Ga naar de inhoud
Reizen

Betoverende tuinen

Beeld © iStock

De natuur is nu op zijn mooist: langs de bermen bloeien korenbloemen en klaprozen, de blauwe regen zorgt voor de mooiste plaatjes, de rozen komen bijna uit... Omhul jezelf met schoonheid en doe inspiratie op voor thuis in deze mooiste, leukste en bijzonderste tuinen van Nederland!

Bielzen Mien

Mien Ruys, ook wel Bielzen Mien genoemd, was eerste tuinarchitect van Nederland die ook 'gewone' tuinen ontwierp. Hierdoor heeft zij een enorme invloed gehad op hoe de gemiddelde tuin er vanaf de jaren 70 uitzag. Het gebruik van (spoor)bielzen komt van haar hand en is nog steeds terug te zien. Na haar dood heeft de Stichting Mien Ruys haar tuinen in Dedemsvaart overgenomen en het is echt erg de moeite waard om een paar uur door haar 'erfgoed' rond te struinen. www.tuinenmienruys.nl.

Kasteeltuin

In Nederland zijn tientallen kasteeltuinen te bezoeken, van de strenge Franse tuin bij Paleis het Loo tot de Engelse parktuin van bijvoorbeeld Kasteel Groeneveld, maar onze voorkeur gaat toch uit naar het intieme Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. In weelderig groen verscholen, tegen de muren van het kasteel aan, vind je de historische tuin van het kasteel, gebaseerd op 17e-eeuwse ontwerpen. www.sypesteyn.nl.

Botanische tuin

Botanische tuinen zijn oorspronkelijk aangelegd om onderzoek te doen naar de natuur. Dit gebeurt nog, maar steeds vaker zijn deze tuinen toeristische attracties geworden vanwege de bijzondere bomen, bloemen en planten. Zo is de vlindertuin in de botanische tuin in Amsterdam wereldberoemd en werd de hortus botanicus in Leiden al in 1570 (!) aangelegd. Zoek je iets exotisch, ga dan naar de Botanische Tuinen in Utrecht: de Rotstuin is wel heel bijzonder! www.uu.nl/botanischetuinen.

Stadstuin

Waren de stadstuinen langs de Amsterdamse grachten in de 17e en 18e eeuw nog echte paradijsjes, tegenwoordig zijn de meeste tuinen verloren gegaan door bebouwing. Op enkele plekken vind je nog een echte historische stadstuin, zoals aan de Keizersgracht bij de familie Van Loon, met in het koetshuis achter in de tuin heerlijke appeltaart. www.museumvanloon.nl.

Open tuin
In Amsterdam en Rotterdam worden jaarlijk stadstuinen opengesteld voor publiek. In die periodes kun je bij particulieren een kijkje nemen in hun tuinen en dit leidt vaak tot aangename verrassingen, want achter stenen façades schuilen vaak groene paradijsjes. Voor Amsterdam: www.opentuinendagen.nl; Rotterdam: www.verborgentuinen.nl; in Den Haag is het tweejaarlijks maar gelukkig wel in 2019: struineninhaagsetuinen.nl.

Japanse tuin

Zodra de azalea's bloeien, opent de oudste Japanse tuin van Nederland zijn poorten... en dan kom je werkelijk in een droomwereld terecht! Smalle paadjes leiden naar een Japans paviljoen, langs het water staan stenen lantaarns en alles is bedekt met fluweelzacht mos. De tuin is zo kwetsbaar dat hij maar acht weken per jaar open is: in het voorjaar (tot 10 juni) en in het najaar (12 - 27 oktober). Zorg dus dat je er op tijd bij bent, want dit is een onmisbare ervaring! www.denhaag.nl.

Theetuin

Liggend in de prachtige uiterwaarden van de Waal vind je de Millinger Theetuin. Een beetje oriëntaals, een vleugje mediterraan met kunstwerken, een theepaviljoen en prachtig aangelegde tuinen. Er zijn in de weekends vaak concerten, meditatiecursussen of tentoonstellingen. Of, je gaat er gewoon heerlijk lunchen! millingertheetuin.nl.

Beeldentuin

De beroemdste beeldentuin van Nederland is natuurlijk die van het Kröller-Müller, maar wij hebben toch een voorkeur voor de tuinen rondom Kasteel het Nijenhuis in Heino, dat onderdeel uitmaakt van Museum de Fundatie. Tussen 19e-eeuwse kassen en langs 300 jaar oude muren staan wel 100, vooral moderne, kunstwerken opgesteld waar je tussendoor kunt lopen en soms zelfs op mag klimmen. Het is een magische omgeving in een prachtig landschap. www.museumdefundatie.nl.

Speeltuinen

Speeltuinen vindt je door heel Nederland met fantastische klimhekken, boomkronenpaden, kabouterbossen en natuurlijk veel water. De grootste speeltuin van Europa ligt in Heemstede: bij de Linnaeushof zijn wel 350 speeltoestellen en attracties met als nieuwste aanwinst een klimparcours van wel 15 meter lengte! www.linnaeushof.nl.

Particuliere tuin

Misschien zijn de particuliere tuinen nog wel het leukste, want dan krijg je toch het idee dat het zélf ook kunt! Je kunt op heel veel plekken terecht en vaak zijn het de tuinen van telers, zodat je meteen het plantje dat je zo leuk vindt, kunt kopen. Tuin Versteggen in Lottum (bij Venlo) is misschien wel de mooiste met oude bomen, fleurige borders en romantische hoekjes met mooie uitzichten. www.tuinverheggen.nl.