Reizen

Maken, leren, ontdekken: de leukste doevakanties

19 juli 2019 06:41 Aangepast: 19 juli 2019 11:39
Beeld © iStock

Kamperen in de Dordogne, wandelen in de Oostenrijkse Alpen of bakken op het strand aan de Costa Blanca? Nee hoor, steeds meer mensen blijven in eigen land om iets bijzonders doen: fit te worden, leren te schilderen of een weekje te kuren... 10 x een vakantie met een thema.

De bossen in!

Sporen herkennen, rotsen beklimmen, kamperen in het wild, je eigen vuur maken: een droomvakantie voor de oerman of -vrouw – en eventueel hun gezin. Vlak over de grens, in de Ardennen, stikt het van de suvivalkampen, maar ook op de Brunsummer Hei of de Utrechtse Heuvelrug kun je heel goed op avontuur. Misschien eerst een paar dagen op cursus en daarna echt mee met een wildernisvakantie. Jay Jansen - hij heeft ook de deelnemers van Expeditie Robinson getraind - regelt het allemaal voor je.

Bij het kampvuur

Altijd al willen leren zingen of gitaar spelen? Bij Buitenkunst kun je een week lang met andere cultuurliefhebbers een gevarieerd programma volgen met onder meer theater, muziek en kunst onder leiding van professionele docenten. Je moet wel van kamperen houden, want je slaapt in je eigen tent. Er is ook een creatief kinderprogramma. 

Yoga retreat in de Lage Landen

De mind is al jaren belangrijker aan het worden en daar is yoga een vast onderdeel van. Na een jaar hard werken, kiezen steeds meer mensen voor een weekje innerlijke rust en balans. En daarvoor hoef je echt niet naar Sri Lanka of Ibiza. Yoga Terschelling biedt al 12 jaar all-in yogavakanties op het strand. 

Vogelen

Met een verrekijker en een gids de natuur in en de mooiste vogels leren kennen: het is een droom voor vogelaars. Natuurlijk kun je hiervoor de hele wereld af, maar Nederland is een belangrijke rustplek voor trekvogels en ook in ons eigen land kom je hele bijzondere vogels tegen. Zeker als je een goede gids hebt die weet waar je wat kunt zien. Zo kun je een week naar Texel maar zijn er ook hele interessante reizen naar Polen, Engeland of Noorwegen. Voor een gespecialiseerd reis, kijk op agronatura.nl.

Wijnwandelen

Wandelvakanties zijn al jaren heel populair en nu is er hier een nieuwe variant op gekomen: het wijnwandelen. Niet alleen wandel je door prachtige wijngebieden, je leert iets van de wijnen en gaat natuurlijk proeven. Met Els de Groot leer je in vier dagen Nederlandse wijnen kennen, maar je kunt natuurlijk ook naar Toscane, de Bourgogne of Bordeaux. Voor speciale wijnwandelingen: www.snp.nl.

 

Crea bea in de buitenlucht

Nederlanders zijn veel bezig met hun creativiteit, van beeldhouwen en dichten tot schilderen. Reisorganisaties springen hier steeds vaker op in en organiseren speciale creatieve vakanties. Van zilveren sieraden maken tot brons gieten of guerrilla art: bij www.creatief.nl regelen ze het allemaal en ook nog gewoon in de bossen bij Nunspeet.

Een weekje afzien

Geen tapas of pasta, maar een week werken aan je conditie of je gewicht. Dat kan tegenwoordig in heel Nederland met een professioneel team van trainers. En dan weer helemaal fit op je werk terugkomen... Een basic bootcamp van 5 tot 8 dagen bij The Bootclub is misschien wel een goede besteding van je vakantiedagen. 

Word natuurfotograaf

Met onze moderne telefoons lijkt iedereen wel een echte fotograaf, maar mooie natuurfoto's maken is toch echt een vak apart. Wil je je verder bekwamen in natuurfotografie dan is de driedaagse vakantie op Schiermonnikoog met workshops echt iets voor jou! www.snp.nl

Zeilen voor volwassenen

Bij een zeilkamp denk je al snel aan je kinderen, maar ook voor volwassenen zijn er echte zeilkampen waar je leert zeilen, je techniek kunt verbeteren en vooral heel gezellig met andere zeilers het water op gaat. www.ulepanne.nl.

Een weekje verwend worden

Een dagje naar een spa? Nee joh, zó 2018... Je komt pas echt bij na een hele week gepamperd te worden. Heb je behoefte aan een detox of hele luxueuze wellness? Bij puurenkuur.nl kun je kiezen waar, hoe en hoe lang je je wilt laten verwennen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore