Weekendagenda

Dickens en De Grote Boswachtershow

10 december 2018 16:39 Aangepast: 14 december 2018 09:12
Beeld © iStock

Het is zo goed als winter en dat merk je overal, met Scrooge en Oliver Twist in het land, ijssculpturen in Zwolle en winterwandelingen met Natuurmonumenten! Ga vooral naar de Grote Boswachtershow of loop door historisch Utrecht by night.

Overal Charles Dickens

Kwam je Charles Dickens vroeger alleen in Deventer tegen, nu doet het hele land mee en vooral in Leeuwarden pakken ze extra uit. Kramen, koren en ambachten bevolken het centrum van Leeuwarden met overal mensen in kostuums uit de tijd van Dickens. www.charlesdickensleeuwarden.nl. Ook in Deventer gaat komend weekend het Dickensfestival van start, maar dan voor de 28e keer. Houd er wel rekening mee dat de wachttijd om het centrum van de stad in te komen kan oplopen tot 1,5 uur! dickensfestijn.nl.

Beelden van ijs

Zaterdag opent het IJsbeeldenfestival in Zwolle waar 25 verhalen worden verteld met honderdduizenden kilo's ijs en sneeuw door 40 internationale kunstenaars, zoals Game of Thrones in enorme ijssculpturen. Natuurlijk is er ook een Winter Wonderland voor de kleinsten en een gratis treintje naar het centrum van de stad. Voor het programma: www.ijsbeelden.nl.

Utrecht kunstzinnig verlicht!

Ook Utrecht heeft een lichtfestival, het Trajectum Lumen, maar iets ingetogener, minder mensen en kunstzinniger dan in Amsterdam of Eindhoven. Hier moet je rustig rondlopen, goed kijken en een beetje nadenken om erachter te komen wat de kunstenaar wil zeggen. Gelukkig kun je ook met een gids de route lopen, die je alles haarfijn uitlegt... www.trajectumlumen.nl.

Dichter bij Rembrandt

In het prachtige stadsarchief van de stad Amsterdam is nu een interessante tentoonstelling over Rembrandt. Naar aanleiding van brieven en documenten worden we wel heel dicht bij Rembrandt gebracht. We leren over zijn financiën, lezen zijn brieven en zien natuurlijk tekeningen en etsen. Zo leer je door middel van augmented reality de man achter de waanzinnige schilderijen echt een beetje kennen. www.amsterdam.nl.

De Grote Boswachtershow

Het is komend weekend weer druk bij Oerrrr, het kinderprogramma van Natuurmonumenten. Er zijn speciale winterwandelingen met de boswachter, je kunt sterrenkijken en natuurlijk naar De Grote Boswachtershow, waarin boswachter Bart je rondleidt in de wondere wereld van de natuur! Voor meer informatie over Oerrr, www.natuurmonumenten.nl/kinderen, voor kaartjes voor de Boswachtershow: www.natuurmonumenten.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore