Reizen

Norte: ontdek Noord-Portugal

04 juli 2019 22:14 Aangepast: 05 juli 2019 11:37
Beeld © iStock

Portugal is meer dan zon, zee, strand en de Algarve. Het noorden is opvallend groen, ruig, historisch en bijzonder de moeite waard om te ontdekken. 10 x Noord-Portugal: van hipste stad van het land tot lege stranden en ruige natuur.

Porto

Als je aan Noord-Portugal denk, kom je al snel terecht bij Porto. Deze stad is een van de populairste bestemmingen van Portugal en niet voor niets. Met zijn beroemde Ponte Dom Luis I, de prachtige met azulejo's betegelde stadspaleizen en kathedralen, gezellige pleintjes, natuurlijk de cafeetjes aan de oever van de Douro en de eeuwenoude portkelders. Een mooie start als je Noord-Portugal wilt ontdekken. www.visitportugal.com.

Langs de Douro

De Douro is de grens tussen Norte en de rest van Portugal. We zakken vanaf Porto deze rivier af, beroemd vanwege zijn prachtige landschappen, over de prachtige N-222 die langs de belangrijkste hoogtepunten in het gebied loopt. En natuurlijk bezoeken we de wijngaarden, want hier komt de beroemde Portugese port vandaan. www.visitportugal.com.

Amarante

Iets verder naar het noorden liggen in het binnenland in een kluitje drie belangrijke historische steden: Amarante, Vila Real en Guimareas. Amarante is de belangrijkste stad uit de Minho-regio, bekend om de vinho verde, die je hier ook overal kunt proeven. De stad wordt al in de 4e eeuw voor Christus genoemd en was een belangrijke vesting vanwege zijn strategisch ligging aan de Tâmega-rivier. Kloosters, kathedralen, eeuwenoude bruggen en natuurlijk overal leuke restaurantjes en proeflokalen. www.travel-in-portugal.com.

Vila Real

Eigenlijk een dagtochtje van Amarante ligt Vila Real. Gesticht door koning Denis in de 13e eeuw, vandaar ook de naam, is Vila Real eeuwenlang de residentie van de koningen van Portugal geweest. Het 18e-eeuwse Mateus Paleis is een van de hoogtepunten en is te bezoeken. Vergeet dan ook niet de prachtige tuinen te bewonderen. www.casademateus.com.

Guimaraes

De derde stad, Guimareas, wordt door Portugezen beschouwd als de geboorteplaats van de onafhankelijke staat Portugal. De hertogelijke paleizen, kastelen en torens getuigen van de roemrucht verleden. Neem vooral de kabelbaan naar het Penha Park, zie boven, vanwaaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad en omgeving. porto-north-portugal.com.

Braga

Vanaf Guimareas gaan we langzaam, via Braga, weer naar de kust. In Braga moet je een nachtje blijven, al was het alleen maar om het uitbundige gouden interieur van de kathedraal te zien of op het Praça da República een glaasje vinho verde te drinken en de volgende dag te gaan shoppen in een van de leuke winkelstraatjes. www.visitportugal.com.

Esposende

Esposende ziet eruit als een toeristenplaats, maar is lang niet zo druk niet als badplaatsen in de Algarve en heeft wel alle faciliteiten zoals fijn zwembaden voor de kinderen, leuke restaurants en wel drie surfscholen. Wil je juist rust, ga dan naar Praia Suave Mar: vanwege het feit dat de kuststrook natuurgebied is, zie je hier bijna geen bebouwing, weinig auto's en vooral weinig medetoeristen. www.visitesposende.com.

Caminha

De noordkust van Spanje is surfers paradise bij uitstek en het plaatsje Caminha, langs de grens met Spanje heeft een van de mooiste stranden hiervoor. Je kunt er natuurlijk (golf)surflessen volgen, maar probeer hier ook eens te kitesurfen, echt een avontuur! www.allyoucansurf.de.

Peneda-Gerês National Park

Langs de grens rijden we landinwaarts richting het nationale park Peneda-Gerês. Hier vinden we de ruige natuur van Noord-Portugal: hoge bergen, meren, authentieke dorpjes en heel veel mooie wandelroutes. www.nationalparktours.pt.

Lindoso

Lindoso in het noordoosten van Portugal is een echte grensplaats met kleine huisjes rondom een groots kasteel. Het enorme stuwmeer waar de plaats aan ligt is al de moeite waard om zo ver naar het noorden te reizen, maar de echt attractie zijn de 17de- en 18de-eeuwse stenen graansilo's. www.turismodealdeia.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore