Voorbereiden

Veel Nederlandse wintersporters zonder sneeuwkettingen

12 februari 2019 02:31 Aangepast: 12 februari 2019 08:54
Beeld © ANP XTRA/Roos Koole

Een op de zeven Nederlandse automobilisten die op wintersport gaat, neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto. Zes procent van de wintersporters gaat bovendien met zomerbanden op pad richting de sneeuw.

Automobilisten riskeren volgens brancheorganisatie Bovag hiermee boetes tot 5000 euro.

Van de vakantiegangers die wel sneeuwkettingen meenemen, weet 21 procent niet of het wel de juiste maat is, blijkt uit onderzoek dat Bovag liet uitvoeren onder 1002 wintersporters die met de auto op vakantie gaan.

Miljoen

Gemiddeld gaan jaarlijks zo'n 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie, waarvan 85 procent met de auto. Dat betekent dat bijna 120.000 Nederlandse wintersporters zonder sneeuwkettingen afreizen. Zo'n 160.000 wintersporters nemen kettingen mee waarvan ze helemaal niet weten of die wel passen. Ruim 50.000 gaan met zomerbanden op reis.

De brancheorganisatie adviseert wintersporters de banden te controleren op voldoende profiel. Daarnaast moet gecontroleerd worden of de sneeuwkettingen passen en is het geen overbodige luxe om te oefenen met het monteren van de kettingen. De komende weken gaan veel Nederlanders tijdens de krokusvakantie op wintersport, te beginnen vanaf 16 februari in de regio Noord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore