Reizen

Toeren langs de Kroatische kust

12 juli 2019 09:30 Aangepast: 12 juli 2019 11:39
Beeld © iStock

Bij Kroatië denken we aan parelwitte stranden, idyllische stadjes en azuurblauwe zee. Daarom is deze bestemming ook steeds populairder aan het worden. Maar, de Kroatische kust biedt veel meer: van bergbeklimmen in de kloven en fantastische wijngebieden tot stoere vestingen en überchique badplaatsen. 10 hoogtepunten in Kroatië.

Nationaal Park Plitvice

Zon, zee, strand? Ga een klein stukje het binnenland in en je komt in een paradijselijke waterwereld terecht. In het prachtige Nationale Park Plitvice kun je over vlonders langs 16 grote en kleine meren lopen met watervallen, stijle grijze rotsen en uitgezette wandelingen van 2 tot zelfs 8 uur. np-plitvicka-jezera.hr.

Het stadje Nin

Het historische stadje Nin, in het noorden van Kroatië, ligt op een eilandje in een ondiepe baai. Mooie kerken, gezellig pleintjes, maar de ware attractie zijn de zoutpannen – die je kunt bezoeken – en de uitgestrekte zandstranden. www.nin.hr.

Islandhoppen in de Kornati

De Kornati-eilanden moet je eigenlijk met een zeilboot ontdekken. Dus monster aan bij een van de vele jachtcharters en vaar tussen de prachtige, rotsachtige, vooral onbewoonde, eilandjes. Echt een unieke ervaring, zeker met zo'n mooie zonsondergang. www.np-kornati.hr.

Split: Romeins, middeleeuws, Venetiaans, modern

Het middeleeuwse Split is zo'n stad om in te verdwalen: kleine straatjes, donkere stille kerken, intieme pleintjes en een mooie boulevard langs het water. Bezoek vooral een van de paleizen, zoals het Papalic-paleis. Daarnaast is Split een goede uitvalsbasis om de omgeving en de mooie eilanden in de buurt te verkennen. www.visit-croatia.co.uk.

Hvar – chic de friemel

Zin in een splurge? Heb je iets te vieren? Of wil je mooie mensen kijken? Flaneer dan langs de boulevard van Hvar-stad. Dit is het Monte-Carlo van Kroatië met de beste restaurants, de grootste jachten en cocktails op terrassen. Echt 'op chic'. www.hvarinfo.com.

Kiezelstrandjes en wijn... heel veel wijn

Peljesac is een schiereiland op 70 kilometer van Dubrovnic waar je het gevoel hebt ver van de vele toeristen te zijn. Kleine kiezelstrandjes met leuke barretjes, dorpjes waar je je in de jaren '50 acht en vooral heel veel wijngaarden. De beroemdste, en lekkerste, wijn van Kroatië, Dingac, wordt hier verbouwd en geproduceerd. www.peljesactravel.com.

Dubrovnic of Ragusa

Ooit de zelfstandige republiek Ragusa, nu beter bekend als Dubrovnic, is misschien wel het hoogtepunt van Kroatië. Al in de 7e eeuw gesticht en na de burgeroorlog fantastisch gerestaureerd, geniet je hier van 1500 jaar architectuur en geschiedenis. Let vooral op de imposante stadsmuren die nog grotendeels intact zijn. Oh ja, de makers van Game of Thrones vonden het hier zo mooi dat een groot deel van de serie hier is opgenomen; hierdoor is het wel nóg drukker geworden. www.tzdubrovnik.hr.

Fietsend over Kamenjak

Het beste om het schiereiland Kemenjak te verkennen is met de fiets. Overal kun je goede mountainbikes huren en via kleine paadjes race je over het grotendeels vlakke eiland. Warm en moe? Klim de rotsen af naar de vele kleine strandjes en neem een duik, laat je opdrogen op de rotsen en vervolg je tocht! www.kamenjak.hr.

Villa's langs de kust

Rond 1900 was de kuststrook tussen Peluka en Lovran the place to be voor de Europese jetset. Zelfs keizerin Sisi van Oostenrijk had er een buitenhuis. Vanaf het mooie kustpad, de Lungomare, tussen de twee plaatsen zie je de prachtige buitens liggen, soms vervallen, dan weer mooi gerestaureerd. www.opatija.net.

Unieke slaapplek

Wil je iets heel bijzonders? Reserveer dan een van de vuurtorens voor de Kroatische Kust waar je kunt logeren. De vuurtoren van Porer ligt prachtig, maar wel erg afgelegen. In de Kvarner-baai zijn er nog twee, Savudrija en Sv. Ivan, die iets beter bereikbaar zijn. Voor informatie: www.lighthouses-croatia.com.

Quinten Lange

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore