Reizen

Langs 9 Hanzesteden!

18 maart 2019 15:35 Aangepast: 22 maart 2019 12:01
Beeld © iStock

Al in de middeleeuwen waren de Nederlanden een belangrijk handelsland, maar dan met het centrum in het oosten: langs de Zuiderzee en de IJssel. Negen steden waren onderdeel van een groot handelsverbond, de Hanze, dat uit honderden steden rondom de Oostzee bestond. En die negen steden (en hun geschiedenis) zijn nog altijd zeer de moeite van het ontdekken waard.

Hasselt

Hasselt ligt heel strategisch aan de monding van de Overijsselse Vecht in het Zwarte Water en de huidige Randmeren. Hierdoor was de stad in de Middeleeuwen een belangrijk strategisch centrum met wallen en bolwerken. De 14e-eeuwse hallenkerk en de 19e-eeuwse molen bepalen het silhouet van dit nu zo rustige provinciestadje. 

Langs de IJssel

De meeste Hanzesteden liggen langs de IJssel en laat je hier nou ook nog eens prachtig kunnen fietsen en wandelen. Van stad naar stad langs prachtige natuur. Je zakt gewoon vanaf Hasselt de IJssel af richting Doesburg. Er is voor wandelaars een speciaal Hanzepad en voor fietsers de Hanzeroute. Wil je de steden langs de Randmeren bezoeken, dan kun je gebruik maken van het Zuiderzeepad (per fiets of wandelend). 

Kampen

Kampen, ook wel de sigarenstad genoemd, heeft zijn bijnaam niet te danken aan de tijd van de Hanzesteden maar aan zijn tweede 'Gouden Eeuw': in 1826 ontstond in Kampen de eerste sigarenindustrie van Nederland. En nog steeds komen veel illustere sigarenmerken uit deze stad, zoals Oud-Kampen en De Olifant. Deze laatste zit er nog en is ook te bezoeken. De Theologische Universiteit zorgt ervoor dat Kampen verre van ingeslapen is: er zijn gezellige cafés, leuke winkels – ga vooral even bij De Eenhoorn naar binnen – en zelfs een theater. stad.kampen.nl.

Elburg

In Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan: loop door de 15e-eeuwse stadspoort en je waant je in de middeleeuwen met strak stratenpatroon en nog volledig intacte stadsmuren. Vanboven is het stadje helemaal vierkant! Hier ondervind je het verleden aan den lijve: zo zit er in de Havenstraat al sinds de 18e eeuw een touwslagerij – voor het maken van visnetten en scheepstrossen - die al driehonderd jaar op eenzelfde manier touwen maakt - en worden er in het haventje volop IJsselmeerpaling gerookt, bijvoorbeeld bij De Palingrokerij. www.vvvelburg.nl.

Harderwijk

De laatste Hanzestad aan de Zuiderzee is Harderwijk: echt een havenstadje, hoewel nu vooral ingericht voor watersporters. Hier denkt men sowieso iets meer outdoors, want de stad heeft de Veluwe als achtertuin. Vanuit het centrum zijn er verschillende wandelingen uitgezet in het oude centrum en de bossen in. De stad heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in haar 'waterfront' en dit is nu de plek om lekker op een terrasje te zitten of te loungen in een strandstoel op een van de strandjes. www.heerlijkharderwijk.nl

Nu we de Zuiderzeestadjes hebben bezocht, gaan we vanaf Zwolle de IJssel af. Vroeger was dit een belangrijke handelsroute, nu zie je vooral plezierbootjes langzaam met de stroom de rivier afzakken. Als je varen leuk vindt, is dit eigenlijk wel de allerleukste manier om de Hanzesteden te verkennen, want ieder stadje heeft een haventje. Voor verhuuradressen of rondvaarten, zie www.visithanzesteden.nl.

Zwolle

Zwolle is veel meer dan een middeleeuwse stad: het is de hoofdstad van Overijssel en het culturele centrum van de streek. Als je hier stopt, móet je even naar Museum de Fundatie: niet alleen heeft het museum een prachtige collectie, de avantgardistisch nieuwbouw op het dak is een ware eye catcher met mooi uitzicht over de stad. De stad heeft fantastische restaurants – de Librije bijvoorbeeld –, veel leuke cafés én misschien wel de mooiste boekhandel Nederland. www.visitzwolle.com.

Hattem

Eigenlijk lijkt het meer op een dorpje, maar de hoge stadsmuur verraad een roemrijker verleden. Het pittoreske stadje heeft altijd een grote aantrekkingskracht voor kunstenaars gehad en als je er bent, kun je het Anton Pieck Museum eigenlijk niet overslaan, of het museum voor Jan Voerman, je weet wel, van de Verkadeboeken. www.ronduithattem.nl

Deventer

Boekenstad of Koekstad... Deventer heeft zelfs twee bijnamen. Iedereen kent natuurlijk de Deventer koek die hier al sinds de 15e eeuw volgens vast recept wordt gemaakt. Bij Bussink op de Grote Markt kun je ze in allerlei verpakkingen krijgen. De naam Boekenstad kwam later maar Deventer doet deze naam eer aan want de boekenmarkt in augustus is de grootste van Europa. Deventer is langs de Hanzeroute misschien wel de gezelligste plek om te stoppen (of te overnachten) met al zijn leuke restaurantjes en cafés. www.deventer.info.

Zutphen

Zoek je pittoresk, maar wel met íets te doen, dan moet je een nachtje in Zutphen blijven. Niet alleen zit er een fantastisch museum – Museum de Librije bezit de oudste Statenbijbel van Nederland – er staat ook een van de mooiste kerken van het land, de Walburgiskerk. Voor echte culture vultures is Zutphen echt de moeite waard en er zit ook nog een beroemde theewinkel! www.inzutphen.nl.

Doesburg

Doesburg is misschien wel de onbekendste stad uit het rijtje maar vergis je niet: de stad was eeuwenlang een belangrijk handelscentrum en dat is nog te zien aan de vele monumenten. Tegelijkertijd was Doesburg een belangrijke vestingstad: tot 1945 is er altijd een garnizoen is de stad gelegerd geweest. Vergeet niet een van de vele hofjes te bezoeken en een stop de maken bij Arsenaal 1309 voor het gezellig restaurant, de wijnkoperij of om het prachtige gebouw – uit 1309! – vanbinnen te bekijken. www.bezoek-doesburg.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore