Reizen

Naar het Noorderlicht

17 december 2018 13:11 Aangepast: 21 december 2018 21:28
Beeld © iStock

We gaan naar de plaats waar de Kerstman vandaan komt. Niet om hem per se op te zoeken - hoewel dat wel erg leuk is met de kinderen - maar vooral om het noorderlicht te zien. Want dit natuurverschijnsel móet je een keer in je leven zien.

Zweeds Lapland

Het noorderlicht ontstaat doordat de zon constant geladen deeltjes richting de atmosfeer van de aarde schiet. Hier botsen ze met zuurstofatomen en stikstofmoleculen en gaan daardoor licht geven. Deze geladen deeltjes worden door magneetvelden rond de aarde naar de noordpool geleid. Daarom zie je deze lichtjes vooral rond de poolcirkel, zoals bijvoorbeeld bij Lake Torne in het Zweeds Lapland. www.swedishlapland.com.

Slapen op ijs

In het Zweedse Jukkasjärvi staat het eerste ijshotel ter wereld. Hier slaap je in iglo's met zicht op wellicht het mooiste noorderlicht. Lijkt je dat een beetje koud, dan zijn er ook in Fins Lapland allerlei hotels die zich richten op het zien van het noorderlicht: met grote ramen en verre uitzichten. Kijk op www.visitfinland.com voor alle mogelijkheden. 

Als je dan toch in Fins Lapland bent, bezoek dan ook het 'huis' van de Kerstman in Rovaniemi. Hier vind je rendieren, elven en alles dat maar met de Kerstman te maken heeft. Maar wist je dat de Kerstman eigenlijk onze eigen Sinterklaas is? In de 19de eeuw hebben Nederlandse immigranten de traditie van Sinterklaas meegenomen naar de Verenigde Staten, waaruit de Kerstman is ontstaan. www.visitrovaniemi.fi.

Lofoten

De Noorse eilandengroep de Lofoten is een van de mooiste plekken op deze aarde. Het noorden van Europa geniet ook steeds meer populariteit. En omdat er steeds meer mensen heengaan, is het steeds makkelijker te bereizen en vallen de prijzen tegenwoordig ook best mee. Je kunt nu zelfs, via Oslo, naar de Lofoten vliegen om vanuit je vliegtuigraampje al het eerste noorderlicht te zien! lofoten.info.

Vanaf het water is het noorderlicht eigenlijk het beste te zien. De Noorse postboot, de Hurtigruten, neemt passagiers mee langs de kust naar het noordelijkste puntje van Noorwegen, Kirkenes bij de Russische grens. Als je in de winter de postboot neemt, is de kans erg groot dat je het noorderlicht te zien krijgt! En dan ook nog heel comfortabel vanuit je eigen hut. global.hurtigruten.com.

Citytrip!

Zie je het niet zitten om de wildernis in te gaan om het noorderlicht te zien? Dan kun je ook een ticket naar IJsland boeken en gewoon in de gezellige hoofdstad Reykjavik blijven. In de wintermaanden is de aurora borealis hier vaak te zien – er is zelfs een speciaal informatiecentrum – en zo combineer je dit unieke natuurverschijnsel met een leuke citytrip. Bovendien zijn vliegtickets naar Reykjavik vaak heel betaalbaar. visitreykjavik.is. Er zijn geen garanties, maar om zo zeker mogelijk te zijn dat je het noorderlicht gaat zien, raadpleeg je het speciale noorderlichtweerbericht op vedur.is

Schotse Hooglanden

Eigenlijk heb je zolang je maar dicht genoeg bij de poolcirkel bent, overal wel kans om het noorderlicht te zien. Zo ook in Schotland, bijvoorbeeld hier bij Garve, waar je prachtig kunt wandelen door de Schotse Hooglanden, vlak bij de gezellige steden Inverness en Ullapool zit en zelfs even een uitstapje naar Loch Ness kunt maken. www.visitscotland.com.

Nieuw-Schotland

Als je bereid bent de halve wereld over te reizen voor het noorderlicht, dat raden wij aan om naar Nova Scotia te gaan. Deze Canadese provincie staat bekend om zijn prachtige, uitgestrekte natuur, mooie kustlijn en gezellig havenstadjes, zoals hier bij Peggy's Cove. De vuurtoren is wereldberoemd en zeker met het noorderlicht op de achtergrond een ware eye-catcher. www.novascotia.com.

Om het noorderlicht te zien, hoef je helemaal niet zo ver weg. Je moet alleen wel een beetje mazzel hebben en een donkere avond. Zo kun je zelfs op Terschelling in de winter het noorderlicht te zien, want dit Waddeneiland is een Dark Sky Reserve, waardoor je – mits de omstandigheden goed zijn – zelfs in eigen land de aurora borealis kunt zien. darkskyterschelling.nl. Check voor je de boot pakt eerst het speciale weerbericht op www.poollicht.info.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore