Reizen

Ontdek het Nationaal Park

09 januari 2019 18:39 Aangepast: 14 januari 2019 11:27
Beeld © iStock

Bij een Nederlands Nationaal Park denken we al snel aan de Hoge Veluwe, maar wist je dat er 20 nationale parken zijn? Ga eens op pad in vijf bijzondere én minder bekende nationale parken, die een beetje extra aandacht verdienen en waar je met het hele gezin van unieke natuur kunt genieten.

Een Nationaal Park is iets anders dan een 'gewoon' natuurgebied. De Nationale Parken zijn geselecteerd omdat in deze twintig parken alle bijzonderheden van de Nederlandse natuur zijn terug te vinden, van duinen en veen tot beken en vennen. Zij vertellen het verhaal van de Nederlandse natuur. 

NP Meinweg

Het landschap van NP Meinweg is uniek voor Nederland: het is een terrassenlandschap. In het park liggen drie terrassen met wel 50 meter hoogteverschil. Hiertussen stromen twee beken met vennetjes en uitgestrekte bossen en heidevelden. Hier voel je je echt in het buitenland, en in wezen klopt dat ook wel want het park is aan drie kanten omgrensd door Duitsland. Het hele park is met de fiets te bereiken, behalve het gebied waar adders (!) broeden. De mooiste route is de Route Meinweg en Roerdal: deze fietstocht van 36 (ingekort 23) km toont het beste van het gebied. Denk er aan: het is nogal heuvelachtig, dus een beetje conditie moet je wel hebben. Voor meer informatie: www.natuurparkenlimburg.nl

NP Oosterschelde

Dit is veruit het grootste Nationaal Park van Nederland: het omvat de hele Oosterschelde. Het draait in dit park dan ook vooral om water. Toen de Oosterschelde werd afgesloten in het kader van de Deltawerken hadden natuurbeschermers gestreden voor een dam die eb en vloed door zou laten. Gelukkig hebben de liefhebbers van de Oosterschelde hun zin gekregen en daardoor kregen de Nederlanders er een bijzonder – en enorm – natuurgebied bij. Eigenlijk bestaat het gebied vooral uit water, slibben en oevers, dus kijken we vooral naar de Oosterschelde zelf en dan zien we zeldzame vogels, bruinvissen en zelfs zeepaardjes. Kijk op www.ontdekdeoosterschelde.nl wat er allemaal te doen is, van boottochtjes, fiets- en wandelroutes tot kreeftjes zoeken bij Neeltje Jans. 

NP Alde Feanen

In het Friese Alde Feanen heb je niet meteen het gevoel dat je in een natuurgebied rondloopt. Hier zie je zeilbootjes, fietsers, paarden, pittoreske dorpjes en merk je dat het land is 'door de mensenhand gemaakt'. Want Olde Faenen is een typisch laagveengebied dat in de 17de eeuw door de bevolking werd afgegraven voor turf. Door de vele vennen en kanaaltjes werd het al in 1915 ontdekt door dagjesmensen die het gebied met bootjes doorkruisten. Het gebied is nu een eldorado voor watervogels – er zijn zelfs zeearenden gesignaleerd – en zelfs otters kom je tegen. Hoewel het gebied het beste te verkennen is over het water (komend weekend staat een vaarexcursie gepland) zijn er mooie wandel- en fietsroutes aangelegd (zie www.earnewald-routes.nl). Voor meer informatie over het park: www.np-aldefeanen.nl 

NP Lauwersoog

Tussen Groningen en Friesland, grenzend aan de Waddenzee, ligt wel heel bijzondere natuur: het Lauwersmeer. Het is eigenlijk een relatief nieuw gebied, want de huidige natuur is ontstaan toen de Lauwerszee een meer werd. Op de voormalige zeebodem is nu een vogelparadijs ontstaan. Het beste is om het gebied met de fiets te ontdekken en dan bij voorkeur een Rondje Lauwersmeer te fietsen, want dan kom je langs de mooiste plekken. Let wel, het gaat om een tocht van 43 kilometer: aanpoten dus! Ben je een nachtmens? Dan is NP Lauwersmeer the place to be: sinds 2016 is het een Dark Sky Park en een van de beste plaatsen in Nederland om sterren te zien. Voor alle activiteiten en informatie: www.np-lauwersmeer.nl.

NP Sallandse Heuvelrug

On-Nederlands. Misschien is dat wel de beste omschrijving van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De naam zegt het eigenlijk al: vanaf de heuvelrug heb je namelijk eindeloze uitzichten over de omgeving. Dit is één van de mooiste wandelgebieden van Nederland: glooiende heidevelden, oude bossen en natuurlijk flinke heuvels. Er is een meerdaagse route door het hele park, maar de NS Wandelroute voert je eigenlijk ook langs alle mooie plekken. Voor alle wandelingen en routes: www.sallandseheuvelrug.nl.

`