Van onze partner NS

Haagse urban chic

30 oktober 2018 13:50 Aangepast: 09 november 2018 09:30
Beeld © iStock

Na een week hard werken, besluiten er toch even tussenuit te gaan dit weekend. Dus laten de auto lekker staan en stappen we in de intercity naar Den Haag. Want vooral tijdens de herfst is de hofstad zo mooi! De lindes aan het Lange Voorhout kleuren geel en de tuinen van Museum Voorlinden zijn nu op zijn uitbundigst.

Kopje koffie, de zaterdagkrant en bedenken wat we willen doen in Den Haag: niets relaxter dan met de trein. Geen file of naar een onmogelijk parkeerplekje zoeken in de stad, want de trein stopt midden in het centrum – ik ben altijd dol op kopstations omdat er maar zo weinig van zijn!  Op Den Haag Centraal slenteren we naar de fietsenkelder om een OV-fiets te pakken en fietsen we direct naar Lange Voorhout. De lange lindelaan uit het beroemde liedje ligt er prachtig bij in de herfsttooi. Statige panden, zoals Paleis Lange Voorhout omlijsten het geheel. Ja, dit is toch echt de mooiste straat van Nederland! 

Briljant gezichtsbedrog

We duiken op Lange Voorhout meteen het museum in: Escher in het Paleis. Hier leer je de persoon Escher kennen, zie je zijn vroege werk, de beroemde vogels en vissen en natuurlijk zijn oneindige trappenhuis. Op zolder kun je helemaal opgaan in de wereld van Escher – erg leuk met kinderen, maar ook toeristen hebben veel plezier met de vele optische illusies. En ook al ben je geen grote Escherfan, het voormalige werkpaleis van het koningshuis alleen al is het bezoeken waard. Het prachtige trappenhuis, de mooie zalen – sommigen ingericht met meubels uit die tijd – en vanaf het bordes het prachtige uitzicht over het Voorhout. 

Lunchen & shoppen

Na al die cultuur, is het nu wel tijd voor een beetje vertier. Eerst maar een hapje eten op de Denneweg. Wij hebben nog een vol programma en kiezen voor Walter Benedict: hier hebben ze heerlijke broodjes – vooral avocado met een gepocheerd eitje – en een hele fijne sfeer. Maar ben je op zoek naar een echt Haags instituut, dan moet je bij Café 2005 zijn: hét café van de straat voor velen en ze serveren een verdraaid goede nasi rames!  Wil je op chic, ga dan naar Oogst: hier kun je uren genieten van exquise hapjes in een knus restaurant.   De Denneweg is ook shoppingstraat bij uitstek, met veel bijzondere antiquairs, mooie juwelenwinkels en chique kledingzaken. Vergeet niet bij White binnen te stappen: bijzondere merken, mooie jassen en truien voor heren of bij Heden, de kunstuitleen en -galerie, waar je zeker naar binnen moet lopen en even moet rondkijken.

Een bijzondere lunchervaring is de Hoftrammm: vanbuiten een gewone tram, binnen een toprestaurant. Genietend van een vijfgangenlunch – dunch genoemd: tussen lunch en diner – rijd je door de stad, vanaf Voorburg via CS naar Scheveningen. De heerlijke hapjes en drankjes komen wel voor een bepaalde prijs en je moet ver van tevoren reserveren, maar heb je iets te vieren, dan is dit de feestelijkste manier om de stad ontdekken! 

Ben je geïnteresseerd in mooi design, dan moet je een stukje verder, naar het Zeeheldenkwartier. Vooral in de Piet Heinstraat vind je allerlei leuke winkeltjes met modern design, meubels en kunst. Stap eens naar binnen bij The Fine Store met prachtig keramiek of bij Pelser voor de mooiste theedoeken van Nederland. En natuurlijk talloze koffietentjes voor een fijne stop. Niet voor niets wordt hier ieder jaar het Festival Designkwartier gevierd. 

Kort fietstochtje

Sinds twee jaar is Den Haag – of eigenlijk Wassenaar – een bijzondere attractie rijker: Museum Voorlinden. Het is wel een stukje fietsen, maar gelukkig hebben we onze OV-fietsen en is het museum zeker een fietstochtje waard. Op een prachtig landgoed aan de rand van de duinen – loop het bos in en beklim het hoge duin, dan kun je zelfs de zee zien! – is een modern museum gebouwd met de privécollectie van Joop van Caldenborgh. Iedere drie maanden wisselt de tentoonstelling maar een paar iconische kunstwerken staan er altijd.

Een van de opvallendste kunstwerken is Swimming Pool van Leandro Erlich. Op het eerste gezicht een gewoon zwembad, totdat je er inkijkt en op de bodem mensen ziet staan ... loop je het hoekje om, dan kun je met een trap naar beneden en bereik je de bodem van het zwembad. Boven je zie je stromend water met daarboven de gezichten van mensen die naar beneden kijken vanaf de plek waar je net stond. 

De tuinen rondom het museum zijn ontworpen door Piet Oudolf en op het moment zó mooi. Het is heerlijk om even om het museum heen te struinen en daarna in het oude landhuis een kopje koffie te drinken – met overheerlijke worteltjestaart.

Ben je op zoek naar iets rauwers, fiets dan richting industrieterrein de Binckhorst. Tussen fabriekshallen, loskades en bedrijfsterreinen is het hier hip and happening. Misschien even zoeken maar het terras van Mama Kelly ligt perfect op de zon, binnen heerst een gezellig, urban chic  sfeertje, de gebraden kippetjes zijn beroemd en de mensen jong en mooi. Ben je fan bij speciale biertjes: om de hoek ligt de Haagse brouwerij Kompaan die direct aan het water zijn proeflokaal heeft geopend. 

Van de chique Denneweg en Voorlinden tot het ruigere Mama Kelly en de hippe Piet Heinstraat hebben we Den Haag opgeslurpt! Voldaan leveren we de fietsen in, halen nog iets te drinken in de mooie stationshal, waar iemand een lekker jazztunetje speelt op de piano, en stappen we in de trein terug naar huis. We dommelen bijna in slaap van alle indrukken, maar we weten zeker dat we snel terug zullen gaan, want we hebben nog lang niet alles gezien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore