Weekendagenda

Hij komt, hij komt!

15 november 2018 07:49 Aangepast: 19 november 2018 20:55
Beeld © iStock

De Sint komt eraan - en dat is ondanks al het gedoe eromheen toch ook gewoon een feestje! Het blijft de gezelligste periode van het jaar en natuurlijk de lekkerste. Verder gaan we lekker met de kids op stap: naar de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum of de Flintstones in Hoorn. En als het even meezit 's avonds smartlappen zingen.

Aankomst Sinterklaas

In het hele land komen komend weekend de goedheiligman en zijn hulpsinten weer aan! En dat betekent dat we met z'n allen op de kade gaan staan wachten tot zwarte, roetveeg- of regenboogpieten met pepernoten strooien. Dit jaar is de officiële intocht zaterdag in Zaanstad, diezelfde dag komt hij ook aan in Rotterdam en Scheveningen; de volgende dag komt hij in Amsterdam en Utrecht. Een bijzondere Sinterklaasintocht is altijd in het pittoreske stadje Naarden-Vesting waar hij op zijn schimmel de hele vesting doorrijdt, met honderden kinderen in een optocht achter hem aan. Trouwens, wist je dat Sinterklaas' officiële logeeradres ook in Naarden is? 

Vaderlandse geschiedenis

In de Canon van Nederland staan de belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis, van Willem van Oranje tot Annie M. G. Schmidt. In het Openluchtmuseum hebben ze een nieuwe opstelling gemaakt van de Nederlandse geschiedenis en die is helemaal multimediaal geworden, met grote touch screens, veel filmpjes, overzichten, plaatjes en erg mooi opgezet (ze hebben er zelfs een Europese designprijs mee gewonnen!). Dus, is het mogelijk om leerzaam en leuk met elkaar te combineren? Bij het Openluchtmuseum in Arnhem zeker wel! openluchtmuseum.nl.

Meezingen!

Het gezelligste muziekfestival van het land: het Smartlappen Festival. In de leukste cafés van Utrecht treden volkszangers en -bands op om lekker op z'n Nederlands de mooiste liederen te zingen. Met een pilsje in de hand hoef je je niet te generen als je luidkeels meelalt of dat je aan de bar toegeeft aan melancholie. Kijk op www.smartlappenfestival.nl voor de horeca die meedoet, het smartlappendiner en natuurlijk de artiesten. 

 

Yabba, dabba, doo!

We zeggen natuurlijk dat de tentoonstelling over de Flintstones in Hoorn voor de kids is, maar zijn wij niet allemaal opgegroeid met Fred en Wilma? Dit is echt een uitje voor het hele gezin! Je kunt in de 'auto' van Fred zitten, prehistorisch kegelen en zelf in hun nagebouwde huis rondlopen. Natuurlijk is er ook een drive-in bioscoop! www.museumhoorn.nl.

Sprookjesbos

Het Oosterpark in Amsterdam verandert komend weekend in een waar sprookjesbos. 15 kunstenaars hebben door het prachtig gerestaureerde park lichtinstallaties geplaatst en een route aangelegd die gemakkelijk ook met kinderen te lopen is. Wil je alle kunstwerken bekijken, dan kom je zeker op plekjes waar je nog nooit bent geweest in het Oosterpark. Vergeet ook niet bij Hotel Arena een een kopje choco te drinken op waarschijnlijk het mooiste terras van Amsterdam. www.polderlicht.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore