Ga naar de inhoud
Reizen

Griekse paradijsjes

Beeld © iStock

Griekenland is sinds de crisis weer helemaal terug van weggeweest: hordes toeristen bevolken de bekende eilanden als Kreta, Mykonos of Kos. Maar het land heeft wel 6000 eilanden, waarvan er 227 bewoond zijn. Wij hebben 5 pareltjes voor je uitgezocht die door toeristen vrijwel worden overgeslagen, maar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wil je een beetje van de gebaande paden, dan vergt dat iets meer moeite dan een vliegtuig pakken naar een van de toeristische trekpleisters. Vaak betekent het dat je uren op ferry's onderweg bent, maar als je eindelijk aankomt, waan je je in een paradijs. 

Vanuit Piraeus gaan grote veerboten naar de bekende eilanden en hier stap je over op steeds kleinere bootjes tot je eindelijk je bestemming hebt bereikt. Gelukkig is zo'n boottocht meestal zeer de moeite waard! Het vinden van de juiste boot, de vertrektijden en de route kan echter nog best een opgave zijn. 

Hydra

Hoewel Hydra slechts 37 mijl van Athene ligt, heeft het eiland zijn charme weten te behouden. Romantische straatjes, gekleurde huisjes, intieme kiezelstrandjes, gezellige taveernes en 500 ezeltjes die het openbaar vervoer grotendeels voor hun rekening nemen. Voor cultuurliefhebbers zijn er verschillende musea, 300 kerken en 6 kloosters. Hoewel niet écht off the beaten track, is Hydra ideaal als je niet te lang wilt reizen. www.visitgreece.gr.

Ammouliani

Ammouliani? Een Grieks eiland? Misschien is dit wel het best bewaarde geheim van Griekenland. Het piepkleine eilandje ligt vlak bij het vasteland, niet ver van Thessaloniki in een beschermde baai, met prachtige lange zandstranden, kleine dorpjes en heel veel groen. Je kunt vanuit Thessaloniki gewoon de bus pakken en met het pontje ben je in no time op het eiland. Hier wissel je een dagje strand af met een boottochtje naar de beroemde kloosters op heilige Mount Athos. www.visitammouliani.com.

Folegandros

Om Folegandros te bereiken moet je echt een eind varen, maar als je aankomt bij de chóra, de hoofdplaats, zie je meteen waarom. Hier vind je prachtige oude straatjes, leuke – goede – restaurants en veel mooi mensen. Het is inderdaad een beetje chic. Maar, loop je het stadje uit, ben je al snel helemaal alleen, op de mooie strandjes, in kleine dorpjes en op de prachtige wandelpaden. www.folegandros.com.

Houd je van wandelen?

Dan moet je naar Folegandros om een van de trekkings te doen, want het eiland is helemaal ingericht om lopend te verkennen. Er is nauwelijks verkeer en overal zijn goed bewegwijzerde routes, van 5 tot 15 kilometer, aangelegd. En onderweg neem je om af te koelen gewoon een duik in het azuurblauwe water of eet je een hapje in het historische plaatsje Ano Meria. Op de website van Folegandros staan de 5 mooiste wandelingen. 

Symi

Door zijn bijzondere locatie, vlak bij de Turkse kust, heeft dit kleine eilandje een eigenzinnig karakter. Lang heeft Symi onderdeel uitgemaakt van het Turkse en Britse Rijk totdat het in 1948 bij Griekenland werd gevoegd. Het eiland is niet makkelijk bereikbaar (het ligt op bijna 500 kilometer van Piraeus, dus je kunt beter op Rhodos vliegen) maar toch komen er zeker toeristen die ervoor hebben gezorgd dat veel huizen en oude gebouwen mooi zijn opgeknapt. Buiten het gezellige havenstadje zijn er prachtige strandjes op loopafstand. Beroemd zijn de kleine simigarnalen die in zijn geheel worden opgegeten. www.greeka.com.

Ikaria

Ikaria is een van de vijf zogenaamde blue zones, daar waar mensen uitzonderlijk gezond zijn en lang leven. Het eiland wordt geroemd om zijn uitzonderlijk mooie natuur, prachtige baaien, wilde berglandschappen én heerlijke wijnen. In de buurt van Ikaria viel Icarus – je weet wel, de zoon van Daedelus die met zelfgemaakte wassen vleugels naar de zon vloog en neerstortte – in het water en waarschijnlijk heeft het eiland hier haar naam door gekregen. Er gaat een directe ferry vanuit Piraeus die er 7 uur over doet. www.island-ikaria.com.