Cultuur proeven én feesten

Koningsstad Krakau

01 januari 2019 18:30 Aangepast: 04 januari 2019 10:54
Beeld © iStock

Krakau heeft een rijke geschiedenis en prachtige monumenten, maar is toch vooral ook de gezelligste stad van Polen. Je kunt er geweldig uitgaan – ook vanwege de lage prijzen –, er zijn prachtige musea, je kunt goed shoppen, lekker eten en het is ook nog de jazzhoofdstad van het land.

Rynek Glowny: het marktplein

Het roemrijke verleden van Krakau kom je overal in de stad tegen. Wij beginnen onze ontdekkingstocht op de Grote Markt. Dit grootste middeleeuwse plein van Europa wordt doormidden gesneden door een lakenhal uit de 16e eeuw, aan de ene kant staat het 11e-eeuwse St.-Wojciechkerkje, aan de andere kant de raadhuistoren, in de hoek de kathdraal en langs de zijden stadspaleizen, kerken, burgerwoningen én tientallen cafés. Nu is er een grote kerstmarkt op het plein: dus een en al gezelligheid! 

Koninklijk kasteel

Boven de stad torent het enorme Wawel-kasteel uit: hier woonden de koningen van Polen en in de kathedraal werden de Poolse koningen begraven. Nu is het een museum over de Poolse geschiedenis en kun je de kathedraal bezoeken. Bijzonder is de dragon's den, onder het kasteel. Volgens de legende verloste Koning Krak in deze grot de Polen van de draken... Nu is het een toeristenattractie, maar wel een bijzondere. wawel.krakow.pl.

Rondje groen

Net buiten de stadsmuur van Krakau, op de wallen, is een mooi groen park ontstaan: Planty. Een drukke dag in de binnenstad kun je mooi afwisselen met een wandeling rond de oude stad: slingerende paadjes brengen je altijd weer naar Wawel of bij een van de stadspoorten. www.bezoekkrakau.nl.

De kathedraal

De grote kathedraal gewijd aan de Maagd Maria is een van de belangrijkste kerken van Polen. Vanbuiten lijkt hij indrukwekkend, maar vanbinnen val je stijl achterover van alle pracht en praal. Sta vooral even stil bij het wereldberoemde – en enorme – 16-eeuwse altaar van kunstenaar Veit Stoss. Voor een beetje uitzicht over de stad, kun je natuurlijk de toren beklimmen. Voor openingstijden: mariacki.com.

Kalwaria Zebrzydowska

Toen Jeruzalem in de 16e eeuw handen van de Turken viel en Poolse katholieken niet meer op bedevaartstocht konden gaan, besloot men een groot klooster op 30 kilometer van Krakau in de bergen te bouwen. Deze plaats werd al snel een belangrijke religieuze plek en pelgrimsoord: er staan in het dorp bij elkaar wel 44 kerken en kapellen. Zeker een uitstapje waard! 

De grootste kunstschatten

Het Nationaal Museum in Krakau is het grootste museum van Polen met bijna 800.000 objecten van vooral Poolse kunstenaars. De collectie is enorm, van 19e-eeuwse landschappen tot altaarstukken uit de renaissance. Wil je een beeld krijgen van de (kunst)geschiedenis van Polen, dan moet je naar dit museum. mnk.pl.

De dame met hermelijn

Een van de beroemdste schilderijen ter wereld bevindt zich in Krakau: De dame met hermelijn van Leonardo da Vinci. Dit is een van de vier vrouwenportretten van Da Vinci (de Mona Lisa is er ook een van) en deze móet je een keer in je leven gezien hebben, zo mooi als het is. Het schilderij hangt tijdelijk in het Nationaal Museum. 

De Joodse wijk: Kazimierz

In de wijk Kazimierz woonden voor de Tweede Wereldoorlog de vele Joden die 40 procent van de bevolking van Krakau uitmaakten. Na de oorlog waren de meeste Joden in concentratiekampen vermoord en verhuisden de weinige overlevenden naar Israël. Hier moet je een van de eeuwenoude synagogen en begraafplaatsen bezoeken of naar Schindlerfabriek (jawel, van de film Schindler's List) gaan, maar verder speelt het verleden hier een steeds kleinere rol... Dit is de bruisendste wijk van Krakau met veel cafés, bars, clubs en sinds kort zelfs weer Joodse restaurants. www.krakow-info.com.

Jazzstad Krakau

Krakau is dé jazzstad van Polen en ook in Kazimierz zijn er talloze geweldige jazzclubs, van kleine keldertjes tot hippe cafés. Harris in de oude stad is de beroemdste maar ga zeker ook naar Old Jazz Café (in Dajwór 20). Van juni tot augustus vindt het grootste jazzfestival van Europa plaats in cafés en straten, op pleinen en podia door de hele stad.

Auschwitz

Als je zo door Krakau loopt, kun je je eigenlijk niet voorstellen dat het grootste nazi-vernietigingskamp zó dicht bij deze stad ligt. In Auschwitz-Birkenau zijn 1,1 miljoen mensen vermoord, voor het grootste deel Joden. Je kunt het kamp bezoeken met een gids. Bereid je dan wel voor op een zware en emotionele dag, want de gruwelijkheden die je hier te zien krijgt, zijn onvoorstelbaar. auschwitz.org.

Quinten Lange
`