Van onze partner NS International

Met de trein naar Berlijn, da’s pas fijn...

16 november 2018 08:37 Aangepast: 16 november 2018 13:40

Berlijn is bij uitstek geschikt voor een bezoek per spoor. De treinreis duurt (vanuit Amsterdam) zo’n zes uur en is ideaal om je trip voor te bereiden en de leukste hotspots uit te zoeken. De lekker ruim opgezette Duitse hoofdstad biedt alles wat je van een citytrip kan verwachten: spannende winkels, geweldige musea en een uitzinnig nachtleven.

Het is logisch dat de populariteit van Berlijn de afgelopen jaren door het dak gaat. Als we (beste vriendin en ik) ons onderweg in de trein voorbereiden op ons bezoek, struikelen we over de mogelijkheden. Maar we hebben een weekendretourtje geboekt en de tijd is beperkt. Dus dat wordt keuzes maken.

Op het eerste gezicht lijkt Berlijn op veel andere wereldsteden. Het barst er van de winkels, musea, interessante architectuur en mooie parken waar je doorheen kunt slenteren. Maar daar houdt de vergelijking wel op. Wat Berlijn uniek maakt is de herinnering Koude Oorlog en de door de muur gedeelde stad die daarna weer verenigd werd. Dat geeft een bezoek aan Berlijn een extra dimensie die je nergens anders vindt. De geschiedenis is altijd dichtbij.

Bij aankomst op het Hauptbahnhof hebben we onze keuzes gemaakt. We komen hier ontspannen, uitgerust en dus vol plannen aan. We gaan voor niet te missen hotspots en een paar bijzondere dingen zoals de voormalige luchthaven Tempelhof. En omdat we met de trein midden in het centrum aankomen, kan het bezoek aan de stad meteen beginnen!

Hauptbahnhof Hauptbahnhof

Brandenburger Tor
Deze zuilengalerij met strijdwagen op de kop staat in Mitte, het centrale stadsdeel van Berlijn. In de achttiende eeuw opgericht in opdracht van Fredrick Wilhelm II is de poort uitgegroeid tot hét herkenningsbeeld van Berlijn. Om de hoek vind je zowel de Rijksdag als de Amerikaanse ambassade. De Brandenburger Tor is gewoon open. Je fietst er met je oranje huurfiets zo onderdoor. Wie de drukte zat is, ontsnapt naar het nabijgelegen park Tiergarten.

Brandenburger Tor Brandenburger Tor

Rijksdag
Het dak waar zich nu de glazen glazen koepel bevindt, werd ooit -naar verluid- in brand gestoken door een Nederlandse communist. Vandaag staat de Rijksdag symbool voor het moderne Duitsland dat niets te verbergen heeft. Architect Norman Foster ontwierp een transparante koepel met uitzicht op de vergaderende parlementariërs beneden. Er zijn dagelijkse rondleidingen.

Rijksdag Rijksdag

Berliner Dom
Deze Pruisische suikertaart markeert de entree van het museum ‘eiland’. Na de oorlog was de beroemde dome, de groene, koperen koepel, getroffen door geallieerde bombardementen. Nu is de Berliner Dom fraai gerestaureerd. Behoefte aan een onvergetelijk uitzicht over de stad? Beklim dan de 270 treden naar de rondgang die om de koepel loopt.

Berliner Dom Berliner Dom

Hamburger Bahnhof
In een voormalig station in de buurt van de nieuwe Hauptbahnhof, is een 8000 vierkante meter groot museum gevestigd. De grote stationshallen, waar voorheen de treinen doorheen reden, zijn nu buitenformaat tentoonstellingszalen. Dankzij het beschikbare licht en de ruimte komen moderne installaties nog beter tot hun recht. Ook leuk als je niks met kunst hebt.

Hamburger Bahnhof Hamburger Bahnhof

RAW Gelände
Het mooie aan Duitsland en met name Berlijn is dat er tal van voormalige industriële terreinen zijn die nu een nieuwe bestemming krijgen. Zo ook RAW Gelände, een afgedankte werkplaats voor de spoorwegen waar nu horeca, cultuur, nachtclubs en winkels te vinden zijn. Rauw en alternatief. Veel graffiti.

Raw Gelande Raw Gelande

East Side Gallery
Wie zo slim is om een fiets te huren (doen!) kan met een stadskaart in de hand de complete route van de voormalige Berlijnse muur af fietsen. Onderweg zul je ontdekken dat het grootste deel is verdwenen. Een van de delen die nog wel overeind staat, is nu omgetoverd tot de East Side Gallery. 1.3 kilometer street art van honderden kunstenaars uit 21 landen.

East Side Gallery East Side Gallery

Tempelhof
Berlijn is al enige tijd bezig met een nieuwe luchthaven. Tempelhof is het oude vliegveld (bekend van de luchtbrug na het oprichten van de Muur) dat nu is opengesteld voor recreatie. Op de enorme vlakte kan je barbecueën, een potje midgetgolfen en vliegeren! Vergeet niet een stukje te wandelen over een van de landingsbanen.

Tempelhof Tempelhof

 

Klunkerkranich
In de wijk Neukölln vind je bovenop het dak van een parkeergarage Klunkerkranich, een dakterras met club, bar en restaurant. Naast lekker eten en veel bier kun je hier ook van het weergaloze uitzicht genieten. Zo staat de zilverkleurige televisietoren pontificaal in beeld.

Paul’s Boutique
Wie niet bang is voor tweedehands kleding zit bij Paul’s Boutique geramd. Naast geselecteerde afdankertjes zijn er ook nieuwe collecties van sneakermerken als Adidas, Nike en Puma. En kleding (vooral denim) van Nudie, Lee en Cheap Monday. Opgericht door een voormalige Ossie die in deze boutique alles verzameld heeft waar hij als Oostblokkind van droomde.

Paul's Boutique Paul's Boutique

Michelberger Hotel
Aan hotels in Berlijn geen gebrek. Maar deze willen we je niet onthouden. Het Michelberger Hotel lijkt op een boutique hotel, zo’n hotel waar alle kamers net een beetje anders zijn. Maar dan doorgetrokken in het extreme. Alle kamers hebben een hoog doe-het-zelfgehalte. Winst maken staat niet op de eerste plaats. Wie een creatieve werkruimte zoekt, is hier welkom.

Michelberger Hotel Michelberger Hotel

Moe maar voldaan zoals dat heet keren we na een vol weekend Berlijn weer huiswaarts. Terwijl we in de coupé een beetje door onze foto’s heenswipen, realiseren we ineens hoe fijn dat eigenlijk is, met de trein naar een grote stad reizen. Waar je gewoonlijk door het haastige ongemak van de terugreis het ontspannen gevoel snel weer kwijt bent, biedt de trein alle  comfort om terug te denken aan al het leuks dat je beleefd hebt. Een citytrip met NS International, dat is van deur tot deur er echt even helemaal tussenuit en thuiskomen met een hoofd vol herinneringen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore