Reizen & uitjes

Drie festivals per dag - en dit zijn de leukste!

02 mei 2019 12:00 Aangepast: 29 mei 2019 10:59
Beeld © iStock

Het festivalseizoen is weer begonnen en hoe! Dit jaar zijn er meer dan 1000 festivals in Nederland: van film tot theater en van muziek tot kunst. Wij hebben er voor het komende jaar 10 uitgezocht die allemaal een beetje bijzonder zijn.

Best Kept Secret (31 mei - 2 juni)

In de Beekse Bergen liggen tijdens Best Kept Secret verschillende podia vestopt tussen bomen en bosjes. Het hoofdpodium is wel goed te vinden, aan het water, en hier treden grote namen op als Kraftwerk 3D en Bon Iver. Een intiem festival met vooral duurzaam eten, natuurcampings om te logeren en heel veel goede muziek. www.bestkeptsecret.nl. Wees er snel bij, want de kaartverkoop is in volle gang. 

Bacchus Wijnfestival (7 - 10 en 14 - 16 juni)

In het sfeervolle Amsterdams Bos vindt voor de 6e keer het Bacchus Wijnfestival plaats met meer dan 300 verschillende wijnen om te proeven, of gewoon te drinken, heerlijke hapjes uit foodtrucks en vooral een bijzonder relaxte sfeer. 's Avonds wordt er gedanst onder de blote hemel. www.bacchuswijnfestival.nl.

Festival Hongerige Wolf (12 - 14 juli)

Er gaat niet boven Groningen? Jawel, hoor! Aan het einde van de laatste straat van Nederland ligt het festivalterrein van Hongerige Wolf. Hier geen grote namen, maar onbekende – of beter gezegd upcoming – bandjes, literatuur en beeldende kunst, op strobalen en met lekker eten. www.festivalhongerigewolf.nl.

Appelsap (10 augustus)

Houd je van hiphop, grime en r&b? Dan is Appelsap hét festival van 2019. Bevestigde namen, jong Nederlands talent en een uitgelaten sfeer. Daar komt bij dat je kinderen tot 12 jaar gratis mag meenemen naar het Flevopark en voor hen is ook genoeg te beleven. appelsap.net.

Mysteryland (23 - 25 augustus)

Tsja, wie ken Mysteryland nou niet: dit dancefestival op het voormalige Floriadeterrein in de Haarlemmermeer trekt jaarlijks 100.000 muziekliefhebbers uit meer dan 100 landen. Naast 17 podia waar meer dan 300 artiesten optreden, zijn er door het park chill-out places, healing gardens en natuurlijk food courts verspreid. Voor de line-up en kaartjes: www.mysteryland.nl

Zeeland Nazomerfestival (27 augustus - 7 september)

Wie wil nou niet nazomeren in Zeeland? Met muziek in Middelburg – onder meer Nielson en Jett Rebel – en theater op allerlei plekken in de provincie, zoals hier in de kazerne in Vlissingen maar ook kleinere voorstellingen op het strand of in de duinen. www.theaterzeelandia.nl.

Nederlands Film Festival (27 september - 5 oktober)

Het NFF is een ode aan de Nederlandse film, van documentaire tot korte film en animatie. Verspreid over de binnenstad van Utrecht kun je een week lang alles zien wat de Nederlandse filmindustrie zoal maakt en heeft gemaakt. De stad zelf staat volledig in het teken van het festival dus op pleinen en cafés: overal kun je films zien. Natuurlijk ook tijdens het festival de uitreiking van de Kalveren en de daarbij horende schare bekende Nederlanders. www.filmfestival.nl.

Cinekid (19 - 25 oktober)

Nog een filmfestival, maar dan helemaal gericht op kinderen! In de herfstvakantie barst op het Westergasterrein dit kinderfilmfestival los en het verspreid zich over 30 locaties in het hele land. Naast heel veel films, zijn er workshops, lezingen, spelletjes en heel veel te doen voor en met de kinderen. Natuurlijk loop je hier ook je favoriete acteurs tegen het lijf! www.cinekid.nl.

Smartlappenfestival (15 - 17 november)

In Utrecht kun je in november meezingen met echte smartlappen en dat doe je natuurlijk in een goed café. Door de hele stad heen kun je genieten van Nederlandstalige muziek met een heerlijk Utrechts pilsje erbij. Misschien wel het gezelligste festival van het land... www.smartlappenfestival.nl.

GLOW (9 - 16 november)

GLOW speelt zich niet voor niets af in Eindhoven, want in de Lichtstad werden decennialang lampen geproduceerd. Houd je van lichtkunst, mooie installaties en indrukwekkende lichtshows, dan is GLOW echt het beste lichtfestival van Nederland. En, natuurlijk, met leuke barretjes, foodtrucks, een schaatsbaan en genoeg plekken om op te warmen. www.gloweindhoven.nl.

Zit jouw favoriete festival er niet bij of zoek je juist naar een festival voor klassieke muziek of hedendaagse kunst? Lees het artikel Luilekkerland van leuke dingen op RTL Nieuws voor een overzicht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore