Ga naar de inhoud
Reizen

De 7 mooiste routes met het ov

Beeld © iStock

Met het ov ontdek je al het prachtigs dat ons land te bieden heeft. Neem de trein door de Oostvaardersplassen, stap halverwege de Afsluitdijk uit de bus of pak de Waterbus naar Dordrecht. Geniet van de schoonheid onderweg en laat je letterlijk én figuurlijk vervoeren.

De Afsluitdijk

Wil je een keer echt mooi uitzicht over het IJsselmeer, zonder op de weg te hoeven letten? Of uitstappen bij het Monument, halverwege, en uitwaaien met uitzicht op de Wadden en de eilanden? Pak dan bus 350, die over de Afsluitdijk van Alkmaar naar Leeuwarden rijdt. Relaxed genieten van dit knappe staaltje bouwkunst en de prachtige omgeving.

Over de grote rivieren

Wil je Rotterdam vanaf het water leren kennen of de rivier af richting Dordrecht en de Biesbosch? Dan kun je natuurlijk een toeristenboot nemen, maar het Rotterdamse openbaar vervoer heeft een fantastisch alternatief: de Waterbus. Met de imposante skyline van Rotterdam op de achtergrond vaar je richting de Biesbosch en kun je tussendoor afstappen bij het mooie historische Dordrecht. Echt een toeristisch uitstapje met het ov!

Door het heuvelland

Bus 57 rijdt van Maastricht dwars door het prachtige Limburgse heuvelland naar Gulpen. Eigenlijk zou je de rit wel een paar keer willen doen, zó mooi is het uitzicht! Gelukkig kun je op alle prachtige plekken onderweg uitstappen, zoals hier bij de Gerardushoeve in Epen, een beetje rondlopen en een half uur later de bus weer verder pakken. Echt de leukste manier om Zuid-Limburg te ontdekken. 

Het IJ over

Zelfs voor ras-Amsterdammers blijft het pontje een echt uitje. Met de frisse wind door de haren lijk je de drukte van de stad achter je te laten en ga je op avontuur naar het spannende Noorden. Pont 905 naar het NDSM is de leukste, omdat je dan een heel stuk over het IJ vaart. En dan is het ook nog gratis! Een andere tip is het oude pontje tussen het Azartplein (Java-eiland) en de Zamenhofstraat (Noord), want vanaf dit veer heb je weer een heel ander uitzicht op de stad. 

Op safari!

Op safari in eigen land en dan ook nog met de trein? Het klinkt gek, maar het kan echt. De trein tussen Lelystad en Almere loopt dwars door de Oostvaardersplassen. Vanuit het raampje van de coupé zie je grazende hooglanders, rennende paarden en heel veel roofvogels. Dus: neem je verrekijker mee, en luister onderweg naar de door de NS speciaal ontwikkelde audiotoer van het gebied. Want deze treinreis werd in 2016 verkozen tot mooiste van Nederland! 

Het échte Twente

Er is eigenlijk maar één buslijn die het prachtige Twentse landschap samenvat en dat is bus 95 tussen Almelo en Borculo. Je rijdt over kleine weggetjes, door idyllische dorpjes als Rijssen en Goor en eindigt in het mooie Borculo. Stap vaak uit, wandel een stukje en stap een half uur later weer in de bus. Dé manier om het Twentse land te leren kennen! En gezellig: de kans is groot dat je in gesprek raakt met een van de medereizigers die je van alles kunnen vertellen over de omgeving. 

Naar zee!

De lijn Haarlem - Zandvoort is een van de oudste spoorlijnen van Nederland en is nog steeds een iconische treinreis. Je begint in misschien wel het mooiste station van Nederland en rijdt al snel door de chique, groene buitenwijken en het mooie Overveen. Langzaam verdwijnen de oude bomen en zie je een bijzonder duinlandschap met dalen, grote grazers (aan je rechterhand zie je Nationaal Park de Kennemerduinen) en als je geluk hebt een hert. Echt een bijzondere trip! En, terecht, ook genomineerd voor Mooiste Treinreis van Nederland.