Reizen

Veni vidi Venetië

03 april 2019 11:14 Aangepast: 05 april 2019 10:55
Beeld © iStock

Dat Venetië wordt overlopen door toeristen, dat weten we allemaal. Maar laat dit geen reden zijn om deze prachtige stad over te slaan. Zeker niet zo vroeg in het seizoen, want er zijn allerlei plekken die nog best rustig en zeker de moeite waard zijn. 7 Venetiaanse pareltjes.

Voor dag en dauw

Als je naar Venetië gaat, wil je toch echt het San Marcoplein zien. Om niet tussen de drommen toeristen te lopen, zorg er dan voor dat je er heel vroeg bij bent. Bedenk dat de meeste toeristen niet in Venetië zelf logeren. Als je zelf wel in Venetië slaapt, kun je altijd nét voor de meute de grote toeristische attracties zien. Daarna kun je altijd nog even terug naar je hotelkamer om een dutje te doen... 

 

Met de bus

Hoe romantisch zo'n gondel ook lijkt: doe het niet! Pak gewoon de waterbus – de vaporetto –: je hebt hetzelfde prachtige uitzicht vanaf het water, het is veel goedkoper en met een beetje mazzel kom je nog een échte Venetiaan tegen. actv.avmspa.it.

De stad vanboven

Wil je een beetje een idee krijgen van de unieke ligging van Venetië en de andere eilanden, beklim dan de toren van kerk San Giorgio Maggiore op het gelijknamige eiland. Hoewel ook hier een rij kan staan, is het uitzicht onbetaalbaar en je kijkt van een afstand mooi neer op het overvolle San Marcoplein. turismovenezia.it.

Verdwaal!

Natuurlijk zijn er overal veel mensen in Venetië, maar net als in bijvoorbeeld Amsterdam, kun je de massa's best ontlopen. De beste tip is om gewoon te verdwalen: als je in een drukke straat belandt, sla dan steeds opnieuw een ander steegje in totdat het rustiger wordt. Zo vind je automatisch mooie pleintjes en grachten en een fijn restaurantje. De grootste kans om te verdwalen, heb je op het eiland Dorsoduro: het is rustiger, relatief groot en er zijn heel veel steegjes, pleintjes en grachtjes. 

Winkeltjes en marktjes

Geen zin in toeristenwinkels of ketens, ga dan naar het Campo San Zanipolo in een relatief rustig gedeelte van de stad. Het plein is mooi aan het water gelegen, de kerk is prachtig en zeer de moeite waard om even vanbinnen te bekijken, maar hieromheen liggen allerlei leuke winkeltjes, zoals deze boekhandel Acqua Alto. www.facebook.com

Moderne kunst

Het is misschien waarvoor je bent gekomen, maar wil je geen uren in de rij staan voor Paleis van de Doge of de Galleria dell'Accademia, ga dan naar het Peggy Guggenheim Museum. Hier dwaal je door het prachtige palazzo waar Peggy Guggenheim zelf heeft gewoond en kun haar fantastische kunstcollectie bewonderen. Het uitzicht vanaf het terras over het Canal Grande is al de moeite waard. www.guggenheim-venice.it.

Naar het Lido

Genoeg van alle drukte in de stad? Pak dan aan het einde van de middag de vaporetto naar Lido, het langgerekte eiland met zijn brede stranden. Het beroemde Hôtel des Bains waar Thomas Mann zijn Dood in Venetië schreef, is gesloten maar er zijn langs het strand veel chique hotels met fijne terrassen waar je heerlijk een cocktail kunt drinken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore