Reizen

Met de tram langs de Belgische kust

25 februari 2019 12:15 Aangepast: 01 maart 2019 11:52
Beeld © iStock

De Belgische kust heeft een nogal twijfelachtige reputatie en het is ook niet allemaal even fraai, maar er zijn genoeg pareltjes te vinden... Vooral als je het kusttrammetje pakt, want die stopt overal!

Petit Paris

Op het eerste gezicht is Knokke niet echt mooi. Maar kijk even door de jaren '50 hoogbouw heen. Want hier komt de Belgische beau monde bijeen en dat is te zien: fantastische restaurants, chique boetieks, interessant kunstgaleries en natuurlijk veel mooie mensen. www.myknokke-heist.be.

De Kusttram

De beroemde Belgische kusttram loopt langs een groot deel van de Belgische kust en doet de meeste badplaatsen aan. Langs de lijn liggen mooie oude stations en eigenlijk alle stranden zijn goed te bereiken. Wij beginnen in het noorden, bij Knokke en boemelen langzaam deze veelzijdige kuststrook af tot aan De Panne bij de Franse grens. 

 

 

 

 

Industrieel Zeebrugge

Zeebrugge is de grootste vissershaven van België en dat voel je ook. Het is een beetje ruw: hier geen chic aangeklede dames op de boulevard, maar arbeidersgezinnen op het strand en jongeren met boards in de branding. Op het Seafront Maritiem kun je rondleidingen door de havens krijgen of een Russische onderzeeër bezoeken. zeebrugge.net.

Koninklijk Blankenberge

Tot de Eerste Wereldoorlogen brachten koninklijke families uit heel Europa hun zomers door in Blankenberge. Uit deze tijd stamt ook de 350 meter lange belle-époquepier waarvan je een mooi uitzicht over de kuststrook hebt. Voor de kinderen is er een geweldig zeeaquarium en een spannend serpentarium (een reptielenzoo). In het hele dorp vind je overblijfselen uit Blankenberges glorietijd, het begin van de 20e eeuw, zoals prachtige villa's en de beroemde paravent. www.dekust.be.

Kleinschalig Wenduine

Wenduine is een van de kleinere badplaatsen aan de Belgische kust. Gelegen tussen de natuurgebieden Duinbossen, Zandpanne en Kleiputten biedt het veel mogelijkheden tot mooie wandelingen of fietstochten door een prachtige omgeving. Het kleinschalige van Wenduine maakt het een ideale bestemming voor een relaxte gezinsvakantie. wenduine.com.

De Kusttram, die tussen 1885 en 1929 werd aangelegd, en toen zelfs een aansluiting had met Nederlandse badplaatsen, is voor een groot deel verantwoordelijk voor het ontsluiten van de kust voor toeristen. Brede lagen van de bevolking konden rond de eeuwwisseling met de tram voor het eerst de stranden en zee opzoeken. Vissersdorpjes, als Wenduine en De Haan, veranderden snel in badplaatsen maar hebben hun dorps karakter deels behouden.

 

 

 

 

Idyllisch De Haan

In De Haan voel je nog een beetje het begin van de 20e eeuw. Nauwelijks hoogbouw, mooie cottages in de duinen en weinig massatoerisme. Een beetje het Vlieland van België, want het is ook best chic. Hier wordt nog op traditionele manier op garnalen gevist, kun je van de high tea genieten in een van de chique badhotels en zijn de stranden nog niet overvol. www.visitdehaan.be

Maritiem Oostende

Van visserdorp naar Stad aan Zee, zoals de toeristenfolder Oostende noemt. En dit is inderdaad een echte stad met historisch centrum, mooie kathedraal, koninklijke gaanderijen en een renbaan. Oostende bruist, zowel langs de boulevard, in het prachtige casino, als in de gezellige jachthaven of op het strand. www.visitoostende.be.

Historisch Nieuwpoort

Bij Nieuwpoort stroomt de rivier de IJzer de Noordzee in en daarom was het door de eeuwen heen van groot strategisch belang. Hier vond een van de grootste veldslagen uit de 80-jarige Oorlog plaats en ook tijdens de Eerste Wereldoorlog is er zwaar gevochten. Ondanks de gevechten is het middeleeuwse centrum nog grotendeels intact. Langs de kust loopt een mooie boulevard, er is een grote jachthaven en natuurlijk fijne stranden. Zoek je historie en ontspanning, dan is Nieuwpoort jouw stad aan de Belgische kust. www.dekust.be.

Leopolds De Panne

De eerste koning van België kwam in 1831 in De Panne aan land en sinds die tijd heeft De Panne een band met de Belgische koninklijke familie; op de boulevard staat ook een enorm standbeeld van Leopold I. Maar, naar de De Panne ga je eigenlijk voor het strand: hier vind je het breedste strand van België. Het enorme beschermde duingebied langs de Franse grens nodigt uit tot lange wandelingen en voor de kids is er het leuke Plopsalandwww.dekust.be.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore