Weekendagenda

Spelen met vuur

26 december 2018 11:45 Aangepast: 28 december 2018 12:30
Beeld © iStock

Komend weekend gaan we spannende dingen doen, zoals naar het kerstcircus, carbidschieten of een avondwandeling maken in het Zuiderzeemuseum. We dompelen ons onder in Japanse cultuur en bezoeken nog net even de Winterefteling.

Zuiderzeelicht

We gaan 's avonds naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen: wandel (start om 17.15 uur) door de donkere straatjes, geniet van de mooie verlichting en beleef het oude volksverhaal over Schokland. Het is echt een fantastische ervaring, die voor kleintjes ook nog best spannend kan zijn. Bestel wel van tevoren kaartjes, zodat je zeker weet dat je kunt meelopen: www.zuiderzeemuseum.nl.

Circus

Zowel in Amsterdam als Den Haag zijn kerstcircussen neergestreken. Je hoeft je tegenwoordig geen zorgen meer te maken over tijgers die door hoepels springen of fietsende beren: het circus is meer een fantastische theatervoorstelling met adembenemende acrobatiek. Het Kerstcircus in Amsterdam is natuurlijk in Carré: de mooiste plek om naar het circus te gaan in Nederland. Maar de enorme circustent op het Malieveld in Den Haag is ook heel bijzonder. Kijk voor kaartjes op: carre.nl of www.kerstcircusdenhaag.nl.

Traditioneel knallen!

Gebruikten de Germanen nog veel lawaai en gejoel om de boze geesten verdrijven, tegenwoordig doen we dat met carbid... En dan vooral voor de lol. In Groningen en Drenthe is het op oudjaarsdag traditie om ballen weg te schieten uit melkbussen, gepaard met enorme knallen: het carbidschieten. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd wie het verste schiet, zoals in Hoogeveen waar de 31e het Nationaal Kampioenschap Carbidschieten wordt georganiseerd: www.hzvv.nl.

Cool Japan

De tentoonstelling Cool Japan in het Tropenmuseum laat de moderne jongerencultuur van dit fascinerende land zien, van Hello Kitty en robots tot de coole – kawaii – mode uit Tokyo. Historische Japanse tekeningen hangen naast manga-strips en animatie. Een mooie en leuke tentoonstelling voor het hele gezin, want hier krijg je zelfs je pubers mee naartoe: www.tropenmuseum.nl.

Winterefteling

Tot 31 december is de Winterefteling nog dagelijks open! Het pretpark is omgebouwd tot een winterwonderland met een ijsbaan, een langlaufloipe, live muziek, warme chocolademelk, sprookjesachtige verlichting, kampvuurtjes en de Sneeuwprinses en Vuurprins. Natuurlijk zijn veel van de gebruikelijke attracties gewoon open. Voor meer informatie:  www.efteling.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore