Reizen

Een ode aan de stad

10 april 2019 12:00 Aangepast: 12 april 2019 10:53
Beeld © iStock

Deze week gaan we ter gelegenheid van de Record Store Day op pad met een koptelefoon op: we luisteren naar liedjes over Parijs en laten ons meesleuren in romantische nostalgie, lopen met Katy Perry over The Strip in Elvispak en varen over het IJ met Brel in ons oor. De 8 mooiste liedjes over steden.

New York

New York, New York, if I can make it there, I can make it anywhere : de stad waar íedereen de kans krijgt om het 'te maken'. Een mengelmoes van culturen en kleuren: van Chinatown en Little Italy tot de chique, blanke Upper East en de ruige, gekleurde Bronx. Wil iets meer begrijpen van deze stad, begin dan bij The Statue of Liberty en Ellis Island want daar kwam iedereen met een American Dream aan.

Parijs

Parijs: de stad van de liefde. Er zijn honderden chansons over Parijs geschreven en gezongen, maar Parijs van Kenny B. is toch wel de meest romantische van allemaal... Naar de Champs-Élysées, en naar de Notre-Dame en naar de Seine, en daarna samen op la Tour Eiffel. Door alleen maar naar de clip te kijken, wil je al meteen met je geliefde in de trein stappen. 

Rome

Het Forum Romanum in Rome. Het Forum Romanum in Rome.

Alle wegen leiden naar Rome: dat zingen Nick en Simon en heel lang geleden was dat ook zo. Toen Rome het centrum van de wereld was leidden al die wegen naar het bestuurscentrum van de Romeinse Rijk, het Capitool. Dit is ook echt de beste plek om te beginnen als je Rome wilt ontdekken en een beetje begrijpen. Slenter tussen de ruïnes en bedenk dat vanuit hier een enorm rijk werd bestuurd. 

Las Vegas

Over een city that never sleeps gesproken! Las Vegas is zo'n plek waar mensen heen gaan op zoek naar geluk: hier wordt gegokt, gedronken én getrouwd. Loop samen met Katy Perry over The Strip, bezoek de Graceland Chapel en ga een gokje wagen in Caesar's Palace.  

Jeruzalem

De weg kwijt en op zoek naar jezelf? Of naar je geloof? Anouk zingt It took me quite a while to get into Jerusalem. ´Cause I had kinda lost my way. Wat ze precies bedoelt, weten we natuurlijk niet, maar Jeruzalem is wel het  centrum voor drie belangrijke godsdiensten: hier bad Mohammed voor hij naar de zeven hemelen reisde, hier stond de tweede joodse Tempel en hier werd Jezus na zijn kruisiging begraven. Op zoek naar spiritualiteit of geïnteresseerd in mooie, oude steden, dan moet je een keer naar Jeruzalem. 

Berlijn

Alleen vogels vliegen van Oost naar West-Berlijn zong Harrie Jekkers in 1984. Gelukkig is de Muur nu geslecht en is Berlijn weer één stad! Wil je in de sporen van het Klein Orkest treden en het oude Oost-Berlijn ontdekken, huur een fiets een volg de Mauerroute waar je hier en daar nog resten van de Muur vindt. 

Barcelona

Als iets een ode aan een stad is, is het wel Barcelona van Freddy Mercury en Montserrat Caballé. In een combinatie van pop en opera wordt deze prachtige stad aan de Middellandse Zee bezongen: The wind is a gentle breeze, the bells are ringing out [...] Such a beautiful horizon, Barcelona, like a jewel in the sun. Slenter langs het strand, door de kleine straatjes van Barceloneta, drink een cocktail op de Ramblas en luister naar de kerkklokken van La Sagrada Familia.

Amsterdam

En last but not least, onze hoofdstad bezongen door de beroemdste Belg aller tijden: Jacques Brel. Hij brengt een ode aan de havens van Amsterdam, de ruige zeelieden, hoertjes in de ramen en grote oceaanstomers... Zoek je naar overblijfselen van het Amsterdam van les marins, pak dan het pontje naar Noord en zwerf door de hallen van de NDSM of loop naar de voormalige Stork-fabrieken. Hier voel je nog een beetje het Amsterdam van Brel.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore