Reizen

Mooi Malmö

30 mei 2019 15:17 Aangepast: 30 mei 2019 18:18
Beeld © iStock

Onbekend, maar zeker niet onbemind: zo zou je Malmö wel kunnen beschrijven. Deze zuidelijkste stad van Zweden ligt prachtig aan het water – de Sont – met historische gebouwen en hypermoderne architectuur, pittoreske pleintjes en een hip, modern havenfront, gezellige restaurantjes en mooie musea. Ideaal voor een weekendje weg! 9x het mooiste van Malmö

De brug

De leukste en mooiste manier om naar Malmö te reizen, is met de auto of trein: dan móét je over de beroemde, bijna 8 kilometer lange Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken. Voor informatie en tol: www.oresundsbron.com.

Turning Torso

Ver voor je Malmö inrijdt, doemt de beroemde Turning Torso al op. Dit bijzondere gedraaide gebouw werd in 2005 voor een woningbouwvereniging gebouwd en was toen, met zijn 190 meter, het hoogste gebouw van Scandinavië. Nu is het een herkenningspunt voor de stad geworden. Je kunt het gebouw bezoeken en beklimmen: voor kaartjes en tijden kijk op www.turningtorso.se.

De Western Harbour

Waar eens oceaanstomers aanlegden, zijn nu comfortabele houten plankieren aangelegd, wonen rijke jonge Zweden en zitten de leukste koffietentjes van de stad. De Western Harbour is een mooi voorbeeld van succesvolle, duurzame stadsvernieuwing – en hier staat dan ook de Turning Tower. Wandel hier rustig rond, kijk naar de architectuur of neem een rondleiding. visitsweden.com.

Het centrum

Het centrum voelt grootstedelijker dan je van een relatief kleine stad als Malmö zou denken. Het enorme Stortorget-marktplein, met het stadhuis gebouwd in Hollandse renaissancestijl, brede straten, mooie 19de-eeuwse hotels en warenhuizen. Allemaal een beetje chic – je kunt er dan ook erg goed shoppen! 

Lilla Torg

Lilla Torg, letterlijk 'klein plein', is omringd door 16de-eeuwse huizen met vakwerk, leuke winkeltjes – loop vooral even binnen bij het oudste huis van het plein, de Hedmanska-boerderij uit 1590, en bezoek het Form/Design Center voor een leuke tentoonstelling of souvenirs voor thuis. Het plein wordt vooral gebruikt door locals die hier hun koffie – fika – drinken of een biertje op een van de gezellige terrassen, voordat ze uitgaan. www.guidebook-sweden.com.

Wat vooral opvalt in Malmö is dat eigenlijk iedereen op de fiets zit. De fietspaden zijn uitstekend, er staan overal fietsenrekken en er is een handig systeem van leenfietsen (www.malmobybike.se). Je kunt ook een fiets huren bij het station (www.donkey.bike), dat is voor een hele dag iets goedkoper. En zo kun je op je gemak de hele stad zien en ook nog naar het strand gaan.

Het kasteel

In een mooi park, iets buiten het centrum van de stad, ligt het imposante Malmohüs Castle: een 15de-eeuws kasteel met slotgracht en prachtige stijlkamers. Hier is ook het aquarium van de stad gevestigd, leuk om met de kinderen heen te gaan. Ga vooral ook naar de onderzeeër U3 kijken die hier is neergezet: je krijgt een rondleiding van oude bemanningsleden van onderzeeërs! malmo.se.

Wellness avant la lettre

Vanaf het kasteel loop je in tien minuutjes naar de zee en het strand. Hier spelen kinderen en zijn families aan het picknicken. Heerlijk om even uit te rusten na de hele dag door de stad te hebben gestruind. Als je er toch bent, loop de steiger van het Kallbadhus op en neem een kijkje bij dit prachtige houten zeewaterbad. Een soort zwembad in de zee met de nodige wellness als massages en warme douches, en ook een leuk restaurantje. www.ribersborgskallbadhus.se.

Möllevängen

Möllevängen wordt ook wel het Soho van Malmö genoemd: hier vind je het multiculturele Zweden met een überhip koffietentje naaste een Arabische kruidenwinkel. Op de markt vind je producten uit de hele wereld, en studenten, hipsters en gesluierde vrouwen zitten hier gebroederlijk op een bankje. 

Malmö Konsthall

Een beetje aan de rand van de binnenstad ligt een van de grootste expositieruimtes voor moderne kunst van Europa: de Malmö Konsthall. De entree is een beetje onopvallend, maar eenmaal binnen kom je in een prachtige, lichte ruimte waar veel tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden van beroemde moderne kunstenaars als Míro, Klee of Van Gogh. www.konsthall.malmo.se/en/valkommen. Niet zo'n zin in een expositie? Ga hier dan lunchen: zeer de moeite waard. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`