Dit weekend volgen we Maarten van der Weijden op de voet tijdens zijn elfstedenzwemtocht. Je kunt natuurlijk meezwemmen, maar hem aanmoedigen is ook al heel goed! Maak je er meteen een uitje van, dan laten wij je graag zien wat je écht niet kunt missen in deze 11 steden!
Leeuwarden
Hier start traditioneel de Elfstedentocht. De hoofdstad van Friesland heeft heel veel te bieden: mooie grachtjes, moderne architectuur, het Keramiekmuseum Princessehof en leuke restaurants – probeer het oude postkantoor Post-Plaza eens –, maar een echt hoogtepunt is toch wel het Fries Museum waar je de Friese geschiedenis leert kennen, maar ook kunt genieten van moderne Friese schilders als Gerrit Benner en Jopie Huisman.
De Elfstedentocht is natuurlijk bedoeld om te schaatsen en nu om te zwemmen, maar je kunt hem fietsen, wandelen, rennen, suppen of kanoën. Of ga per motor of per oldtimer. Net waar jij zin in hebt ... Het meeste wordt de tocht lopend (wandelnet.nl) of per fiets (www.nederlandfietsland.nl) afgelegd. De officiële fietselfstendentocht is 255 kilometer, nog even een stuk langer dan de klassieke tocht, die net geen 200 kilometer meet.
Sneek
In Sneek staat misschien wel de beroemdste poort van Nederland: de Waterpoort, de enige van de zeven stadspoorten van Sneek die nog staat. Zowel in Nagasaki als in Shenyang staan replica's van deze poort en een kledingmerk heeft de poort zelfs als logo gebruikt: zo beroemd is de Waterpoort! www.friesland.nl.
IJlst
Dat IJlst al in de 13e eeuw stadsrechten kreeg, zou je nu niet meer zeggen met zijn iets meer dan 3000 inwoners. Een van de overblijfselen uit het roemrijke verleden zijn de bijzondere overtuinen die werden gebruikt om de was te bleken. www.friesland.nl.
Slotermeer
Tussen IJlst en Sloten ligt een spannend traject, want hier moet de Slotermeer worden overgestoken. Zo'n grote plas vergt altijd meer van de schaatser (of zwemmer en supper) vanwege de wind en de golven. Wist je trouwens dat er ieder jaar een supmarathon, de SUP11 City Tour, wordt georganiseerd: binnen 36 uur moet je 220 kilometer langs de 11 steden afleggen. Zeker niet voor watjes!
Sloten
Dat Sloten ook een lange geschiedenis heeft, kun je duidelijker zien dan in IJlst. Hier kun je over de vestingwallen lopen, langs grachtjes en over bruggetjes. Het is een van de best bewaarde vestingsteden van Friesland. www.sloten.nl.
Stavoren
Tot het afsluiten van de Zuiderzee was Stavoren een belangrijke vissershaven. Nu liggen plezierbootjes te dobberen in de haven. De hoge dijk laat duidelijk zien dat hier vroeger eb en vloed was. Loop over de dijk en kijk naar beneden het mooie stadje in; aan de andere kant zie je het IJsselmeer. Stavoren.nl.
Hindeloopen
Als je aan Hindeloopen denkt, zie je al snel zo'n Hindeloopen stoel voor je. En nog steeds worden ze hier gemaakt: kinderstoelen, tafeltjes, kasten, allemaal met de hand beschilderd. Loop het Museum Hindeloopen even binnen om te zien hoe dit ambacht in ere wordt gehouden. www.touristinfohindeloopen.nl.
Workum
In de middeleeuwen was Workum een belangrijke handelsstad en dat kun je nog zien aan de voorname herenhuizen en de bijzondere kerk. Nu komen de meeste mensen naar Workum vanwege het Jopie Huisman Museum.
Boslward
Grachten, een prachtig raadhuis, leuke winkels: echt een stad. De enorme zadeldakkerk ligt iets buiten het centrum en hieraan kun je zien dat Bolsward vroeger veel groter was. Ga ook even langs de distilleerderij van Sonnema – misschien kun je zelfs wel een beerenburger proeven. www.bolsward.nl.
Harlingen
De poort naar de Waddenzee wordt Harlingen ook wel genoemd. En klopt wel een beetje: hier ruik je de zilte lucht van de Wadden, hier vertrekt het veer naar de eilanden en hier ligt de bruine vloot van de Waddenzee. Loop langs de kade en bewonder de eeuwenoude schepen. www.friesland.nl.
Franeker
Franeker huisvest een wereldwonder: het planetarium van Eise Eisinga. Al in de 18e eeuw wist Eisinga ons sterrenstelsel op een uiterst exacte manier weer te geven... gewoon in het plafond van zijn huis. Trouwens, tot 1811 was hier de tweede oudste universiteit van Nederland gevestigd. www.friesland.nl.
Hel van het Noorden
Vaak de Hel van het Noorden genoemd: van Franeker naar Dokkum en weer een stukje terug om de finish in Leeuwarden te bereiken door eindeloos durende sloten en kanaaltjes. Maar, als je Dokkum hebt aangedaan, heb je ook alle 11 Friese steden gezien!
Dokkum
Als je hebt opgelet bij de geschiedenislessen weet je dat in Dokkum in 754 Bonifatius is vermoord. Op de plek waar hij is gedood staat nu een kapel en er schijnen hier zelfs wonderen worden verricht. Verder is Dokkum een gezellig stadje met terrasjes en grachtjes. Het stuk van Franeker naar Dokkum (47 km) is een van de zwaarste delen van de Elfstedentocht.