De paden op...

Lekker lopen in de zon: 6 x lentewandelingen

19 februari 2019 12:07 Aangepast: 22 februari 2019 08:46
Beeld © iStock

Komend weekend lijkt de winter wel even weg te zijn: de zon gaat schijnen en stinzen schieten uit de grond. Dus móeten we naar buiten: landgoederen op voor krokussen en sneeuwklokjes, de duinen in om uit te waaien of naar het oosten voor een mooie wandeling met de kids... En altijd met een goede pannenkoek in het vooruitzicht!

In de Brabantse bossen

Midden in de bossen en de vennen van Oisterwijk ligt Bezoekerscentrum Oisterwijk. Hier kun je wandelingen – van echte hikes tot kinderwandelingen – ophalen om het natuurgebied te verkennen. Onder hetzelfde dak zit restaurant Groot Speijck waar je op het terras of binnen bij de open haard (want ja, dat lenteweer kan nog weleens grillig zijn) heerlijk iets kunt eten of drinken. Achter het restaurant ligt het spannende klim- en klauterbos Speelbos, waar kinderen de baas zijn. 

Het pannenkoekendorp van Nederland

De Lage Vuursche is beroemd om zijn vele pannenkoekenrestaurants: de hele straat is bezaaid met gezellige restaurantjes. Restaurant De Lage Vuursche is de bekendste: een beetje ouderwets chic met open haard, tafelkleden, obers in zwart pak en heerlijke pannenkoeken. Mensen vergeten vaak dat je in de Lage Vuursche echt prachtig kunt wandelen en als je de kasteelwandeling (3 km) neemt, kom je misschien prinses Beatrix nog wel tegen, want dan loop je om kasteel Drakenstein heen! Heb je nog tijd over: er is ook een bijzonder fraaie midgetgolfbaan

Krokussen en sneeuwklokjes

In het vroege voorjaar zie je krokussen en sneeuwklokjes als eerste de grond uit schieten. De grootste kans op een mooi paars veld, is bij een oud landgoed. Daarom is dit ook dé periode om naar 's Graveland te gaan en de landgoederen te gaan verkennen. Er zijn prachtige wandelingen uitgezet in dit parkachtige landschap; de leukste is wel de Wandelroute Hilverbeek en Spanderswoud omdat je daar langs de mooie Tuinderij Land en Boschzigt loopt waar je heerlijk met een glaasje en hapje kunt uitrusten. Aan het einde van de wandeling kun je bij Restaurant Brambergen neerstrijken voor een goede lunch of diner – en pannenkoeken voor de kinderen.

Stinzen  werden oorspronkelijk geplant in parken van landgoederen en buitenplaatsen. Hier komt ook de naam vandaag: stins betekent namelijk stenen huis in het Fries. Er zijn heel veel soorten stinzen maar sneeuwklokjes, krokussen en narcissen zijn wel de bekendste. Zoek je een plek waar je stinzen kunt zien, kijk dan op www.stinsenplanten.nl voor een kaart met landgoederen, want nu is de tijd!

Het Stinzenparadijs

In de tuinen van Kasteel Hackfort (Vorden) zijn vanaf de 19e eeuw honderduizenden bolletjes geplant waar rond deze tijd krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen uitkomen. In het voorjaar is dit echt een paradijs voor liefhebbers van stinzen maar ook als je lekker wilt wandelen, is het nu mooi! Op het landgoed ligt restaurant Keuken van Hackfort, waar ze weliswaar geen pannenkoeken serveren, maar wel heerlijke gerechten met ingrediënten die direct uit de moestuin van het kasteel komen. 

Met fantastisch uitzicht! 

De Sallandse Heuvelrug geeft je altijd een bijzonder gevoel: het prachtige uitzicht – bij goed weer zelfs tot Zwolle –, oude bossen, beekdalen, heidevelden en het fijne restaurant Restaurant De Lemelerberg, om te beginnen met koffie en taart en te eindigen met heerlijke pannenkoeken. Er is een spannende gezinswandeling van 4 kilometer en vlak naast het restaurant ligt een korte wandeling over een verhard pad voor hele jonge kinderen of mensen in een rolstoel. Kijk voor alle informatie op www.beleefdelemelerberg.nl.

Hoge duinen, grote schepen

Écht uitwaaien doe je aan zee en dan het liefste in Zeeland. Tussen Zoutelande en Westkapelle loopt een prachtig langeafstandspad over de duinen. De ene kant kijk je het platte Zeeuwse land in, de andere kant varen enorme containerschepen over de Westerschelde richting Antwerpen. Je klimt bij Zoutelande al meteen een van de hoogste duinen van Europa op: wel 46 meter hoog! De duinen eindigen in Westkapelle en gelukkig zit hier ook Restaurant De Westkaap, waar je onder het genot van de beroemde Zeeuwse zaligheden de zon in de Noordzee kunt zien zakken. Op de website van het VVV kun je ook de speciale Duinwandeling Zoutelande downloaden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore