Van onze partner Tirol

Ontdek het Ötztal

07 juni 2019 17:26 Aangepast: 07 juni 2019 19:18
Beeld © Ötztal Tourismus / Johannes Brunner

Een lang dal omringd door 3000 meter hoge bergtoppen en met een opvallend mild klimaat: het Ötztal heeft zoveel moois voor een fantastische vakantie. Of je nu met het hele gezin wilt kamperen, zwemmen, naar de kinderboerderij of met een paar vrienden wilt klimmen, raften of mountainbiken? Het Ötztal biedt voor iedereen het beste van Tirol. Wij gaan te voet en op de fiets dit bijzondere dal ontdekken!

Wandelen & trekken

In het Ötztal ligt wel 1600 kilometer aan wandelpaden: van familiewandelingen tot meerdaagse trektochten. Meer dan 100 berghutten en -hotels zorgen ervoor dat je ook boven óp de berg heel comfortabel kunt verblijven. Wij hebben 3 hele mooie routes voor je uitgekozen. 

Wasserläufer Piburger See

De aan de ingang van het Ötztal gelegen Piburger See is een populaire bestemming vanwege de ligging en de temperatuur. Het meertje ligt in het oudste natuurgebied van Oostenrijk en door het bijzondere microklimaat is het water meestal warm genoeg om in te zwemmen. Om de omgeving te verkennen maken we een korte wandeling vanaf het centrum van het plaatste Oetz naar het bergmeer. De Wasserläufer-wandeling is 3,5 km lang en is ongeveer 2 uur lopen. Dus ook een goede wandelroute om met de kinderen te doen, zeker met een frisse duik in het vooruitzicht! https://www.oetztal.com/wandern

Rond de Stuibenfall 

Spectaculair is deze wandeling langs de hoogste waterval van Tirol. Je begint bij Umhausen en via 700 treden en een 80 meter lange hangbrug wandel je rondom de Stuibenfall. Onderweg kom je langs verschillende uitzichtplatformen waar je een goed zicht op de waterval hebt. Er zijn verschillende wandelingen, zelfs eentje tot de voet van de waterval die ook met een kinderwagen te doen (ongeveer een uur), of de rondweg van ongeveer 10 kilometer die circa 5 uur duurt. www.umhausen.com.

De Ötztal Trek

De Ötztal Trek is een van de spannendste haute routes van de Alpen. De totale trek is wel 400 kilometer lang en eigenlijk alleen aan te raden voor geoefende wandelaars. Gelukkig is de langeafstandsroute ingedeeld in 6 deelroutes en 22 stages, zodat je ook gewoon een paar dagen kunt lopen. Alle deelroutes hebben aanduidingen als 'gemiddeld' of 'moeilijk', afhankelijk van jouw ervaring. Op www.oetztal.com staan de routes beschreven en ook waar je kunt overnachten. Dus, zin in avontuur? Loop de Öztal Trek!

Aqua Dome

Een dagje chillen? Ga dan naar het enorme Aqua Dome. De baden worden hier gevoed uit thermale bronnen, er zijn sauna's en wellness en de kinderen kunnen zich hier makkelijk een hele dag vermaken in de Alpen Arche Noah, met een fun park, glijbanen, en kindvriendelijke zwembaden – oppas incluis! Kijk voor alle mogelijkheden en speciale aanbiedingen op www.aqua-dome.at.

Van fietstochtje tot Bike Republic Sölden

De afgelopen jaren is het Ötztal dé fietsbestemming van Oostenrijk geworden. Overal zijn fietspaden aangelegd, speciale mountainbiketracks door de bergen gemaakt en kun je gratis je fiets of mountainbike meenemen in het bus of kabelbaan.

Ötztal Cycle Trail

De Ötztal Cycle Trail klinkt misschien een beetje heftig, maar valt echt mee. Deze trail is zo'n 50 km lang en loopt voornamelijk over goed aangelegde wegen door het gehele dal, door fruitboomgaarden en lieflijke dorpjes langzaam de bergen in en eindigt bij Sölden. De route in ingedeeld in kleinere stages zodat je zelf kunt uitzoeken welk deel je het liefste fietst, want je gaat ten slot van rekening door wel 5 klimaatzones! Kijk op www.oetztal.com welk deel van de route geschikt is voor jou. 

Shaped Lines

Shaped Lines zijn speciaal voor avontuurlijke mountainbikers aangelegde tracks: uitgesleten rotsen, speciale fietsbruggen en spannende paadjes. Zo kun je de legendarische Teäre Line nemen: pak de gondel naar het middenstation van de Gaislachkogl en fiets hier 5,2 kilometer, met wel 130 bochten naar beneden via een houten snail en uitgesleten tracks. www.oetztal.com.

Elektrisch

Voor langere fietstochten of routes met veel hoogteverschil is een e-bike ideaal! Je kunt ze overal huren en onderweg zijn er hutten waar je, terwijl je iets drinkt of luncht, de fiets kun opladen. Ideaal als je een langere toch of zelfs een huttentocht wilt maken met de fiets. Zo is bijvoorbeeld de Panoramatour naar Hochötz een hele mooi fietstocht met prachtige uitzichten vanaf op de top 2100 meter. www.oetztal.com.

In 1991 werd het Ötztal plotseling wereldberoemd met de vondst van een goed intact gebleven mummie in het smeltende gletsjerijs van de 5300 jaar oud. De mummie zelf is tentoongesteld in Bolzano maar in Umhausen is nu een openluchtmuseum geopend dat het leven van mensen in de pre-historie toont, met leuke workshops koken of kruiden herkennen voor kinderen en veel dieren waar je heel dichtbij kunt komen. www.oetzi-dorf.at

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore