Reizen

De allermooiste Franse dorpen

07 juni 2019 01:20 Aangepast: 07 juni 2019 10:34
Beeld © iStock

Ben je al over de zomervakantie aan het nadenken? Zoek je nog een mooie plek om onderweg te stoppen, of een bestemming voor je kampeervakantie? Betreed geen platgetreden paden als Honfleur, Riquewihr, Rocamadour of Amboise, hoe prachtig ook, maar ga naar een van die andere 'mooiste' dorpen.

In Frankrijk zijn verschillende lijstjes met mooiste dorpen. Zo heeft Michelin een uitgebreide lijst met hun 156 mooiste dorpen en heeft de 'officiële vereniging' Les Plus Beaux Villages de France de 158 meest pittoreske dorpen geselecteerd. Voor ons toeristen is het label van de Villes et Villages Fleuris misschien wel de bekendste vanwege de bordjes langs de weg, met 1 tot met 5 bloemetjes die aangeven hoe 'fleurig' het dorp is. Wij hebben uit al deze lijstjes de 10 allermooiste uitgezocht. 

Barfleur

Op het puntje van Bretagne, zo dicht bij Engeland dat je het bijna ziet liggen, ligt dit rustige en authentieke vissersplaatsje. Kleine vissershuisjes met mooie tuinen, grote burgermanshuizen rondom het 15de-eeuwse Cour Sainte-Catherine en gezellige terrasjes aan de kade waar je vissersboten de beroemde Barfleur Blonde, wilde mosselen, kunt zien lossen en bijna meteen daarna kunt opeten. nl.normandie-tourisme.fr.

Lavardin

In Lavardin (departement Loir-et-Cher) maak je een reis door de tijd. Al in de prehistorie werden de grotten bewoond, in de 12de eeuw bleef het kasteel standhouden tegen Richard Leeuwenhart, de kerk bevat muurschilderingen uit de 13de tot 16de eeuw en als je door de kleine straatjes loopt, zie je huizen met romaanse, gotische en renaissance-architectuur. Begin bij de prachtige brug over de Loir en loop over de Promenade du Poète omhoog richting de ruïnes van het eens machtige kasteel. www.france-voyage.com.

Vézelay

Vézelay geniet een zekere beroemdheid: in de basilica zouden de relieken van Maria Magdalena worden bewaard, waardoor het een pelgrimsoord werd. Al in de 12de eeuw was het stadje een belangrijk christelijk centrum en nu is het al 40 jaar Unesco-werelderfgoed. Niet alleen de kerk is bijzonder fraai; de over de heuvelrug gegroepeerde huizen, allemaal met de typische Bourgondische dakpannen, vormen een prachtig geheel. Daarnaast is er een bijzonder museum voor moderne kunst en wordt hier in de buurt de beroemd chablis-wijn geproduceerd. Genoeg redenen om onderweg naar de Côte hier even te stoppen. www.burgundy-tourism.com.

Eguisheim

Wil je een typisch plaatsje in de Elzas, dan moet je naar Eguisheim: vakwerkhuizen, geraniums in de ramen, smalle straatjes, pleintjes en natuurlijk stadsmuren. Het lijkt wel een sprookje! Zeker als je bedenkt dat rond Eguisheim fantastische grand-cruwijnen worden gemaakt. In de zomer zijn er dan ook allerlei wijn- en oogstfeesten. www.tourisme-alsace.com.

Gordes

Smalle steegjes met trappetjes (calades) leiden steil omhoog naar de kerk die uittorenen boven de huizen en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het landschap van de Provence. Strijk neer op een van de terrasjes op een romantisch plein, bestel een glaasje rosé en voel je als een god in Frankrijk. Toch moet je voor het unieke even het dorp uit en naar het klooster Notre-Dame de Senanque: ongeveer het vaakst gefotografeerde kerkje van Frankrijk – en niet voor niets. Als de lavendel bloeit en strijklicht over de heuvel schijnt, ben je in een waar paradijs terechtgekomen. www.avignon-et-provence.com.

Le Palais

Le Palais is de hoofdstad van Belle-Île, het mooiste eiland van de Bretonse kust. Beschermd door de enorme vesting van Le Vauban, zie je aan het kleine vissershaventje op een terrasje het leven voorbijkomen. Of ga gewoon bij het sluisje staan kijken hoe zeilbootjes manoeuvreren om de haven in te komen. Je kunt het kasteel bezoeken, over de muren en wallen lopen en de allerlekkerste crêpes eten. www.belle-ile.com.

Villefranche-de-Conflent

Deze middeleeuwse vestingstad mag je niet overslaan als je op weg naar Spanje bent. De imposante wallen en muren, het enorme Fort Liberia, gezellige straatjes en de romaanse kerk. Heb je tijd, neem dan – zeker ook met kinderen – de Yellow Train: je rijdt in een open wagon 63 kilometer door spectaculair landschap en over spannend overhangende bruggen. www.tourism-canigo.com.

Lourmarin

Als je eens goed wilt eten, moet je naar Lourmarin: het kleine dorp heeft elf restaurants, waarvan twee met Michelinsterren. Verder heeft het een prachtig gerestaureerd, autovrij, centrum met pleintjes en fonteinen én op vrijdag een enorme markt waar je zeker iets voor de thuisblijvers kunt vinden. www.avignon-et-provence.com.

Estaing

Brug, kerk, kasteel: het typische Franse dorp, zou je denken. Maar Estaing is wel bijzonder mooi met de 13de-eeuwse kerkers van het kasteel, huizen uit de 16de, 17de en 18de eeuw, en natuurlijk de rivier de Lot, die langzaam langs Estaing stroomt. Het opvallend grote aantal wandelaars in het dorp komt omdat Estaing een belangrijke tussenstop voor pelgrims (en gewone wandelaars) was en is op weg naar Santiago de Compostella over de beroemde St.-Jacobsroute. www.tourisme-aveyron.com.

Collioure

Gelegen aan de Middellandse Zee op een steenworp afstand van de Spaanse grens ligt dit bijzondere kunstenaarsdorp. Hier is het fauvisme ontstaan en werkten grote schilders als Matisse en Derain aan hun kleurrijke schilderijen. Dat artistieke zie je nog terug in de kleine straatjes met galerieën, kleine cafeetjes, een groot fort en natuurlijk heerlijke stranden. www.collioure.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore