5 x een vakantie in het klein

Mini

06 februari 2019 12:38 Aangepast: 08 februari 2019 12:29
Beeld © iStock

Geen tijd of geld om lang weg te gaan? Geen probleem! De toegankelijkste reistrend van het moment is de nanovakantie: heel kort weg, maar dan wel met een bepaald doel of thema. En je laad net zo goed weer helemaal op.

Verwen jezelf!

Soms wil je even niet bezig zijn met de dagelijkse beslommeringen, maar gewoon jezelf even verwennen. Goed shoppen en lekker eten: een weekendje op chic. Dan is Maastricht nog steeds the place to be. Boek een nachtje in een fijn hotel, zoals bijvoorbeeld Derlon of het Kruisheren. Geen groot budget of geef je het liever ergens anders aan uit? Dan is Kaboom, pal tegenover het station, een prachtige optie. Slenter en shop in oude straatjes van het Stokstraatkwartiert, eet ouderwets een taartje bij La Bonbonnière, reserveer een tafel bij een van de vele fantastische restaurants en drink zeker op zaterdagmiddag een borreltje bij Café In den ouden Vogelstruys. En, natuurlijk met je mooiste kleren aan, want Maastrichtenaren gaan graag op chic!

Uitwaaien en strandjutten

Even écht uitwaaien doe je natuurlijk op de Waddeneilanden en dan is Vlieland eigenlijk wel de leukste. Niet alleen is het heel rustig – het is grotendeels autovrij – de natuur is overweldigend en het dorp oergezellig. Dus pak de boot en begin rustig bij het beroemde Hotel Bruin. Vanuit hier is het hele eiland makkelijk te fietsen. Bij het uitwaaien horen natuurlijk goede fiets- of wandeltochten. Leuk van Vlieland is dat het nog zo authentiek is en dat je er echte strandjutterstochten kunt maken. Moe en hongerig? Ga dan zeker eten bij het fijne restaurant Het Armhuis of het gezellige Zuiver

Kunst op de Veluwe

Kunst en natuur een ingewikkelde combinatie? Nee hoor! Op de Veluwe vind je beiden. Allereerst het fantastische Nationaal Park De Hoge Veluwe met zijn beroemde witte fietsen. Dit is een van de weinige plekken waar je nog makkelijk zwijnen en herten kunt spotten. Midden in het park ligt het wereldberoemde Kröller Müller Museum met een waanzinnige collectie moderne kunst. Hier vind je de grootste verzameling Van Goghs op het Van Gogh Museum na, en een van de grootste beeldentuinen van Europa. Het dorp Otterloo is heel gezellig met allerlei leuke hotels, maar heb je zin om eens uit te pakken, probeer dan te logeren bij Het Rode Koper: een prachtig gelegen landgoed met goed restaurant, fijne kamers en leuke wijnproeverijen, wandeltochten en natuurlijk een open haard. Zoek wel even naar een goede aanbieding...

Borrelen net over grens

Wat is er lekkerder dan in dit gure weer helemaal op te warmen? Nét over de grens heb je heilzame warme bronnen. En waarom dan niet meteen naar de 'moeder' aller spa's gaan: de thermen van Spa in de Belgische Ardennen. Want hier komt het heilzame water zó uit de grond borrelen. Wil je meer? In de directe omgeving ligt de prachtige Hoëgne-valei waar je kunt fantastisch kunt wandelen, het beruchte racecircuit Francorchamps ligt om de hoek, er is een groot casino voor de nachtelijke avonturen en natuurlijk heel veel echte bourgondische restaurants. 

Kidsbreak in de natuur

Ook kinderen hebben het druk tegenwoordig en dus is het ook voor hen goed om er even helemaal uit te gaan. Nu kun je naar een vakantiepark met tropisch zwembad of een pretpark, maar waarom niet een keer de natuur in? En ook in de winter is er genoeg te zien en doen. Natuurmonumenten heeft een geweldig kinderprogramma (OERRR) waar je speciaal komend weekend in de sterrenwacht in 's-Graveland naar sterrennevels kunt kijken en met een beetje mazzel allemaal bijzondere dingen kunt zien. Verder zijn er speurtochten in de Veluwezoom of kun je door de kronen van bomen lopen op de Hondsrug. En in alle natuurgebieden zijn via www.buitenlevenvakanties.nl huisjes te huur, vaak voormalige boswachterswoningen, midden in het groen. Een écht miniavontuur!

`