Van onze partner NS

Amsterdam, maar dan anders

28 november 2018 14:33 Aangepast: 07 december 2018 11:56

We gaan een dagje naar Amsterdam! Eindelijk weer eens naar de mooiste stad van het land. En dan niet naar het voor de hand liggende Rijksmuseum of de drukke Kalverstraat, maar naar het échte Amsterdam. En dat vind je vooral in Oost, West en natuurlijk het überhippe Noord!

En natuurlijk gaan we dan met de trein, want eigenlijk begint alles op het nieuwe CS. Als je naar de achterkant van het station loopt, door een van de chique passages, loop je zo tegen het water aan: pontjes steken over, grote rijnaken varen langs, het silhouet van Eye steekt af tegen de blauwe lucht en nu begrijp je waarom Amsterdam zo'n belangrijk handelsstad was: eigenlijk begon alles hier, op het IJ. En wij doen dat nu dus ook. 

Met de pont naar Noord Met de pont naar Noord

Nieuw en oud in Noord

We gaan eerst naar Noord! Enkele decennia geleden nog een soort no go-zone, nu een geliefde plek om te feesten en leven voor jonge Amsterdammers. In voormalige industriële complexen, zoals NDSM of de voormalige Storkfabrieken, zitten nu restaurants, studio's en galeries. Wij gaan eerst koffiedrinken in de Tolhuistuin en gaan daarna op zoek naar het 'echte' Noord: de Van der Pekbuurt. 
 

De Tolhuistuin was vroeger een lustoord voor de rijkere burgers van de stad. Toen het laboratorium van Shell neerstreek in Noord werd hier de kantine gebouwd. En hoewel Shell hier al een tijdje weg is, kun je bij de Tolhuistuin nog steeds uitstekend koffiedrinken of lunchen. Bij de verbouwing is met veel respect omgegaan met de bijzondere jaren-60-architectuur en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op het IJ. 

Het dorpsgevoel van Amsterdam Noord Het dorpsgevoel van Amsterdam Noord

Dorpsgevoel in de hoofdstad

Toen in het begin van de vorige eeuw fabrieken en werven zich in Amsterdam-Noord vestigden, moesten hier ook fabrieksarbeiders worden gehuisvest. De sociale woningbouw is destijds zo opgezet dat je er een echt dorpsgevoel kreeg, en dat gevoel krijg je er 100 jaar later nog steeds. Vooral als je over de markt loopt, voel je dat dit een fantastische mix is van het 'echte' Mokum met het hipste wat Amsterdam te bieden heeft. Drink bijvoorbeeld even koffie (of thee) bij Fashion & Tea of iets verder bij de urban jungle van Café de Ceuvel.
 

De Dappermarkt De Dappermarkt

Oud West 

Na de Van de Pekmarkt willen we meer! De Albert Cuyp slaan we deze keer over, maar Amsterdam heeft meer markten, zoals de Dappermarkt en de Ten Katemarkt. Echte markten waar de buurt zijn boodschappen haalt en marktkooplui hun waren luidkeels aanprijzen. De Ten Katemarkt heeft nog iets extra en dat zijn de Hallen. Waar vroeger trams werden gerepareerd, is nu een complex ingericht met bioscoop, galeries, een hotel en natuurlijk de foodhallen - je moet hier zeker even bij de Ballenbar stoppen voor een bijzondere bitterbal, zoals een bouillabaissebal. De Hallen zijn zo'n succes gebleken dat zelfs de hele buurt nu het Hallenkwartier zijn genoemd.  

Wil je een bijzondere culinaire ervaring, ga dan naar de Culinaire Werkplaats in de Staatsliedenbuurt. Dit is geen gewoon restaurant, het gaat hier om een food narrative: er wordt met eten een verhaal verteld over kunst, bewust eten en vooral groenten en fruit. Je kunt er workshops volgen, leuke (eet)cadeautjes voor thuis kopen en natuurlijk heerlijk eten. 

 

Lichtjes in Oost

Zodra het begint te schemeren fietsen we op onze OV-fietsen van West naar Oost. We volgen de lichtjesroute van het Amsterdam Light Festival. Het is sprookjesachtig geworden, zeker als je de Hortus Botanicus in loopt, waar je nu 's avonds gratis naar binnen mag. Dit is ook een uitgelezen plek om even warme chocolademelk te drinken onder prachtig verlichte boom op de binnenplaats.  

De Hortus Botanicus by night De Hortus Botanicus by night

Theater en tapas tegelijk

Daarna zijn we hongerig en koud. In de Plantagebuurt kun je op allerlei plekken lekker eten, tussen locals en studenten, zoals in de serre bij Restaurant Plantage of toppizza's bij Sotto (op het Kadijksplein). Maar wij willen een keer iets anders, dus op naar het Tapas Theater! Hier kun je heerlijke tapas eten en tegelijkertijd naar doorlopende theatervoorstellingen kijken met toneel en zang.
 

Als je nou vindt dat een dagje Amsterdam onvolledig is zonder een wandelingetje over de Wallen, bezoek dan eens het Museum of Amsterdam Illusions. Hier geen lange rijen, maar wel Amsterdam in 3D - maar ook de Titanic of tulpenvelden - en zo lijkt het op de foto's nét of je bij al die toeristische plaatsen, die we hebben overgeslagen, toch bent geweest!

 

Het Scheepvaartmuseum tijdens Amsterdam Light Festival Het Scheepvaartmuseum tijdens Amsterdam Light Festival

Lichtjesroute

Na het eten lopen we terug naar het centraal station, via de lichtjesroute van het Amsterdam Light Festival. Het Scheepvaartmuseum is prachtig verlicht en op verschillende plekkenin het water drijven lichtsculpturen. Met de trein rijden we nog een laatste keer door de stad en laten alle gezelligheid en lichtjes in Oost aan ons voorbij zoeven. De terugreis per trein is de perfecte afsluiter van ons dagje hoofdstad. Onder het genot van een laatste thee-to-go blikken we terug op een heerlijke dag. We bekijken onze aankopen en scrollen door de foto's van vandaag. Alleen die van het Museum of Amsterdam Illusions sturen we door naar vrienden en familie, zo houden we de échte hidden treasures nog even voor onszelf…
 

Moe maar voldaan met de trein terug naar huis Moe maar voldaan met de trein terug naar huis
`