar de heide, het liefst vroeg in de ochtend. Om een stuk te wandelen of fietsen of gewoon lekker op een bankje al die paarse pracht en praal te bewonderen. Wij selecteerden de mooiste heidevelden.

Veluwe
 

 

Als je aan heide denkt, denk je zandgronden en kom je als snel op de Veluwe terecht. En dat klopt! De Veluwe is een enorm natuurgebied met veel heidegebieden, dus je kunt nu overal terecht. Het allermooiste plekje is volgens ons toch wel de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom: uitbundiger krijg je het echt niet! www.natuurmonumenten.nl.

Texel

Op de eilanden en langs de kust liggen in de duinen uitgestrekte heidevelden. Of je nu bij Schoorl of Wassenaar de duinen in loopt, de kans om bloeiende hei tegen te komen is zowat 100%. Op Texel liggen een aantal zeldzame natte heidegebieden die niet zo heel lang geleden weer zijn hersteld. Naast struikhei, kraaiheide én dopheide, vind je hier wilde paarden en, op een steenworp afstand, de zee. www.boswachtersblog.nl.

Achemerberg

De Sallandse Heuvelrug loopt als een stuwwal door het platte Overijsselse landschap. Hier is alles weiland en akkerbouw, behalve óp 'bergen' zoals de Archemerberg of de Lemelerberg, waar schapen tussen de bloeiende hei grazen en je bij helder weer zelfs Zwolle kan zien liggen. Het Overijssels Landschap heeft een mooie route over de hei uitgezet, voor alle leeftijden: www.landschapoverijssel.nl,

Hilversumse hei

Rondom Bussum, Laren, Blaricum, Crailo en Hilversum liggen uitgestrekte heidevelden die gezamenlijk het Goois Natuurreservaat vormen. Je hebt het prachtige Westerheide tussen Hilversum en Laren waar je heerlijk kunt wandelen tussen witte runderen; de Zuiderheide grenst hieraan en door het hoogteverschil waan je je in het buitenland (parkeren bij La Place Westerheide). Aan de andere kant van de A1 bij Blaricum heb je de Tafelberg. De naam zegt het al: boven op de berg heb je prachtig uitzicht over de heide én een leuk restaurant! gnr.nl.

Brunssumerheide

De Brunssumerheide is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Wist je ook dat dit natuurgebied het grootste aaneengesloten heidegebied is van Nederland. En het gekke is dat je je helemaal niet zo in Nederland voelt... Het is zo heuvelachtig en de uitzichten zijn eindeloos! En in het midden ligt het moerassig beekdal van de Roode Beek. Zelfs voor Limburg is dit een uniek landschap! www.natuurmonumenten.nl.