De leukste winkelsteden

Shop till you drop

28 november 2018 15:15 Aangepast: 30 november 2018 13:05
Beeld © iStock

Sinterklaas en Kerst staan voor de deur, dus is het weer tijd om eens flink te shoppen! En wat is er nu leuker om daar eens een echt uitje van te maken? Want deze vijf winkelsteden bieden veel meer dan alleen een goede winkelstraat.

Alkmaar

In 2017 is Alkmaar uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. En wij begrijpen wel waarom. Natuurlijk zijn er winkelstraten met alle bekende merken en ketens, maar in het oude centrum van de stad zijn in smalle steegjes tientallen leuke winkeltjes, van bric-et-brac en vintage tot überhippe kleren en maatschoenen. En, als je dan toch in Alkmaar bent, kun je moeilijk weer naar huis zonder een goed stuk kaas, bijvoorbeeld bij de mooie kaaswinkel van Kaans Kaas. Zin in een broodje of een uitgebreidere lunch, ga dan naar Vers: heel lekker én duurzaam! Kijk ook even op www.alkmaarprachtstad.nl.

Amersfoort

Amersfoort is een fantastische winkelstad met een groot modern shoppingcenter, veel goede modewinkels in de Langestraat en een gezellige zaterdagmarkt naast de kerk. Wil je iets bijzonders, ga dan naar de Krommestraat; hier vind je chique boetieks, mooie antiekwinkels en de leukste koffietentjes, zoals Corazon op nummer 30. De Krommestraat eindigt in Muurhuizen: hier waren huizen ín de stadsmuur gebouwd, heel bijzonder. Zoek je nog cadeautjes, ga dan naar Kunsthal KadE, net buiten de stadspoort. Niet alleen zijn hier vaak bijzondere tentoonstellingen, in de museumwinkel kun je altijd originele cadeautjes kopen. 

Deventer

Deventer heet niet voor niet de Koekstad. Hier móet je Deventer Koek kopen – in zo'n mooi blikje – die direct uit de beroemde koekfabriek van Bussink komt! Daarnaast is Deventer ook nog Boekenstad en zijn eer hoog houdende ritselt het van de mooie boekhandels en bijzondere antiquariaten. Loop vooral even binnen bij Das gute is immer da, in de Kleine Overstraat 33: alsof je een film binnenstapt met oude kaarten, stapels boeken en overvolle kasten. Heb je na al dat shoppen zin in een biertje, ga dan bij De Heks naar binnen met tientallen lokale bieren op de tap en nog veel meer in flesjes. Voor meer bijzonder winkeltjes: www.deventer.info.

Maastricht

Natuurlijk mag ook Maastricht niet in dit rijtje ontbreken, want denk je aan christmas shopping, dan is onze meest zuidelijke stad the place to be. Vooral als je een beetje 'op stand' wilt winkelen, want in het Stokstraatkwartier vind je de mooiste boetieks van Nederland. Wil je er een keer uitzien als koningin Maxima, ga dan naar de Natan-winkel; zoek je bijzondere chocolaatjes voor een goede vriendin, dan ben je bij DARQ aan het juiste adres en wil je heel chic een kopje koffie drinken, loop dan naar Le Bonbonnière bij het prachtige Onze-Lieve-Vrouweplein. Heb je genoeg geld uitgegeven, ga dan naar de Grote Markt en eet het frietje bij Reitz, de oudste – en volgens velen lekkerste – friettent van Nederland.

Designer Outlet Roermond

Het is misschien iets minder romantisch, maar zeker de moeite waard om heen te gaan. Althans, zo denken 5 miljoen mensen (!!) er ook over. Zoveel mensen gaan jaarlijks bij de designer outlet op de beste koopjes jagen. Misschien is de omgeving niet erg historisch, hier vind je wel alle grote merken, van Boss en Gucci tot Adidas of Burberry, tegen zeer gereduceerde prijzen. Heb je een grote familie, dan lijkt deze outlet een must voor al je kerstcadeaus. Kijk voor speciale aanbiedingen op www.mcarthurglen.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore