Ga naar de inhoud
Reizen

Taartjes eten met Janny

Beeld © Yokaw Pat / ANWB

Parijs is misschien wel de zoetste stad van Europa. Niet omdat het de stad van de liefde is, maar omdat je er zo ongekend lekker taartjes kan eten. Dat weet natuurlijk ook Janny van der Heijden, die haar absolute favorieten met ons deelt.

Sterker, er is in de stad zo veel lekkers te vinden dat ze er een heel boek aan wijdde. Als je La Douce Paris leest, loopt het water je in de mond, wil je direct in de trein naar Parijs springen en een van de wandelingen maken om de lekkerste croissants, de mooiste mille-feuilles en natuurlijk het knapperigste stokbrood te ontdekken. 

Wij hebben Janny gevraagd de drie taartjes uit te kiezen die je gegeten móet hebben als je in Parijs bent. Geen makkelijke vraag, maar er zijn drie lekkernijen uitgekomen die wel zó mooi, zó lekker en zó uniek zijn dat je ze eigenlijk één keer in je leven gegeten moet hebben - een tripje naar Parijs dubbel en dwars waard.

Vakmanschap ten top

Volgens Janny kun je in Parijs La Pâtisserie du Meurice niet overslaan en moet je je laten verleiden om de beroemde fruits sculptés te proeven: "Wie een hap zet in een perfecte en realistisch gebeeldhouwde perzik of appel wordt vanuit een rijke mousselaag zowat letterlijk overspoeld met de meest frisse, natuurlijk-zoetste reducties van de vrucht waar hij naar gemodelleerd is". Tsja, na zo'n beschrijving moeten we wel heel snel naar Le Meurice, maar let op: het zijn ook zo'n beetje de duurste taartjes van Parijs!     

Bij de Picasso van de patisserie

Pierre Hermé is misschien wel de grootste levende patissier ter wereld en dankt zijn beroemdheid vooral aan zijn innovaties op het gebied van macarons. En laten we nou nét heel erg van macarons houden. Als we bij Hermé zijn, moeten we volgens Janny de isphahan-smaak proberen: een combinatie van framboos, roos en lychee. En als het dan ook nog in een macarontaartje komt, dan begrijp je de bijnaam Picasso van de patisserie meteen. www.pierreherme.com.

De hipste bakker van Parijs

Yann Couvreur is zo'n moderne patissier: minder suiker, natuurlijke seizoensproducten en pure smaken. Daarnaast worden er bij Couvreur veel taartjes à la minute gemaakt om alle smaken en texturen zo mooi mogelijk te houden. Verser kan dus niet! De favoriet van Janny is de Paris-Brest, met zijn perfectie balans van stukjes hazelnoten, praliné en bladerdeeg, bedekt met geroosterde hazelnoten is dit waarschijnlijk de beste Paris-Prest van Parijs en misschien wel het lekkerste taartje ter wereld.