Reizen & uitgaan

Sustrainable: lekker duurzaam met de trein

24 januari 2019 06:00 Aangepast: 24 januari 2019 20:32
Beeld © iStock

Er is een nieuwe term aan het reisfirmament verschenen: sustrainable. Het betekent duurzaam ('sustainable') reizen door middel van de trein. Want voor kortere trips – en zelfs een hele vakantie – is de trein eigenlijk het ideale vervoermiddel én de belasting voor het milieu is niet te groot. Daarom hebben we 5 verrassende bestemmingen geselecteerd die heel goed te doen zijn met de trein.

Industrie & kunst in Ruhrgebied

Zollverein XII Zollverein XII

Essen staat niet bovenaan ieders verlanglijstje, maar de stad verdient meer krediet. Was het aan het begin van de 20ste eeuw nog een grauw centrum van kolen- en staalindustrie in het Ruhrgebied, nu is het een cultuurhub van jewelste. Oude fabrieken, zoals de Zeche Zollverein, zijn omgebouwd tot creatieve werkplaatsen met musea, galeries en natuurlijk leuke restaurants. De stad zelf beheert een van de beroemdste kunstcollecties van Duitsland: Museum Folkwang is geweldig. Met de ICE ben je binnen twee uur in Essen. Voor meer informatie: www.ruhr2010.nl.

Toll für die Kinder

Ben je bang dat de kinderen die industriecultuur niet zo spannend vinden, dan ben je hier toch aan het goede adres: er zijn speciale kinderrondleidingen waarbij ze zelfs een echte mijnschacht in kunnen, en tussen buizen en fabriekshallen is een geweldige schaatsbaan aangelegd. Is dat nog niet genoeg? Stap dan in Oberhausen uit en ga naar het Legoland Discovery Center.

Bier & architectuur: Leuven

Het stadhuis van Leuven Het stadhuis van Leuven

Heb je Antwerpen of Brugge al te vaak bezocht? Pak dan de trein naar Leuven! Deze bruisende studentenstad staat bekend om zijn gezellige cafés, bourgondische restaurants en prachtige architectuur, zoals het 15de-eeuwse stadhuis. De komende weken vindt het ARTEFACT plaats, een kunstfestival, maar je kunt ook gewoon een rondleiding meemaken in de brouwerij van Stella Artois, als voorbereiding op een bezoek aan een van de vele biercafés. Voor meer info: www.visitleuven.be.

Vakwerkhuizen & wandelen in de Eifel

Monschau Monschau

Heuvels, dichte bossen, bevroren watervalletjes en pittoreske vakwerkstadjes: in de Eifel voel je je echt heel ver van huis. En met de trein ben je er zo! Ideaal om een weekend te wandelen, fietsen, lekker zuurkool te eten – en in deze tijd van het jaar kun je er zelfs skiën. Kijk voor alle winteractiviteiten voor het hele gezin op: www.eifel.info.

Kindercoupés

Wist je dat de trein ideaal is als je met kinderen op stap gaat? Vooral de Deutsche Bahn doet er alles aan om het gezinnen zo comfortabel mogelijk te maken. Zo zijn er in speciale kindercoupés speeltoestellen, schminkdozen en spelletjes. Bovendien kunnen kinderen vaak mee tegen zeer gereduceerde tarieven, of zelfs gratis. Voor alle mogelijkheden: www.bahn.de.

Een direct lijntje

Met de trein naar Londen lijkt lang te duren – je bent toch wel vijf uur onderweg – maar als je het ontbreken van alle veiligheidsmaatregelen meerekent, plus het feit dat je midden in de stad aankomt, scheelt het maar weinig en is het eigenlijk veel comfortabeler. Vooral op de terugweg, want dan hoef je helemaal niet over te stappen. Of je nu gaat shoppen, musea bezoekt of een show bekijkt: Londen is, ondanks alle brexit-perikelen, nog steeds een van de spannendste steden van Europa. www.visitlondon.com.

Aanbiedingen en arrangementen

De trein heeft de naam duur te zijn, maar dit hoeft helemaal niet. Er zijn namelijk tal van regelingen voor groepen (vanaf drie personen) en er zijn altijd goede aanbiedingen op www.nsinternationaal.nl. Vergelijk wel even de prijzen met die van bijvoorbeeld de Deutsche Bahn of de Belgische Spoorwegen, want soms kan dat best schelen. In het algemeen geld: hoe vroeger je boekt, hoe lager de prijzen. Verder reizen kinderen bij de ICE tot 14 jaar gratis. Bij NS en de Belgische Spoorwegen is dit tot 11 jaar. Kijk op www.nsinternationaal.nl voor de voorwaarden. 

Een echte treinvakantie

Zwitserland is natuurlijk het treinenland bij uitstek. Hier nooit vertraging door blaadjes op de rails of sneeuwval: Zwitserse treinen brengen je zelfs de gletsjer op. Ze hebben zelfs een Grand Tour Zwitserland opgezet: een rondje Zwitserland per trein. En wat is er nu fijner dan door panoramaramen kijkend door dit prachtige land te reizen. Kijk voor de speciale arrangementen op www.myswitzerland.com. En om in Zwitserland te komen, pak je gewoon de directe trein naar Bazel. Meer sustrainable dan dit wordt het niet. 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`