Reizen

De mystiek van het Zwarte Woud

25 april 2019 12:09 Aangepast: 26 april 2019 13:21
Beeld © iStock

Eindeloze heuvels, dichtbegroeide bossen, een kolkende waterval... Heb je nog een paar dagen vakantie? Overweeg dan eens een tripje naar het Zwarte Woud. Daar kan je nog echte avonturen beleven!

Eigenlijk is er maar één manier om het Zwarte Woud te ontdekken: pak de auto en rijd de Scharzwaldhochstraße. Deze prachtige route begint bij Baden Baden en loopt door de mooiste stukjes van de Zwarte Woud naar Freudenstadt. 

De chicste stad van Duitsland: Baden Baden

Wil je op chic, dan moet je naar Baden Baden. Deze prachtige stad met warme bronnen, kurhuizen en casino's, allemaal in belle époque-architectuur, is een goed begin voor deze autorit door het Zwarte Woud. Pak wel even een van de musea mee aan de Museum Mile, zoals het Johannes Brahms-huis, het Fabergémuseum of de collectie schilderijen van Frida Kahlo. visit.baden-baden.de.

De Schwarzwaldhochstraße

Oftewel de B500 is de oudste en bekendste route door het Zwarte Woud: in de jaren 30 van de 20e eeuw werd 65 kilometer weg van Baden Baden naar Freudenstadt aangelegd over bergkammen van 800 tot 1000 meter hoogte door prachtige bossen, imponerende stuwmeren en pittoreske dorpjes voor het opkomende toeristische verkeer. En nog steeds is de Hochstraße een begrip.  

Op zoek naar de waterval: Geroldsauer

Al vrij snel na het verlaten van Baden Baden moet je bij de bordjes Geroldsauer écht even stoppen en uitstappen. Hier is een prachtige wandeling uitgezet over plankieren, bruggetjes en de snelstromende rivier naar de beroemde waterval Geroldsauer – de bron van de Grobbach. 

Meteen de bergen in: naar de Bühlerhöhe

Na de mooie wandeling duik je meteen de dichte bossen in: kronkelend loopt de weg omhoog tot je bij de Bühlerhöhe komt. Het gelijknamige hotel is gesloten, maar vanaf het mooie Mariakerkje heb je een prachtig uitzicht – bij helder weer kun je zelfs de Rijn zien liggen. 

Rodelend de Mehliskopf af!

De Mehliskopf is in de winter het grootste skigebied van het Zwarte Woud. In de zomer is er een fantastische 1400 meter lange rodelbaan aangelegd waar je met het hele gezin even goed kunt uitrazen na de autorit. www.mehliskopf.de.

Op de fiets!

De Schwarzwaldhochstraße kun je ook op de fiets doen en er zijn verschillende parcoursen uitgezet zodat je niet te veel tussen de auto's fiets. Ook mooi zijn de fietsroutes langs de randen van het Zwarte Woud waar je iets minder last van hoogteverschil hebt... Voor verschillende routes: www.germany.travel. Ben je een fan van mountainbiken? Dan zit je hier snor! Het Zwarte Woud is een mtb-eldorado! Voor routes en info: naturparkschwarzwald.de.

De fijnste plek om te overnachten: Mummelsee

Vanaf de Bühlerhöhe rijd je eigenlijk de hele tijd over de bergkammen met overal mooi uitzicht en voldoende plekken om even te stoppen of uit te stappen. De mooiste stop is toch wel bij de Mummelsee. Dit is ook een hele fijne plek om te blijven logeren. Het restaurant heeft de typisch Duitse 'gutbürgerliche' keuken en 's morgens kun je zó een duik in het meer nemen. mummelsee.de.

Tussen boomtoppen: het Lotharpfad

Iets verderop ligt het Lotharpfad: een echt Erlebnispfad met bruggen en trappen door het dennenbos dat door de orkaan Lothar in 1999 grotendeels is verwoest: je loopt over de toppen van omgevallen bomen naar een uitzichtpunt met zicht over eindeloze bossen en heuvels. 

Een vrolijk eindpunt: Freudenstadt

Het gezellig Freudenstadt – met het grootste marktplein van Duitsland – is het eindpunt van deze prachtige route. De leuke terrasjes, goede restaurants en de prachtige ligging maken van Freudenstadt een populaire plek om een paar daagjes te blijven. Men zegt dat je hier de zuiverste lucht van Duitsland hebt! www.schwarzwald-tourismus.info.

Ben je nog niet uitgetoerd?

Dan zijn er in het Zwarte Woud nog veel meer autoroutes te rijden, zoals de Deutsche Uhrenstraße of de Schwarzwald Panoramaweg.

Wil je iets bijzonders?

Neem dan de Sauschwaenzlebahn met een oude stoomlocomotief dwars door het Zwarte Woud – fantastisch om met de kinderen te doen! 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore