Reizen

Hoera voor Suriname

21 november 2018 12:41 Aangepast: 23 november 2018 11:31
Beeld © iStock

Komende zondag is het alweer 43 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd en de band met Nederland is nog steeds heel hecht. Het is een prachtig land dat je echt een keer moet bezoeken! Van de koloniale architectuur tot ondoordringbare jungle: 10 x Suriname.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 2002 is het oude centrum van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, UNESCO Werelderfgoed en als je tussen de 17e- en 18e-eeuwse houten huizen loopt, begrijp je precies waarom. Kijk goed naar de het prachtige houtsnijwerk van de statige witte stadspaleizen. Zelfs het stratenpatroon is in Paramaribo nog volledig intact. 

Zand op de vloer

Gebroederlijk staan de moskee en de synagoge zij aan zij. Waar zie je dat nog? En dan ook zo'n mooie tempel: de oudste van het zuidelijk halfrond. Ga hier naar binnen en bedenk dat er al sinds 1632 Joden in Suriname wonen. Kijk vooral even naar de vloer: hier ligt zand, savannezand dat verwijst naar woestijn van Judea. 

Roti en kousenband

Als je door Paramaribo loopt, kun je de markt niet overslaan. Want, als je aan Suriname denkt, denk je toch al snel aan roti, kousenband en okra. Hier ruik je de kruiden en de pepers, zie je kippen rondscharrelen en prijzen kooplieden hun waren aan en kun je de beste pom van de stad eten. 

Een houten kathedraal

Nog zo'n uniek monument: de kathedraal van Paramaribo. Helemaal gemaakt van hout en de grootste houten kerk van Zuid-Amerika. De kathedraal is in 2010 in zijn oude glorie hersteld.

De ader van het land

Veruit de belangrijkste rivier van Suriname is de Suriname Rivier. Vanuit het regenwoud stroomt hij door het hele land naar de oceaan en is een belangrijke vervoersader, vooral voor de in het binnenland gewonnen bauxieterts. Vanuit Paramaribo kun je tochtjes op longboats ondernemen de rivier op naar mooi mangrovenbossen of juist richting de oceaan om dolfijnen te spotten. 

Plantages en slaven

Langs de rivieren van Suriname lagen vroeger grote plantages waar slaven onder erbarmelijke omstandigheden werkten en leefden. Enkele van deze plantages zijn opgeknapt en getuigen van deze bloedige hoofdstukken uit ons koloniale verleden. Suikerrietplantage Mariënburg en koffie- en cacaoplantage Peperpot aan de Commewijne Rivier kun je bezoeken met een gids. 

Moeras en strand

Vanaf Paramaribo kun je een uitstapje maken door de uitgestrekte moerassen van Matapica op weg naar de Matapica-zandbank en stranden. Onderweg zie  je zeldzame vogels, op de zandbank kun je schildpadden tegenkomen en kun je een frisse duik in de oceaan nemen. 

Het dodebomenmeer

Een van de belangrijkste attracties van Suriname is het Brokopondo Meer (of eigenlijk waterreservoir), stroomopwaarts de Suriname Rivier. In de jaren 60 is een dam gebouwd om energie op te wekken voor de industrie. Achter de dam is een enorm meer ontstaan. Het bijzondere is dat het toenmalige bestuur de bomen die er stonden niet van tevoren hadden gekapt en dat je de dode stammen nog steeds ziet staan. Een uniek gezicht! 

Fort Zeelandia

De monding van de Surinamerivier wordt beschermd door het 17e-eeuwse Fort Zeelandia. Het fort is een typische Hollandse stenen vesting waar vroeger de huizen tegenaan lagen. Nu heb je vanaf de muren een mooi uitzicht over de rivier en is hier het Suriname Museum gevestigd. Hier wordt ook herinnerd aan de Decembermoorden die hier in 1982 zijn gepleegd. 

Openluchtmuseum

Aan de andere oever van de rivier ligt Fort Nieuw-Amsterdam. Het 18e-eeuwse fort werd gebouwd om de plantage te beschermen tegen Franse invallen. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog is het fort nog gebruikt door de Amerikanen tegen Duitse schepen. In 2017 is hier een interessant openluchtmuseum geopend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore