Reizen

7 x Genieten van de Veluwe

15 november 2018 14:11 Aangepast: 16 november 2018 13:08
Beeld © iStock

Diepe herfstkleuren achter een sluier mist, genieten van de stilte, de ruimte en de prachtige natuur. In dit seizoen is de Veluwe misschien wel op zijn mooist. En dan is er ook nog zoveel leuks te doen!

Of je nou een dagje op en neer rijdt of er een heel weekend van maakt, met z'n allen samen of juist met z'n tweetjes: de Veluwe verveelt nooit. En nu het zo lekker koud begint te worden, staan de fijnste dagen voor de deur: je een blos op de wangen fietsen of eens goed bijpraten tijdens een stevige wandeling, je zinnen verzetten met mooie kunst of op ontdekkingsreis met de kids, en als het donker begint te worden lekker opwarmen met een theetje of een glas wijn. 

Met twee nationale parken - De Hoge Veluwe en Veluwezoom -, cultureel erfgoed en leuke musea voor jong en oud en een keur aan gezellige tentjes en mooie restaurants, kan je je geluk hier niet op.

1. Witte fietsen
Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft ruim 40 kilometer aan fietspaden - de ideale manier om van de buitenlucht te genieten en alle hoogtepunten te zien. Je kan je eigen fiets meenemen, maar er zijn ook - heel handig - gratis 1800 Witte Fietsen beschikbaar. Ze staan op verschillende plekken in en rondom het park. Ze kunnen niet op slot, dus als je 'm ergens parkeert, kan je fiets ook weer door iemand anders worden meegenomen. Er zijn ook fietsen met kinderzitjes en Witte Fietsen speciaal voor de kleintjes. Wil je verzekerd zijn van een fiets en die ook op slot kunnen zetten, dan zijn er ook Blauwe Fietsen voorhanden, tegen een vergoeding.

Alle informatie over wandelen en fietsen op de Hoge Veluwe vind je hier.

2. De Posbank
Wil je je benen even aan het werk zetten? Beklim dan de Posbank - met 90 meter een van de hoogste heuvels van Nationaal Park Veluwezoom - en krijg een fantastisch uitzicht over het IJsseldal en de Achterhoek als beloning. Je vindt hier ook een gezellig theehuis om even op adem te komen en tussen de bomen te lunchen. Let op: van november tot maart sluit het Paviljoen om 16.00 uur.

Paviljoen de Posbank 

 

3. Het Museonder
Heb je je net vergaapt aan al die mooi gekleurde bomen en uitgestrekte heide, wil je misschien ook weleens weten wat er onder de grond allemaal gebeurt. Dan moet je in het Museonder zijn! Je ziet er een wortelstelsel van een 135 jaar oude boom, botten van dieren die ooit in dit gebied leefden, en stenen vertellen hun verhaal. Het Museonder vind je onder het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Hoge Veluwe en de toegang zit inbegrepen bij de prijs van het kaartje voor het park.

Museonder

4. Het Kröller-Müller museum
Naast al dat natuurschoon is er op De Hoge Veluwe ook veel ruimte voor door mensen gemaakte schoonheid. Houd je van kunst, dan kan je je hart ophalen in het Kröller-Müller museum, dat midden in het park ligt, prachtig omgeven door het groen. De vaste collectie is indrukwekkend, met veel Van Gogh, maar ook van Pablo Picasso, Claude Monet en Piet Mondriaan. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen en vergeet vooral ook niet om even door de beeldentuin te lopen - die vinden de kinderen zeker ook geweldig. 

Kröller-Müller museum

 

5. Jachtslot Sint-Hubertus
Het echtpaar Kröller-Müller lieten niet alleen een geweldig museum na, maar gaven ook opdracht tot het bouwen van Jachtslot Sint-Hubertus. De architect die ze vroegen, is ook zo'n bekende naam: Hendrik Petrus Berlage. Hij kreeg de vrije hand om niet alleen het gebouw, maar ook de meubels en de tuinen te ontwerpen. Een prachtige opdracht natuurlijk, ware het niet dat Berlage de bemoeienissen van zijn opdrachtgevers niet zo kon waarderen. Uiteindelijk werd de klus afgemaakt door een andere architect. Het gebouw is er niet minder indrukwekkend om, zeker nadat het een paar jaar terug helemaal gerestaureerd is.

Jachtslot Sint-Hubertus

 

6. Radio Kootwijk
Nog zo'n markant gebouw kom je tegen op het Kootwijkerzand. Daar staat Radio Kootwijk, dat in de jaren 20 van de vorige eeuw werd gebouwd als zendstation om contact te onderhouden met Nederlands-Indië. De imposante industriële stijl vormt een prachtige aanvulling op het - voor Nederlandse begrippen - ruige landschap van de zandverstuiving. Uniek en zeker de (kleine, als je er toch bent) moeite van het bezoeken waard.

Radio Kootwijk

7. Het Roode Koper
Wil je je bezoek aan de Veluwe extra bijzonder maken of heb je iets te vieren? Trakteer jezelf dan op een nachtje in Het Roode Koper. In 1912 werd het gebouwd als buitenverblijf voor een belangrijke diplomaat, nu is het een prachtig hotel met bijzondere gebouwen en het bijbehorende restaurant heeft een Michelinster. Goedkoop is het niet, maar je hebt dan wel de mooist mogelijke uitvalsbasis om al het moois dat de Veluwe te bieden heeft te gaan verkennen. 

Het Roode Koper

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore