Reizen

Een dagje Dordt

19 april 2019 12:01 Aangepast: 19 april 2019 12:43
Beeld © iStock

Afgelopen week koos de Britse krant The Times Dordrecht uit als een van de verborgen schatten van Europa en daar zijn wij het eigenlijk best mee eens. Daarom gaan wij eens een dagje naar deze stad vol schoonheid, geschiedenis en gezelligheid.

De Grote Kerk

Al van verre zie je de 65 meter hoge toren van de magnifieke Grote Kerk van Dordrecht liggen. Deze 11e-eeuwse basiliek heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse kerkgeschiedenis en nog steeds is het interieur grotendeels uit de 16e en 18e eeuw. Ga hier zeker even naar binnen en vergaap je aan de eenvoudige schoonheid van deze kerk. www.grotekerk-dordrecht.nl.

Synode van Dordrecht

Precies 400 jaar geleden vond in Dordrecht een synode plaats die bepaalde hoe het protestantse geloof er in het hele land uit zou moeten komen zien. Een half jaar lang vergaderden predikanten en geleerden in Dordrecht over alle details. En nog steeds gelden de meeste regels nog steeds bij hervormden in heel Nederland. Het is daarom niet verwonderlijk dat in Dordrecht de Passion is opgevoerd! www.synode400.nl.

Pop-ups!

In een prachtig pakhuis uit 1700 in de Kuipershaven is misschien wel de leukste winkel van Nederland gevestigd: de pop-up-boekhandel. Hier worden alleen maar pop-upboeken verkocht – ze hebben er wel 1500 – van de ouderwetse kinderboeken tot een kunstzinnig ABC en het fantastische Game of Thrones pop-upboek. www.popupbookshop.com.

Grachtjes en monumenten

Het oude centrum van Dordrecht is prachtig bewaard gebleven met oude grachtjes, prachtige panden en natuurlijk het stadhuis uit 1610. Het lijkt wel of hier de tijd heeft stilgestaan! Vergeet niet een van de hofjes in te gaan en hier even te genieten van de rust; in het Arendt Maartenszhofje kun je ook de prachtig beschilderde regentenkamer bezoeken. www.vvv.nl.

In het oude postkantoor

Lekker eten en drinken hoort natuurijk ook bij zo'n dagje Verborgen Schat. Stop dus even bij Restaurant Post in het voormalige postkantoor: hier kun je heerlijke hapjes bestellen bij de gastrobar en hebben ze ook een leuk kindermenu én een hele fijne bakkerij voor een broodje voor onderweg. www.restaurantpost.nl.

Ben je geïnteresseerd in kunst en Vaderlandse geschiedenis? Dan kan je je hart hier ophalen. Maak bijvoorbeeld een wandeling met het gidsje In de voetsporen van Rembrandt. In het kader van het Rembrandtjaar word je meegenomen door het Nederland van de Gouden Eeuw met onder meer een stadswandeling door Dordrecht, langs de geboortehuizen van de oude meesters, door het museum en natuurlijk langs de grachten en kades met intrigerende verhalen over 17e-eeuws Dordrecht.

Uitstapje over het water

Dordrecht is het mooiste te zien vanaf het water: pak daarom de waterbus vanuit Rotterdam naar Dordrecht en aanschouw de stad zoals eeuwenlangs schippers dat deden. De ligging is fenomenaal. De waterbus brengt je ook naar de Kinderdijk of de andere kant uit naar de Biesbosch en is een goede afwisseling met kinderen. www.waterbus.nl.

Al in de 17e eeuw was het silhouet van Dordrecht een geliefd onderwerp voor schilders. Op kleine roeibootjes lieten bijvoorbeeld Albert Cuyp en Jan van Goyen zich naar het midden van de rivier roeien om de stad te kunnen schilderen. De reputatie van de stad was zo groot dat zelfs schilders uit Engeland overkwamen om de stad vast te leggen. In het Dordrechts Museum hangt een van de beroemdste schilderijen van Dordrecht. 

De Groothoofdspoort

Imposant uitkijkend op de Merwede staat de 14e-eeuwse stadspoort de Groothoofdspoort. Je moet hier even stilstaan want weinig Hollandse steden hebben nog zo'n oude stadspoort. Langs de rivier liggen fijne terrasjes met prachtig uitzicht over het water. 

Villa Augustus

De afgelopen jaren heeft Dordrecht er een nieuwe highlight bijgekregen: Villa Augustus. In de voormalige watertoren zit een goed restaurant maar eigenlijk is Villa Augustus veel meer: de tuinen eromheen – er is ook een leuke speeltuin! – leveren de groenten voor het restaurant, in de hal is een markt waar je allemaal heerlijke – biologische – dingen kun aanschaffen en er vinden altijd interessante culturele evenementen plaats. Wil je ook de omgeving van Dordrecht verkennen, zoals de Biesbosch en de Kinderdijk, dan is Villa Augustus de uitgelezen plek om er een heel weekend van te maken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore