Reizen

Eerst Napels zien ...

17 januari 2019 14:00 Aangepast: 17 januari 2019 18:33
Beeld © iStock

"... en dan sterven": zo onder de indruk was Goethe na een bezoek aan deze Zuid-Italiaanse stad. Nog steeds is dit een gevleugelde uitdrukking, en terecht. Gelegen aan een prachtige baai, overschaduwd door de Vesuvius en vol cultuur, gastronomie en bijzondere mensen: je moet Napels ten minste één keer in je leven hebben bezocht. 10x La Bella Napoli!

Zwerven door smalle straatjes

Santa Lucia Santa Lucia

Straatjes, steegjes, trappetjes... in Borgo Santa Lucia voel je het ware Napolitaanse leven. Het wasgoed hangt boven de straat, kinderen rennen heen en weer, scootertjes rijden je bijna omver en uit de ramen klinken Italiaanse opera's. Overal de geur van eten. Slenter door de straatjes, raak de weg kwijt en verwonder je over het echte Italië. Let trouwens wel op zakkenrollers (maar dat hoort er een beetje bij).  

Napels = pizza

Pizza in de Via dei Tribunali Pizza in de Via dei Tribunali

Als je aan Napels denkt, denk je aan pizza. Overal zie je piepkleine pizzeria's, een soort hole in the walls, zoals Pizzeria di Matteo. Geef je naam op, haal een biertje en drink die op straat op met heel veel anderen en wacht tot je naam wordt geroepen om aan tafel te gaan. Wat veel jongere Napolitanen doen, is gewoon een pizza bestellen en op straat, op een muurtje of bankje, opeten. 

De beroemdste pizza ter wereld, de pizza margherita, is volgens de overlevering in Napels uitgevonden. Voor het bezoek van koningin Margaretha in 1889 moest een speciaal gerecht worden bedacht. De beroemdste pizzachef uit die tijd bedacht een pizza met de kleuren van de Italiaanse vlag: rood van tomaat, wit van mozzarella en groen van basilicum. Niemand kon toen bedenken dat deze combinatie zo'n enorme hit zou worden. 

San Domenico Maggiore

San Domenico Maggiore San Domenico Maggiore

Aan het gezellige gelijknamige pleintje waar dagelijks groenten worden verkocht, aan het einde van de Spaccanapoli – vlak bij Matteo – ligt deze prachtige kerk met zijn opvallende gotische gevel. Zo bijzonder, en toch zou je er makkelijk aan voorbij lopen. En dat zou jammer zijn, want de combinatie van de sobere gevel met het uitbundige barokke interieur van deze kerk is uniek.

Winkelwalhalla

Winkelpassage Umberto I Winkelpassage Umberto I

Ben je een beetje een shopaholic, dan ben je in Napels aan het juiste adres. Hier zetelt de crème de la crème van de Italiaanse mode- en stoffenindustrie. De Galleria Umberto I is misschien wel de fraaiste overdekte winkelstraat ter wereld, maar voor echte couture moet je naar de nabijgelegen Via Chailla en Via dei Mille. www.napoli-turistica.com

Kunst in de metro

Het plafond van metrostation Toledo Het plafond van metrostation Toledo

Napels is een enorme stad, maar gelukkig is er een goed werkende metro. En niet zomaar een: het is eigenlijk één groot museum voor hedendaagse kunst, want alle metrostations zijn 'aangekleed' door beroemde kunstenaars. Dit maakt een tripje naar bijvoorbeeld de winkelpassage (metrostation Toledo) tot een attractie op zich. www.visitnaples.eu.

Koffie en taartjes

Gran Caffè Gambrinus Gran Caffè Gambrinus

Het is duur, druk, toeristisch en de bediening is op zijn zachtst gezegd niet heel behulpzaam, maar toch mag je Gran Caffè Gambrinus niet overslaan. Dit instituut staat bekend om zijn hazelnootkoffie (nocciola) en de verrukkelijke taartjes. Maar beroemder is het café vanwege zijn klandizie: van keizerin Sisi tot Oscar Wilde en van Hemingway tot Jean-Paul Sartre. 

Museumpaleis

Museo Capodimonte Museo Capodimonte

In het voormalige paleis van de koningen van Napels is nu een prachtig museum gevestigd dat nog niet helemaal is overgenomen door toeristen. Het is zó groot dat je altijd wel een rustige zaal kunt vinden. Hier vind je (naast prachtige balzalen) kunst van de barok tot nu. Vergeet niet een wandeling door het indrukwekkende park te maken. www.museocapodimonte.beniculturali.it

Het Museo Capodimonte neemt je mee op ontdekkingstocht door de Italiaanse kunstgeschiedenis. De voormalige koninklijke collectie bestaat uit meesterwerken van kunstenaars als Raphaël, Titiaan, Parmigianino, Guido Reni, Carravaggio, maar ook topstukken van El Greco en Breughel, aangevuld met moderne kunst van bijvoorbeeld Andy Warhol. 

Paradijselijke eilanden

Procida Procida

Wat Napels ook bijzonder maakt, is de omgeving. De stad ligt aan de Golf van Napels, waar tal van paradijselijke eilandjes liggen. Natuurlijk kent iedereen Capri, waar de beau monde vertoeft. Veel dichterbij en iets authentieker is Procida, met zijn gekleurde huisjes, schilderachtige vissershaventje en fijne stranden. www.visitnaples.eu.

Beklim de Vesuvius

De Vesuvius De Vesuvius

Overal in Napels zie je de Vesuvius boven de stad uit torenen. De vulkaan ligt maar 20 minuten van Napels en is gemakkelijk te beklimmen: de natuur is overweldigend – het is nu een nationaal park – en een blik werpen in de krater is een belevenis, vooral met de wetenschap dat hij in 1944 voor het laatst is uitgebarsten. In 79 na Christus verwoestte de Vesuvius de steden Pompeï en Herculaneum – beide steden zijn helemaal opgegraven en te bezoeken. 

Lopen door de Oudheid

Pompeï Pompeï

Het moet een enorme ramp zijn geweest toen de Vesuvius Pompeï volledig verwoestte, maar voor ons biedt het de mogelijk om te zien hoe een Romeinse stad eruitzag. Straten, huizen, winkels en tempels zijn blootgelegd en zien er nagenoeg hetzelfde uit als bijna 2000 jaar geleden. Pompeï ligt minder dan een uur treinen van de stad: een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan Napels. pompeiisites.org.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`