Ga naar de inhoud
Reizen

Skip die vakantiedip: 'Daar sta je dan weer, in de pisregen'

Beeld © iStock

Maandenlang heb je ernaar uitgekeken: dobberen in het water, gezellig borrelen, luieren op je strandbed... En dan opeens - poef - is de vakantie voorbij en zit je weer in je saaie, grijze kantoortuin. Balen! Redacteur Franke van Hoeven weet er alles van.

Maandenlang hadden we ernaar uitgekeken: in de meivakantie een weekje Ibiza met de kinderen, Puk (7) en Olle (4). Toen het na maanden van hard werken eindelijk zover was, liet ik, uitgeput van alle pré-vakantiestress, mezelf in de eerste de beste strandstoel zakken. Ik staarde naar het azuurblauw water, snoof de zilte Middellandse zeelucht op en liet me door de zon verwarmen. De kinderen speelden vrolijk met zeewier en ik proostte met manlief op ons vurrukkulluke leven. Met de blote voeten in het zand, genietend van een vers visje en grote bellen wijn terwijl een knalroranje zon de zee in zakte: beter kon het leven niet worden. Gelukkige dagen regen zich aaneen. We struinden romantische dorpjes af, leerden superaardige locals kennen, hingen eindeloos op het terras. Onze huiden kleurden bruin, we hadden het enorm gezellig met elkaar. We genoten zó, dat het leek alsof we echt maar één keer met onze ogen hadden geknipperd toen we alweer op Rotterdam Airport stonden. In de pisregen. Nee hè, was het nou alweer voorbij?!! Hadden we hier nou zo hard voor gewerkt het hele jaar? Wat een ellende, zeg!

Lieve hippies

De dagen na de vakantie was ik niet aan te zwengelen zo humeurig. Wat deed ik hier in dat grijze snertweer? Terug in de ratrace en uitpuilende agenda's? Met die chagrijnige koppen in de file… Moesten we niet gewoon verhuizen naar Spanje? Daar een bloemenwinkel beginnen? Of een visrestaurantje? Waarom zaten we hier, tussen de grauwe gebouwen, altijd maar binnen achter onze schermpjes? Nee, ik vond er niets aan weer terug te zijn en verlangde met heel mijn hart naar dat warme, zonnige eiland. De vrolijke kleuren, lieve hippies en de speciale vibe. Vrijheid, blijheid.

'Duurt de vakantiedip langer dan een week? Dan is er misschien iets anders aan de hand'

Een rondje surfen op internet leerde me dat ik niet de enige ben die zich zo voelt na een welverdiende vakantie. Het merendeel van de vakantiegangers zou weleens last hebben van die zogenaamde holiday blues, ook wel post vakantiesyndroom genoemd. Waar je al die maanden naar uitkeek, is voorbij geraasd. Eenmaal terug ben je dat gelukzalige gevoel dat je tijdens je vakantie had, alweer snel kwijt. Je kunt je moe voelen, lusteloos. Je hebt nergens zin in, kunt je niet concentreren. Misschien verlies je je eetlust of ga je jezelf juist volproppen. Je zit, kortom, even niet zo lekker in je vel.

Flink balen

Wat is zo'n dip nou precies? En zou er iets tegen te doen zijn? Daarvoor belde ik life coach Jojanneke Koedam, van Hart & Ziel Coaching: "Zo'n dip krijg je als iets dat heel leuk en fijn is, voorbijgaat. Je zou het fijne gevoel wel willen verlengen, maar dat lukt niet en dat is natuurlijk flink balen. Zo'n dip gaat vanzelf weer over: na ongeveer een week zit je meestal weer in je vertrouwde ritme. Duurt het langer, dan kan er iets anders aan de hand zijn, zoals een lichte depressie of opkomende burn-out, of een relatie die niet lekker loopt. Vakantie kan dingen naar boven halen die al sluimerend aanwezig zijn."

'Nee zeggen kan je leren, net als keuzes maken'

Het hoeft dus niet meteen te betekenen dat je je werk of je leven niet meer leuk vindt? Koedam: "Nee hoor, het kan zijn dat je vakantie gewoon geweldig was. Of je mist dat vrije gevoel enorm. Je hoeft je pas zorgen te maken als je van vakantie naar vakantie leeft en je in de tussentijd niet gelukkig bent, of voor je gevoel aan het overleven bent. In dat geval is het verstandig bij jezelf te rade te gaan of er soms meer aan de hand is dan een simpel dipje: vind je je werk nog wel leuk, doe je werk waar je achter staat, is de balans werk-privé zoek?"

Be prepared

Aangezien nog veel mensen op vakantie moeten: kun je er van tevoren iets aan doen om die dip een beetje te verzachten? Jojanneke Koedam: "Een goede voorbereiding is het halve werk! Rond je werk goed af en draag zo veel mogelijk over aan collega's, zodat je rustig kunt starten als je terugkomt. Plan hier tijd voor in je agenda. Door ontspannen af te ronden op je laatste werkdag voor de vakantie, maak je het mogelijk weer relatief relaxed op te starten. Is je periode voor je vakantie een chaos? Vraag jezelf af of je niet wat vaker op dingen nee kunt zeggen. Veel mensen hebben daar moeite mee, maar je kunt het leren! Met bewustwording en oefening kom je al een heel eind. Het gaat vaak om keuzes maken."

'Mis je het avontuur? Ga eens naar een klimmuur'

Goed. Dan heb je je fantastische reis achter de rug. Wat doe je om over je dip heen te komen? "Het begint met de vraag: wat was er nu precies zo fijn aan je vakantie? Was het de rust of juist het avontuur? Leefde je helemaal op van een trektocht door de jungle? Probeer dan ook hier in Nederland avontuurlijker te leven. Er is hier geen jungle, maar je kunt wél een bezoekje aan een klimmuur brengen, bijvoorbeeld. Werd je gelukkig van buiten zijn, meer tijd doorbrengen met familie? Probeer die dingen waar je op vakantie vrolijk van wordt, vaker toe te passen in je dagelijks leven."

Waar ik persoonlijk blij van word? Op vakantie gaan! Meteen een nieuwe vakantie boeken dan maar? Jojanneke: "Ja, goed idee! Je begint dan meteen met de voorpret van een nieuwe vakantie. Het is sowieso verstandiger om meerdere keren per jaar even weg te gaan om de sleur te doorbreken. Dat hoeft niet ver weg of heel duur te zijn, voor het geluksgevoel maakt de lengte van de vakantie niet uit. Zo was ik zelf een paar dagen op Texel tijdens de herfstvakantie. Dat was echt heerlijk."

Rustig aan

Een nieuwe vakantie boeken, dingen doen waar ik tijdens de vakantie zo gelukkig van werd. Nog meer tips? "Houd het opstarten rustig. Mensen denken dat ze zo intensief mogelijk van de vakantie moeten genieten door zo lang mogelijk weg te blijven. Maar zondagavond terugkomen van je vakantie en maandagochtend meteen gaan werken, zorgt zeker voor een dip. Je kunt beter nog een paar dagen vrij zijn, zodat je kunt bijkomen en kunt nagenieten van je reis. Maak een album van je foto's, doe iets leuks met meegenomen souvenirs. Dat zorgt ervoor dat je terugkeert naar dat fijne gevoel. Wat ook helpt: goed voor jezelf zorgen. Met goede voeding, voldoende nachtrust, beweging. Dan maakt je lichaam stofjes aan waar je blij van wordt. Ga naar buiten, maak contact met de natuur. Ik geloof dat mensen fysiek niet zijn gemaakt om hele dagen tussen vier muren van een grijs kantoor door te brengen. Ga naar buiten tijdens de lunch, even een frisse neus halen."

'Het is echt niet erg te accepteren dat het even wat minder is'

"Tot slot: relativeer! We staan tegenwoordig veel meer stil bij hoe we ons voelen en leven steeds bewuster. Daardoor denken we beter na waar we als samenleving blij van worden en wat gezond voor ons is. Dat is goed, maar leer ook relativeren. Een beetje luchtigheid helpt ook. Weet: na een week is dat nare gevoel weer voorbij. Het hoort erbij. Je hebt het heel fijn gehad, het is echt niet erg te accepteren dat het even wat minder is. Sta jezelf toe dat je moet acclimatiseren, net zoals veel mensen de eerste dagen op vakantie even moeten wennen. En: geniet van de dingen thuis. Je eigen bed, je lievelingseten in de supermarkt, kleine dingen waarvan je het gevoel krijgt: wat is het toch heerlijk om weer thuis te zijn."

Oesters slurpen

Nu, twee maanden later, ligt de meivakantie alweer lang achter me. Sindsdien draag ik een mooie, handgemaakte ketting om mijn nek. Elke dag als ik 'm omdoe, voel ik weer even de blijdschap die ik voelde op het moment dat ik 'm kocht, op dat ene leuke strand waar hippies gedurende de zonsondergang trommelen voor de toeristen. Dan zie ik in gedachten de gouden zon in de zee smelten, hoor ik de trommels, en dans ik met mijn kinderen in het zand. Heel even voel ik me dan intens blij. En hoe hectisch die laatste weken voor de zomervakantie ook zijn, ik probeer rustiger aan te doen en optimaal te genieten van de voorpret van de volgende bestemming: Bretagne. Oesters slurpen, rosé drinken en kinderen met netjes visjes vangend tussen de woeste golven: ik kan niet wachten…

Fijne vakantie allemaal!

12 slimme antidiptips

1. Geef niet meer geld uit dan begroot tijdens je vakantie. Er een jaarsalaris doorheen jekkeren in twee weken tijd zal achteraf een vervelend gevoel geven.

2. Verwacht bij thuiskomst niet dat je meteen weer in je snelle ritme zit.

3. Mediteer! Bedenk waarvoor je dankbaar bent en welke leuke ervaringen je hebt gehad.

4. Doe iets liefs voor een ander, dat geeft die ander én jou een goed gevoel.

5. Verwen jezelf door je mooi aan te kleden of uitgebreid te lunchen.

6. Plan leuke zomerse activiteiten zoals een gezellige picknick of barbecue.

7. Maak plannen voor je volgende reis, dan heb je iets om naar uit te kijken.

8. Houd je aan de goede voornemens die je tijdens je vakantie hebt bedacht, zoals een nieuwe hobby, minder op je telefoon kijken, meer sporten, vaker vrienden bezoeken. Doe dit niet meteen te fanatiek en stel realistische en haalbare doelen, zodat je niet onnodig teleurgesteld raakt in jezelf.

9. Droom je van verhuizen naar het buitenland om een B&B te runnen of digital nomad te worden? Bekijk eens een paar afleveringen Ik vertrek en je bent meteen genezen (of niet - en dan kan je er misschien wel werk van maken).

10. Terug op het werk? Stort je niet meteen op een ellenlange to do-lijst, maar neem de tijd om je mail weg te werken, bij te kletsen met collega's en uitgebreid te lunchen. Laat de lastige dingen nog eventjes liggen en sta jezelf toe met gemakkelijke taken te beginnen.

11. Heb je het gevoel dat er een grotere, structurele verandering nodig is in je leven? Doe hier dan wat mee. Plan bijvoorbeeld vast een kennismaking met een coach. Weten dat je aan de slag gaat met jezelf zorgt meestal al meteen voor rust.

12. Ga wandelen. Maak bijvoorbeeld een bos- of strandwandeling. Het is bewezen dat dit goed is voor je humeur!