Reizen

Even afkoelen doe je hier

28 juni 2019 10:00 Aangepast: 28 juni 2019 11:02
Beeld © iStock

Met tropische temperaturen op komst, gaan we op zoek naar een beetje verkoeling: natuurlijk naar zee, maar ook een donker bos kan een verademing zijn. 5 tips voor verkoeling.

Stadse hitte

Vooral als je in de stad woont en geen tuin hebt, ga je al snel op zoek naar water om een beetje af te koelen. In Den Haag probeer je natuurlijk zo vroeg mogelijk op het strand te zijn, voor de meute komt. In Rotterdam ga je naar Kralingse Plas om een duik te nemen en in Amsterdam heeft de gemeente op verschillende plekken steigers aangelegd waar jong en oud graag gebruik van maakt, zoals hier bij het Scheepvaartmuseum. 

De Plassen

Nederland wordt natuurlijk niet voor niet ook wel Waterland genoemd: overal vind je plassen en meren. De Friese Meren zijn natuurlijk het bekendste en hier kun je overal even het water in, maar ook in de drukke Randstad zijn er genoeg zwemmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de Reeuwijkse Plassen, het Alkmaardermeer of hierboven de Loosdrechtse Plassen met overal steigertjes, strandjes. Als je een bootje huurt, vaar je zo naar een van de publieke eilandjes... misschien zelfs om een nachtje te blijven. 

Baden in de natuur

Natuurbaden zijn vaak zandafgravingen die zijn gevuld met water. Je vindt ze eigenlijk overal, vooral als er zandgrond is, zoals in Brabant of de Veluwe. Een beroemde is het Henschotermeer, vlak bij Amersfoort, waar mooie strandjes zijn omzoomd door hoge dennenbomen. Bijzonder mooi is de Spartelvijver bij Hoog Mierde in Brabant, zie boven, of de IJzeren Man in Vught.

Onder de bomen

Ben je niet zo'n waterrat, ga dan onder die parasol vandaan en zoek de bossen op, want bomen geven uiteindelijk de meeste verkoeling. Oude, donkere bossen zijn verrassend koel op een hete dag en ook die zijn er nog voldoende in Nederland. Zo kun je eindeloos rondzwerven over de Kroondomeinen bij Apeldoorn waar eeuwenoude beuken en eiken je beschermen tegen de zon. Of naar de prachtige bossen van Lage Vuursche – onze oud-koningin woont daar natuurlijk niet voor niets! En dan krijg je er de beroemde pannenkoeken zomaar bij! Onze favoriet is toch het Speulderbos bij Ermelo, ook wel het 'bos van de dansende bomen' genoemd: een van de oudste en mooiste bossen van Nederland. 

The beach!

Vergeet op dit soort dagen Zandvoort of Scheveningen, maar ga ietsje verder. Dan kom je al snel op rustiger stranden. Zo is het strand bij Petten relatief onbekend, maar het heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan: lag hier eerst de betonnen Hondsbossche Zeewering, nu zijn hier nieuwe duinen en een breed stand aangelegd. Of ontdek de Zuid-Hollandse eilanden: niet de drukte van de Zeeuwse badplaatsen, maar zeker mooie stranden, brede duinen en veel minder mensen.

We hebben even geput uit ons archief voor wat extra tips. Zo kun je de verschillende mooie tuinen in Nederland bezoeken, een Nationaal Park verkennen, in rivieren en meren duiken en natuurlijk Nederland vanaf het water bekijken... allemaal, letterlijk, koele plekjes! 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore