Ga naar de inhoud
Noord-Ierland

Toeren langs de kust

Beeld © iStock

Komend weekend in het St-Patrick's Day en dat wordt vooral in Ierland gevierd. En met de Brexit in het vooruitzicht slaan we Dublin een keer over en gaan naar Noord-Ierland. Want ook in Belfast zijn fantastische pubs, en dan vind je er ook nog ongelooflijk mooie natuur, prachtige stranden, mooie dorpjes en, last but not least, Game of Thrones!

Game of Thrones

Als je door Noord-Ierland reist, zul je zeker allerlei plaatsen herkennen, want hier is een groot deel van Game of Thrones opgenomen. Bij Castle Ward speelden de scènes rond Winterfell af en ook Dark Hedges, oftewel de King's Road (zie de hoofdfoto), moet je bekend voorkomen. Er is hier op zoveel plekken gefilmd, dat er speciale Game of Thrones-toers te maken zijn. Ook al ben je geen fan, de toer brengt je langs de allermooiste plekjes van het land. www.nationaltrust.org.uk.

 

Belfast

Eigenlijk heeft ieder gehucht in Noord-Ierland wel één goede pub, maar wil je een goede kroegentocht maken, zit je in Belfast goed. Nu moet je altijd een beetje uitkijken dat je niet in een van de pubs van de grote brouwerijen belandt, omdat dat nogal een commerciële bedoening kan zijn. Echte traditionele pubs, met lokale bieren, live muziek en lekkere snacks, daar zijn we naar op zoek en op www.irelandbeforeyoudie.com vinden we precies waarnaar we op zoek zijn.

De geboorteplaats van de Titanic

In het fantastische Titanic Belfast-gebouw, op de plek waar vroeger de enorme scheepswerven van Belfast stonden, is nu de Titanic Experience gevestigd. Stap binnen in de romantiek van het reizen in de jaren 20, de tijd van de grote stoomschepen en natuurlijk ook de enorme ramp van de Titanic. Ook leuk voor de kids, die misschien al die kroegentochten wel een beetje zat zijn... www.titanicbelfast.com.

Toeren langs de kust

Er loopt een prachtig wandelpad langs de kust, maar met auto zie je eigenlijk meer. De Causeway Coast Route loopt helemaal langs het water: van dorpjes, via ruïnes en kastelen naar verlaten stranden. En onderweg kom je eigenlijk langs de meeste attracties van het land, zoals de Giant's Causeway, The Gobbins of Carrick Island. discovernorthernireland.com.

Het Pad der Reuzen

Het enige UNESCO Werelderfgoed van Noord-Ierland is de verzameling bijzondere rotsformaties langs de kust, ook wel de Giant's Causeway genoemd. Er liggen hier wel 40.000 zeshoekige basalten pilaren tegen elkaar aan – sommige zijn wel 12 meter hoog – bijna alsof reuzen een weg hebben aangelegd.  www.giantscausewayofficialguide.com.

Carrick-A-Rede

Langs de kust liggen duizenden eilandjes, meestal slechts bewoond door vogels. Carrick is al sinds de 18e eeuw met het vasteland verbonden door een hangbrug ... en als je de diepe kloof hebt overgestoken, kom je in een waar vogelparadijs met een prachtig uitzicht over de kustlijn. Het is  – vooral ook voor de kinderen – een goed uitstapje tijdens de autorit langs de kust! www.nationaltrust.org.uk.

Langs de kliffen

Nog iets voor de koelbloedigen onder ons: het Gobbins klifpad. Uitgehakt uit de rotsen is een spannend pad aangelegd over plankieren, bruggetjes, tunneltjes en altijd boven het water. Al in het begin van de 19e eeuw was het klifpad een toeristische attractie; in 2015 is het helemaal aangepast aan de eisen van de tijd met nieuwe leuningen en bruggen. thegobbinscliffpath.com.

Het perfecte strand

Vlak bij Derry ligt het prachtige strand Downhill Beach met uitzicht op de 18e-eeuwse Mussenden Temple. Hier komen de bewoners van Derry om te genieten van de zee of om lange wandelingen te maken over de kliffen en langs de ruïnes van het afgebrande landhuis. En hebt je de tijd, blijf dan een nachtje slapen in downhillbeachhouse.com: zo'n mooie plek! 

 

Derry

In Derry voel je een beetje de spanningen die de Brexit meebrengt voor Noord-Ieren. Hier speelde zich in 1972 de beruchte Bloody Sunday af en de huidige politieke situatie roept nare herinneringen aan verdeling op. Gelukkig heeft de stad zich vernieuwd, gemoderniseerd en veel geïnvesteerd in cultuur. Op de Walls of Derry  – de stadsmuren bestaan dit jaar 400 jaar en dat wordt deze maand uitgebreid gevierd – staan geen Britse soldaten meer, maar zijn theaters en art centers gevestigd. Tijd voor een herontdekking: www.visitderry.com.