Van onze partner Tirol

De Achensee: adembenemend

03 juni 2019 13:42 Aangepast: 03 juni 2019 21:07
Beeld © Achensee Tourismus

Met een lengte van bijna 10 kilometer wordt dit grootste meer van Oostenrijk vaak ook wel de Tiroolse fjord genoemd. Al in de 16de eeuw bouwde keizer Maximiliaan I aan de Achensee een lusthof om te jagen. Sindsdien heeft de omgeving een enorme aantrekkingskracht op dichters en kunstenaars. Eigenlijk is dit niet verrassend want met de imposante Karwendel- en Rofangebergten aan beide zijden van het groenblauwe meer is het natuurschoon overweldigend.

Langs de oever

Vanuit Nederland ligt de Achensee vlak over de grens Duits-Oostenrijkse grens. Je komt eerst aan bij het gezellige Achenkirch. Hier zie je al snel het langgerekte meer voor je opdoemen en voel je het unieke van deze plek: de groene oevers, het blauwe water en de rust. Langs de oever liggen fijne campings zij aan zij met historische kuurhotels, zoals het Hotel zur Scholastika, met strandjes, zwemsteigers en groene zonneweides.  

Autovrij langs de oever

Langs het meer loopt de Achensee Straße: het autovrije pad direct aan het water tussen Achenkirche en Marchau. Hier fietsen gezinnen, zie je kinderen rolschaaten en struinen stelletjes in het romantische avondlicht langs de oever. Op een paar kilometer van Achenkirche moet je bij het Avonturenpark Achensee even stoppen. Hier is een avontuurlijk boomtoppenpad aangelegd en kun je meedoen aan onder andere outdoor escape games. 

De bergen in!

Aan de zuidzijde van het meer liggen de dorpen Maurach, Pertisau, Steinberg en Wiesing, die het centrum van de echte familievakantie vormen. Hier is het water warm en ondiep, er zijn zwembaden, leuke terrasjes en restaurantjes. Maar Maurach is vooral het startpunt voor een goede bergwandeling. Hier pak je de spectaculaire Rofanbahn en ga je de Rofan op met boven een fantastisch uitzicht – vanuit een heus adelaarsnest! – over het meer en de Tiroler Alpen. Trek je wandelschoenen aan en kies hier een van de mooie wandelroutes. Vooral die naar Dalfazalm is zeer de moeite waard en niet te zwaar. Je wordt niet alleen beloond met prachtige uitzichten, bijzondere fauna en misschien zelfs een adelaar, maar ook met een typische Tiroler hut: de Dalfazalm. Het mooie terras en de goede keuken doen de rest. 

Voor de kids

Aan de westzijde van het meer ligt het gezellige Pertisau. Beklim hier zeker het uitzichtplatform om over het water te kijken of neem de gondel Karwendel: je komt terecht in een van de grootste alpiene natuurparken van Europa. Een mooie wandeling loopt vanuit de Falzturnalm-berghut anderhalf uur door de idyllische valleien naar de Gramai-alm. Volwassen kunnen genieten van de imposante rotswand van de Sonnjoch (2457 meter) terwijl kinderen zich vermaken in de enorme speeltuin met waterpark en kinderboerderij. Als je tijd genoeg hebt, kun je hier ook blijven slapen. Ga je weer terug naar beneden, neem dan het antieke stoomtreintje van Pertisau door prachtige bloemenweides naar Maurach! 

Vanaf de Seespitz Pier tussen Maurach en Pertisau kun je de stoomboot naar Gaisalm nemen: dit unieke plekje aan het meer kun je alleen te voet of per boot bereiken. Als je aanmeert, lijkt het net of je in de tijd van Sisi bent terechtgekomen: op de groene alm staat een houten chalet waar je goed kunt eten terwijl de kinderen in het gras spelen. Vanaf Gaisalm kun je via een mooi – maar niet altijd even makkelijk – wandelpad weer teruglopen naar Pertisau of verder trekken naar Achenkirch.

Ideaal voor fietsers

Ben je iets sportiever aangelegd? Huur dan een fiets of mountainbike, want de Achensee is een paradijs voor fietsers. Niet alleen kun je over de Achensee Straße relaxed langs het meer fietsen, er zijn overal spannende mountainbikeroutes aangelegd. Een van de mooiste is de route van Steinberg im Rofan, een prachtig alpendorpje, naar Alpbach dwars door het bijzondere berglandschap. Wil je iets korter, maar even avontuurlijk: fiets dan vanaf Pertisau over smalle bergpaadjes naar de Feilkopf en terug. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`