Reizen

Off-the-grid gaan

23 mei 2019 20:34 Aangepast: 24 mei 2019 10:08
Beeld © Cabiner

Veel mensen dromen van een tijdje helemaal off-grid te zijn: geen auto's, telefoons of internet, weinig mensen en wel heel veel natuur. In een dichtbevolkt land als Nederland lijkt dat onmogelijk, maar vergis je niet: er zijn nog plekjes waar je je helemaal kunt terugtrekken van de beslommeringen van alledag. 6 weg-van-de-wereld adresjes.

Circulair in het bos

Écht off-grid? Dan moet je naar Drenthe! Na een lange wandeling kom je aan bij je huisje midden in het bos. Hier ben je alleen met de natuur en moet je voor je kopje thee je eigen water oppompen en de kachel aansteken voor een warme douche. Er is geen elektriciteit of wifi en de huisjes zijn circulair gebouwd. De huisjes staan zelfs niet op een vaste plek, want na een tijdje worden ze gewoon verplaatst zodat het landschap zich weer kan herstellen. Een met de natuur? Kijk op cabiner.nl wat er allemaal mogelijk is. 

Ecolodge op het water

Aan de rand van het Nationale Park De Biesbosch, op twee kilometer lopen van het hostel, ligt deze drijvende lodge. Hier zie de natuur vanaf het water (er is zelfs een uitzichttoren) met ramen tot de grond en een eigen steiger. Binnen is alles modern ingericht (er is plek voor 3 personen) en er staan fietsen ter beschikking. Dit het hét gebied om vogels te spotten, dus neem je verrekijker mee! www.stayokay.com.

Omdat huisjes die echt off-grid liggen nogal schaars zijn, moet je vaak ver van tevoren reserveren. Wees dus niet teleurgesteld als je een van de huisjes niet direct kunt boeken, maar reserveer vooruit!

En retraite au château

In Kasteel Slangenburg ga je op een hele andere manier off-grid. Hier geen luxe hotelkamers, maar eenvoudige, historische kamers zonder tv of internet, maar met heel veel rust en regelmaat. Hier kun je eindelijk je boek uitlezen, een lange wandeling maken of een goed gesprek voeren met een van de andere gasten. www.kasteelslangenburg.nl

Bij de boswachter

Halverwege de 75 meter hoge Duivelsberg bij Berg en Dal ligt deze vakantieboerderij. Hier hoor je slechts vogels en heel soms een koe of het ritselen van de bladeren. Verder stilte! De boerderij ligt in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en vlak bij de prachtige Ooijpolder bij Nijmegen. Dus voldoende wandelmogelijkheden, vooral voor mensen die van een beetje klimmen houden. www.buitenlevenvakanties.nl.

De afgelopen decennia hebben Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer veel boswachtershuizen verbouwd en te huur aangeboden voor vakanties. Deze huisjes liggen midden in prachtige natuurgebieden, van Zeeuwse duinen tot Limburgse heuvels of Achterhoeks coulisselandschap. Zoek je rust, dan bieden deze huizen uitkomst. www.buitenlevenvakanties.nl.

Luxueuze hutjes

Vanbuiten een hut, vanbinnen alles dik in orde: dat vind je bij een van de huisjes van Getaway Deluxe. Ze zijn gelegen op prachtige plekjes in de natuur, met ongelooflijk uitzicht, en tegelijkertijd geniet je wel van goede koffie, een comfortabel matras en natuurlijk een houtkachel. Deze huisjes zijn zeer geschikt om met het hele gezin te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks bestaan. www.getawaydeluxe.com.

Met het mooiste uitzicht!

Boven op de Lemelerberg staat een houten chalet met het mooiste uitzicht van Nederland. Vanaf de veranda kijk je eindeloos uit over het landschap (bij helder weer zie je zelfs Zwolle liggen). De houtkachel zorgt voor warmte, de zonnepanelen voor elektriciteit, maar douchen moet bij de camping onderaan de berg en drinkwater haal je met de bolderkar bij de boerderij verderop (wel zijn er een wc en wastafel met stromend water). Talking about off grid! bymolle.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore