Weekendagenda

Food, festivals en film

22 augustus 2019 14:44
Beeld © iStock

Het wordt een prachtig weekend en dat gaan we vieren op een keur aan festivals: er zijn door het hele land foodfestivals, er is een mooi muziekfestival op het strand, een filmfestival in de openlucht en een festival op springkussens. Maar wil je liever wat leren? Ook dat kan!

Foodfestivals

Proefpark Haarlem betekent heerlijk eten in een prachtig Haarlems park met veel aandacht voor duurzaamheid, live muziek en vermaak voor kinderen. In Assen vindt dit weekend het Preuvenement plaats. Naast allerlei lekkere hapjes uit foodtrucks en een uitgebereid kinderprogramma wordt op het Preuvenement ook het culturele aanbod voor het komende jaar gepresenteerd, dus met veel theater en muziek. En last but not least het Preuvenemint in Maastricht: misschien wel het oer-foodfestival van Nederland. Al 38 jaar presenteren restaurants uit Maastricht en omgeving zich op het Vrijthof en met 6 sterrenchefs en 2 tv-chefs wordt het een fantastisch culinair evenement. 

Muziek op het strand

Op het Almere Strand is het komend weekend groot feest met artiesten als André Hazes, Kraantje Pappie en Guus Meeuwis. Naast veel optredens, zijn er tijdens Strandfestival Zand verschillende cocktailbars, silent disco, een reuzenrad, foodtrucks en vooral mooie zomerse strandsferen. Voor de line-up en kaartjes: strandfestivalzand.nl.

Op het witte doek

Wat begon met een openluchtfilm op de Markt van Deurne is in een paar jaar uitgegroeid tot een echt filmfestival. Op verschillende locaties worden films vertoond met als thema 75 jaar bevrijding. Overdag worden er kinderfilms gedraaid en ook kaskrakers worden niet gemeden. Dus voor iedereen wat wils, mét natuurlijk terrasjes en foodtrucks. Voor het programma: www.nachtvanhetwittedoek.nl.

Springkussenfestival

In Groningen (op zaterdag) en Leeuwarden (op zondag) is dit weekend een echte springkussenstormbaan opgeblazen, en wel de grootste ter wereld. De stormbaan is 's morgens alleen voor kinderen en 's middags voor iedereen geopend. Echt een spectaculair evenement waar van volwassenen best iets wordt gevergd. Voor kaartjes: www.airrunfestival.nl.

De Republiek als wereldmacht

De tentoonstelling Republiek aan zee in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gaat over de opkomst van de Republiek als zeevarende natie en maritieme wereldmacht. Amsterdam stond hier in de 17e eeuw centraal, maar ook de schaduwzijden als koloniale overheersing en slavernij komen uitgebreid aan bod. De tentoonstelling eindigt in de prachtig gerestaureerde koningssloep en als klap op de vuurpijl kun je natuurlijk een echt 17e-eeuw schip bekijken. Wil je echt terug in de 17e-eeuw zijn? Ga dan met de kinderen op vr-journey en maak een tijdreis naar de Gouden Eeuw. www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore