Weekendagenda

Weekendje cultuur snuiven

24 januari 2019 09:15 Aangepast: 24 januari 2019 15:47
Beeld © iStock

We gaan dit weekend lekker cultuur snuiven... maar niet té serieus. Dus naar Leiden waar de jazzweek is, naar Rotterdam voor het filmfestival, naar Naarden voor het antiekweekend, naar Amsterdam voor het Koninklijk Paleis – en voor jongeren is er Rauwkost in Den Bosch.

Jazz & Blues

Van lokale jazzensembles, jazzdiners en bluesbands tot bekende namen als Benjamin Herman, een tenorenbattle en beroemde jazzfilms: in 36 Leidse cafés kun je de hele week swingende muziek luisteren en zien. Ga daarom dit weekend naar Leiden en geniet vooral van alle gezelligheid: www.deleidsejazzweek.nl.

Antiek in de Vesting

In de Grote Kerk van Naarden-Vesting vindt het jaarlijkse Kunst & Antiek Weekend plaats. Hier kun je je vergapen aan oude en moderne kunst, mooi glaswerk en antiek én natuurlijk de prachtige 15de-eeuwse kerk. Er zijn dagelijks gratis rondleidingen over de beurs door experts en op de vrijdagavondopening is er live muziek. De rest van het vestingstadje staat ook in het teken van de beurs, dus vergeet niet de lokale galeries aan te doen. Mócht je nog energie hebben, loop dat een rondje over de vestingwallen, want het uitzicht is fenomenaal. www.kunstenantiekweekend.nl.

Hét filmfestival

In Rotterdam is het belangrijkste filmfestival van Nederland begonnen. Op het festivalterrein worden honderden films, 'shorts' en documentaires getoond, performances opgevoerd, workshops gegeven en natuurlijk veel prijzen uitgereikt. Ga vooral wat films van jonge honden zien – vaak zijn ze verrassend goed. Houd je niet zo van die 'moeilijke' films, maar wel van sterren, bedenk dan dat er meer dan 2500 profs naar het festival komen, regisseurs en acteurs uit de hele wereld. iffr.com.

Rauwe kost!

Aan het laatste rafelrandje van Den Bosch vindt zaterdag in vier voormalige fabriekshallen het Rauwkost Festival plaats. Hier vind je jonge artiesten, goede feesten, eigentijdse kunstexpo's, verrassende films en natuurlijk de beste dj's. Liefhebbers van zowel jazz en indie als drag kunnen hier terecht en speciaal voor de kids worden er gratis skateboardsworkshops en stuntstepworkshops gegeven. Voor het programma: www.rauwkost.online.

Koninklijke pracht

In het Koninklijk Paleis in Amsterdam wordt een heel bijzonder servies tentoongesteld. Het is dé gelegenheid om eens te zie hoe een staatsbanket eruitziet. Maar misschien is het vooral een goed excuus om het paleis weer eens vanbinnen te zien, want het voormalige stadhuis is een paar jaar geleden gerestaureerd en de meeste zalen kunnen worden bekeken. Let vooral op de prachtige schilderijen van Govert Flinck en Ferdinand Bol in de Burgerzaal. www.paleisamsterdam.nl.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`