Wie is de Mol?

Adíos Colombia!

06 maart 2019 08:11 Aangepast: 08 maart 2019 12:18
Beeld © iStock

Na maanden te hebben meegeleefd met de deelnemers aan Wie is de Mol? zijn we toch wel aan ze verknocht geraakt en ook aan het land waar ze doorheen reisden: wat ís het daar mooi! Daarom nemen we je nog een keer mee langs al die mooie plekjes. Misschien een goede inspiratie voor een spannende reis.

Santa Fe de Antioquia

De allereerste uitdaging was op de hangbrug bij Santa Fe de Antioquia, vlak bij Medellin. Op het plein van dit stadje met bijzondere koloniale architectuur vond ook de danswedstrijd plaats. Was Santa Fe in de 18e eeuw een belangrijk koloniaal centrum, nu is het meer een slaperig stadje dat toerisme als inkomstenbron heeft. De eeuwenlange stilstand heeft er wel voor gezorgd dat de koloniale architectuur bijzonder goed bewaard is. Een van de belangrijkste attracties is de hangbrug, gebouwd door een lokale ingenieur, die ook aan de Brooklyn Bridge had gewerkt. 

Medellin

Was Medellin 25 jaar geleden nog een van de gevaarlijkste steden ter wereld, nu is het een toevluchtsoord voor hipsters en eco-travellers. Deze tweede stad van Colombia wordt gezien als innovatief, sociaal en vooral heel groen. Slechte buurten, zoals de wijk waar de vlaggen moesten worden gemaakt, zijn opgeknapt en kun je nu bezoeken, de metro en vooral de kabelbaan hebben het mogelijk gemaakt dat je de verschillende barrios makkelijk kunt verkennen. Een van de lijnen gaat zelfs naar Medellins eigen natuurreservaat waar je prachtig kunt wandelen. www.colombia.travel.

Guatapé

Misschien wel het beroemdste plaatje van Colombia: la Piedra van Guatapé. Niet ver van Medellin ligt een door een stuwdam ontstaan merengebied dat voor de bevolking van Medellin veelvuldig als recreatieoord wordt gebruikt. En dat is ook wel te begrijpen want met de honderden eilandjes, vele restaurants en prachtige natuur is het heerlijk om te zijn en dan heb je ook nog de Piedra, die je kunt beklimmen (650 traptreden) voor een prachtig uitzicht. 

Barichara

Barichara is het spectaculair op een rotspunt gelegen stadje dat we eigenlijk al heel goed kennen omdat de kandidaten het hele stadje hebben doorkruist op zoek naar foto's. Het heeft het typisch koloniale karakter met een duidelijk stratenpatroon, lage bebouwing met binnenplaatsen en natuurlijk een prachtige kerk gelegen aan een lommerrijk plein. Het uitzicht vanaf het plateau maakt Barichara uniek in zijn soort. 

De kandidaten abseilden de Cascades de Jean Curí: een prachtige waterval in het gelijknamige natuurpark. Je kunt in de poelen een frisse duik nemen en een korte wandeling brengt je boven op de watervallen. Als je zelf ook wilt abseilen, moet je het van tevoren bij het toeristenbureau in San Gil regelen. 

 

 

San Gil

Door het kleine gele taxi'tje weet je al waar we zijn: San Gil. Een klein stadje aan de voet van de Andes omringd door indrukwekkende natuur. Dit is een beetje de outdoor adventure capital van Colombia: hier kun je kajakken, paragliden, raften en natuurlijk ziplinen. Ben je minder avontuurlijk aangelegd, maak dan een wandeling over de eeuwenoude Camino Real – koninklijke weg – iets buiten Barichara. Ook dit kun je het beste bij het toeristenbureau van San Gil van tevoren regelen. 

Mata de Platano

Colombia heeft een prachtige Caribische kuststrook met idyllische stranden, eilandjes en eigenlijk direct erachter bijzonder regenwoud en het prachtige Tayrona National Park. Houd je van het backpackersgevoel en voel je affiniteit voor eco-lodges? Dan ben je hier aan het juiste adres: vooral als je iets het binnenland ingaat, vind allerlei fantastische plekjes om even goed bij te komen (of je yoga-kwaliteiten te verbeteren). 

De Rio Don Diego stroomt vanuit de bergen door woest regenwoud naar de kust waar het uitmondt in een prachtige baai met flamingo's en witte stranden. Hier voel je je als Tarzan in de jungle, zeker als je je met een bootje of zelfs in een rubberen band met de stroom laat meevoeren richting de kust.

 

 

 

Dibulla

Op het strand van Dibulli of op een van de nabij gelegen eilanden waan je je helemaal in het Caribisch gebied. Dus hier wordt gedoken, gesnorkeld en gesurft, maar vooral veel op bedjes in de zon op het strand gelegen met een cocktail in de hand. Dit was ook de plek waar de kandidaten hun laatste test deden... 

Colombia is een groot en veelzijdig land en er is nog veel meer te zien dan de plekken die Wie is de Mol? aandeed. Voor meer informatie, zie www.colombia.travel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore